Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Πέθανε η συντρόφισσα Θεοδώρα Σοφιανίδου

«Έφυ­γε» από τη ζωή η αφυ­πη­ρε­τή­σα­σα καθη­γή­τρια Βιο­λο­γί­ας του ΑΠΘ και μέλος του ΚΚΕ Θεο­δώ­ρα Σοφιανίδου.

Η Επι­τρο­πή Περιο­χής Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ εκφρά­ζει τη θλί­ψη της για το θάνα­το της συντρό­φισ­σας Θοδώ­ρας Σοφια­νί­δου αλλά και τα βαθιά της συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια της.

Η σ. Θοδώ­ρα γεν­νή­θη­κε το 1934 στο Μεταλ­λι­κό του Κιλ­κίς από γονείς αγρό­τες που ήρθαν πρό­σφυ­γες από το Καρς το 1922. Αδέρ­φια της ήταν οι πρω­το­πό­ροι κομ­μου­νι­στές Στέ­φα­νος, Γιώρ­γος και Ηλί­ας Σοφιανίδης.

Παρά τις δυσκο­λί­ες που αντι­με­τώ­πι­σε για την ιδε­ο­λο­γία της από το αστι­κό κρά­τος και τους μηχα­νι­σμούς του, κατά­φε­ρε να σπου­δά­σει στο τμή­μα Βιο­λο­γί­ας του Αρι­στο­τέ­λειου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης και να συνε­χί­σει την μετεκ­παί­δευ­ση της σε κορυ­φαία Πανε­πι­στή­μια του εξω­τε­ρι­κού, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Πανε­πι­στη­μί­ου Λομο­νό­σοφ της Μόσχας. Διε­τέ­λε­σε καθη­γή­τρια στο τμή­μα Βιο­λο­γί­ας του Αρι­στο­τέ­λειου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης και δια­κρί­θη­κε για το πλού­σιο ακα­δη­μαϊ­κό, επι­στη­μο­νι­κό και παι­δα­γω­γι­κό της έργο.

Οργα­νώ­θη­κε στο Κόμ­μα το 1976. Υπη­ρέ­τη­σε το Κόμ­μα από όποια χρέ­ω­ση της ανα­τέ­θη­κε. Τα τελευ­ταία χρό­νια ήταν μέλος της ΚΟΒ Σχο­λής Θετι­κών Επι­στη­μών. Η σ. Θοδώ­ρα ξεχώ­ρι­ζε για την αγω­νι­στι­κή στά­ση και το ήθος της, τη μαχη­τι­κή αισιο­δο­ξία της, την αγω­νία της για τη δια­παι­δα­γώ­γη­ση της νέας γενιάς μελών του Κόμ­μα­τος. Ακό­μα και τα τελευ­ταία χρό­νια, που η υγεία της είχε επι­βα­ρυν­θεί, φρό­ντι­ζε πάντα να ενη­με­ρώ­νε­ται, να συμ­βάλ­λει με όποιο τρό­πο μπο­ρού­σε στη δου­λειά του Κόμματος.

Πέρα όλων των άλλων η συντρό­φισ­σα αφή­νει πίσω το Μου­σείο Τοπι­κής Ιστο­ρί­ας του Μεταλ­λι­κού, το οποίο όπως έλε­γε και η ίδια «είναι ένα εγχεί­ρη­μα που θα βοη­θή­σει στο να μάθουν και να διδα­χθούν οι νέες γενιές από τους αγώ­νες των προηγούμενων».

Η κηδεία της θα γίνει στο Μεταλ­λι­κό Κιλ­κίς την Πέμ­πτη 16 Φλε­βά­ρη, στις 14:30.

Συλλυπητήρια από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Θεσ/νίκης

Ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Θεσ­σα­λο­νί­κης εκφρά­ζει τη θλί­ψη του για το θάνα­το της Συνα­γω­νί­στριας Θεο­δώ­ρας Σοφια­νί­δου και τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του στην οικο­γέ­νειά της.

Η Θοδώ­ρα ήταν από τα ιδρυ­τι­κά μέλη του Ελλη­νο­κου­βα­νι­κού Συν­δέ­σμου Θεσ­σα­λο­νί­κης και διε­τέ­λε­σε για πολ­λά χρό­νια Γενι­κή Γραμ­μα­τέ­ας του. Ξεχώ­ρι­ζε για τη μεγά­λη αγά­πη και βαθειά γνώ­ση που είχε για τον Κου­βα­νι­κό λαό και την Επα­νά­στα­ση στη Κού­βα. Μέχρι τα τελευ­ταία χρό­νια συμ­με­τεί­χε ενερ­γά στις δρα­στη­ριό­τη­τες του Συν­δέ­σμου μας και προ­σέ­φε­ρε με όλες της τις δυνά­μεις στη διά­δο­ση των ιδα­νι­κών της Κου­βα­νι­κής Επανάστασης.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο