Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Σε κλίμα συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον σύντροφο Θόδωρο Ιγνατιάδη

Μέσα σε κλί­μα βαθιάς θλί­ψης και συγκί­νη­σης, συγ­γε­νείς, φίλοι και σύντρο­φοι από τις Οργα­νώ­σεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, είπαν σήμε­ρα το τελευ­ταίο «αντίο» στον σύντρο­φο Θόδω­ρο Ιγνα­τιά­δη, μέλος της ΕΠ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ και Περι­φε­ρεια­κό Σύμ­βου­λο, που έφυ­γε απροσ­δό­κη­τα από τη ζωή, την Παρα­σκευή, σε ηλι­κία 57 χρόνων.

Με ένα παρα­τε­τα­μέ­νο χει­ρο­κρό­τη­μα, υπό τους ήχους της Διε­θνούς και φωνά­ζο­ντας Αθά­να­τος, τον απο­χαι­ρέ­τη­σαν οι σύντρο­φοί του, στα κοι­μη­τή­ρια του οικι­σμού της Θέρ­μης, στη γενέ­τη­ρά γη. Στο φέρε­τρο από­θε­σαν τον «Ριζο­σπά­στη του Σαββατοκύριακου».

Η κηδεία του έγι­νε στον Ιερό Ναό Αγί­ου Νικο­λά­ου, παρου­σία πολ­λών συντρό­φων και συνα­γω­νι­στών από όλη τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, αλλά και ανθρώ­πων που στο πρό­σω­πό του ανα­γνώ­ρι­ζαν έναν άξιο και συνε­πή πολι­τι­κό — ιδε­ο­λο­γι­κό αντίπαλο.

Παρα­βρέ­θη­κε πολυ­με­λής αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής την Θεα­νώ Καπέ­τη, μέλος του ΠΓ, αντι­προ­σω­πεία του ΚΣ της ΚΝΕ, οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Γιάν­νης Δελής και Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης, εκλεγ­μέ­νοι με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» στους Δήμους και την Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, δεκά­δες σύντρο­φοί του από τις κλα­δι­κές και τις εδα­φι­κές Οργα­νώ­σεις της Θεσ­σα­λο­νί­κης που τον γνώ­ρι­σαν μέσα στη δρά­ση, από τα πόστα που χρε­ώ­θη­κε από το Κόμ­μα και υπη­ρέ­τη­σε με συνέ­πεια και αυτα­πάρ­νη­ση. Οι ίδιοι στά­θη­καν τιμη­τι­κή φρου­ρά στο φέρε­τρό του που ήταν σκε­πα­σμέ­νο με το τιμη­μέ­νο λάβα­ρο του Κόμματος.

Στην κηδεία παρα­βρέ­θη­καν επί­σης ο Περι­φε­ρειάρ­χης Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας Απ. Τζι­τζι­κώ­στας, εκ μέρους του Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου ο αντι­πρό­ε­δρος Εμ. Λαμ­τζί­δης, εκπρό­σω­ποι των παρα­τά­ξε­ων «Ανυ­πό­τα­κτη Δημο­κρα­τι­κή Μακε­δο­νία» και «Οικο­λο­γία Πρά­σι­νη Λύση», καθώς και πολ­λοί ακό­μη εκλεγ­μέ­νοι της Τοπι­κής Διοίκησης.

khdeia thermi 1

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η Θεα­νώ Καπέ­τη, μέλος του ΠΓ και Γραμ­μα­τέ­ας της ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, απο­χαι­ρέ­τη­σε τον «ξεχω­ρι­στό σύντρο­φο, γεμά­το ζωντά­νια και ενέρ­γεια, έναν αει­κί­νη­το εργά­τη του αγώ­να και της ζωής».

Σύντρο­φε Θόδω­ρε, σημεί­ω­σε, «όσοι σε γνω­ρί­σα­με και ζήσα­με από κοντά, ξέρα­με ότι το πρώ­το πράγ­μα που σε χαρα­κτή­ρι­ζε ήταν η σεμνό­τη­τα κι η ανι­διο­τέ­λεια. Και σίγου­ρα δε θα σου άρε­σαν τα πολ­λά λόγια και τα παι­νέ­μα­τα, εσέ­να που ήσουν τόσο μετρη­μέ­νος. Δε γίνε­ται όμως να φύγεις από κοντά μας χωρίς να πού­με, εκ μέρους του Κόμ­μα­τος μας, του Κόμ­μα­τός σου, της ΚΕ και της ΕΠ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, όλων των συντρό­φων σου, αυτό που ήσουν για μας, για τα αγα­πη­μέ­να σου πρό­σω­πα αλλά και να εκφρά­σου­με τη θλί­ψη, την οδύ­νη όπως πριν από όλα την περη­φά­νια και την τιμή που πορευ­τή­κα­με μαζί σου στους λαϊ­κούς αγώ­νες και στα μονο­πά­τια της κομ­μου­νι­στι­κής ταξι­κής δρά­σης. Να βρο­ντο­φω­νά­ξου­με πόσο σπου­δαίο ήταν που ήσουν ένας από μας, που θα μεί­νεις για πάντα ένας πολύ­τι­μος σύντροφος.

Ετσι σε απο­χω­ρι­ζό­μα­στε σύντρο­φε, εδώ μαζί με τους αγα­πη­μέ­νους σου, την οικο­γέ­νειά σου: Σαν έναν ακού­ρα­στο και άξιο στέ­λε­χος του ΚΚΕ, έναν ατα­λά­ντευ­το αγω­νι­στή που στά­θη­κε στην πρώ­τη γραμ­μή, με στα­θε­ρό­τη­τα και αφο­σί­ω­ση στις κομ­μου­νι­στι­κές αρχές και στα ιδα­νι­κά του ταξι­κού κινή­μα­τος. Πάντο­τε δίπλα στον εργά­τη, στον φτω­χό αγρό­τη, στον αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νο, σε όλους όσους αγω­νί­ζο­νται για τα δίκαια του λαού”.

Τέλος, εξέ­φρα­σε την ειλι­κρι­νή στή­ρι­ξη και αλλη­λεγ­γύη στην οικο­γέ­νεια του, στη σύζυ­γο του συντρό­φισ­σα Βίκυ, στα δύο παι­διά, τους συντρό­φους Γιάν­νη και Χρή­στο, που τώρα ανοί­γουν τα φτε­ρά τους στα μονο­πά­τια της επι­στή­μης και σε νέα πεδία της ταξι­κής πάλης, καθώς και σε όλους τους οικεί­ους του.

Η Ανα­στα­σία Ποι­κι­λί­δου, Γραμ­μα­τέ­ας της Οργά­νω­σης Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης της ΚΝΕ, είπε το τελευ­ταίο «αντίο» εκ μέρους του Συμ­βου­λί­ου Περιο­χής Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας της ΚΝΕ. Οπως είπε, «τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά που τον διέ­κρι­ναν, η αγω­νι­στι­κή σεμνό­τη­τα, η προ­σφο­ρά του στους αγώ­νες του λαού και της νεο­λαί­ας, η συμ­βο­λή του στην ανά­πτυ­ξη του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ, η συνέ­πεια και η στα­θε­ρή αγω­νι­στι­κή του πορεία, η αντο­χή στις δύσκο­λες στιγ­μές της ταξι­κής πάλης μας κάνουν να νιώ­θου­με βαρύ το χρέ­ος σήμε­ρα, για να ακο­λου­θή­σου­με και εμείς ακλό­νη­τοι τον ίδιο δρό­μο. Αυτά τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά απο­κτούν οι νέοι της ΚΝΕ μαζί με το σεβα­σμό για το λαό, τους ανθρώ­πους του μόχθου, την αδιαλ­λα­ξία απέ­να­ντι στον ταξι­κό αντίπαλο.

Το παρά­δειγ­μα του σ. Θόδω­ρου Ιγνα­τιά­δη, όπως τόσων και τόσων στε­λε­χών και μελών του ΚΚΕ θα μας εμπνέ­ει, θα μας οπλί­ζει με πίστη και αντο­χή στους μεγά­λους και μικρούς καθη­με­ρι­νούς αγώ­νες που οργα­νώ­νου­με και είναι μπρο­στά μας. Το δρό­μο της τιμής, του ατα­λά­ντευ­του αγώ­να επι­διώ­κου­με να ακο­λου­θή­σου­με και εμείς, τα μέλη και τα στε­λέ­χη της ΚΝΕ. Καλό ταξί­δι σύντρο­φε Θόδω­ρε. Θα σε θυμό­μα­στε στους αγώ­νες μας και στην καθη­με­ρι­νή μας δράση».

Εκ μέρους του Δήμου Θέρ­μης, ο Δήμαρ­χος Θόδω­ρος Παπα­δό­που­λος, ανα­φέρ­θη­κε στον «ξεχω­ρι­στό άνθρω­πο, με ήθος και με συνέ­πεια, με πάθος και αγω­νι­στι­κό­τη­τα» που «ήταν μεγά­λη τύχη για την κοι­νω­νία της Θέρ­μης να έχει στους κόλ­πους της και μεγά­λη δυστυ­χία να τον χάσει τόσο άδι­κα και τόσο πρό­ω­ρα». Οπως είπε, «είναι μεγά­λη απώ­λεια για την κοι­νω­νία της Θέρ­μης στην οποία έζη­σε και υπη­ρέ­τη­σε με αφο­σί­ω­ση για δεκα­ε­τί­ες. Στη διάρ­κεια των 12 χρό­νων που ήταν στο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο, προ­σέ­φε­ρε πολ­λά. Κέρ­δι­σε την ανα­γνώ­ρι­ση και το σεβα­σμό όλων μας. Ηταν μπρο­στά­ρης στους αγώ­νες για την ανά­δει­ξη κοι­νω­νι­κών ζητη­μά­των, ήταν εμπρο­σθο­φυ­λα­κή στην πάλη για την ανα­τρο­πή πολι­τι­κών που έβλα­πταν τον τόπο και την κοινωνία».

Εκ μέρους της οικο­γέ­νειας, ο γιος του Γιάν­νης είπε τα τελευ­ταία λόγια προς τον πολυα­γα­πη­μέ­νο πατέ­ρα. «Μου έμα­θες πολ­λά. Μου έμα­θες πως να αγα­πάω, πως να δοκι­μά­ζω τις δυνά­μεις μου και πάνω από όλα να είμαι άνθρω­πος. Ηρθε ο και­ρός να μάθω κάποια πράγ­μα­τα μόνος μου. Καλό ταξί­δι μπαμπά».

Συλ­λυ­πη­τή­ρια μηνύ­μα­τα για το θάνα­το του Θεό­δω­ρου Ιγνα­τιά­δη, έστει­λαν ο Περι­φε­ρειάρ­χης Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, οι περι­φε­ρεια­κές παρα­τά­ξεις «Κοι­τά­με Μπρο­στά» και «Ανυ­πό­τα­κτη Δημο­κρα­τι­κή Μακε­δο­νία». Στε­φά­νι έστει­λε το Περι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, η αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Θεσ­σα­λο­νί­κης Β. Πατου­λί­δου, ο Πανελ­λή­νιος Κτη­νια­τρι­κός Σύλ­λο­γος, κ.α.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο