Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή (12–14/9)

Με το σύν­θη­μα «με τους αγώ­νες, τα όνει­ρα, τη δύνα­μή μας θα χτί­σου­με έναν κόσμο λέφτε­ρο, ανοι­χτό, γεμά­το ελπί­δα, τον Σοσια­λι­σμό», ανοί­γει τις πύλες του το 45ο Φεστι­βάλ ΚΝΕ — Οδη­γη­τή στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από 12 έως 14 Σεπτεμ­βρί­ου, στον ιστο­ρι­κό χώρο του πρώ­ην στρα­το­πέ­δου Παύ­λου Μελά. Η κεντρι­κή πολι­τι­κή ομι­λία θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την Παρα­σκευή 13/9, στην κεντρι­κή σκη­νή του Φεστι­βάλ, από τον Γενι­κό Γραμ­μα­τέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κουτσούμπα.

«Καλού­με κάθε νέο να έρθει μαζί μας στον αγώ­να στο δρό­μο της διεκ­δί­κη­σης των σύγ­χρο­νων ανα­γκών μας, τη μόρ­φω­ση, τον πολι­τι­σμό, τον αθλη­τι­σμό, συνο­λι­κά τη ζωή», ανέ­φε­ρε ο Γιάν­νης Βασι­λειά­δης, μέλος Κεντρι­κού Συμ­βου­λί­ου ΚΝΕ, στη σημε­ρι­νή συνέ­ντευ­ξη Τύπου για το Φεστι­βάλ, που φέτος συμπλη­ρώ­νει 45 χρό­νια ζωής καθώς «ποτέ δεν έπα­ψε να ζωγρα­φί­ζει εικό­νες από το μέλ­λον που δικαιού­μα­στε οι νέοι και οι νέες των λαϊ­κών οικογενειών».

Το Φεστι­βάλ», σημεί­ω­σε ο κ. Βασι­λειά­δης, «είναι η φωνή και τα συν­θή­μα­τα των μαθη­τών για σχο­λείο που να ανα­μορ­φώ­νει και όχι να εξο­ντώ­νει, τα αιτή­μα­τα και οι διεκ­δι­κή­σεις των φοι­τη­τών για σπου­δές για όλους με κατο­χυ­ρω­μέ­νο το δικαί­ω­μα για στα­θε­ρή και μόνι­μη δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, η αγω­νία των νέων εργα­ζο­μέ­νων και των “πρα­κτι­κά­ριων” που βλέ­πουν από πρώ­το χέρι τι σημαί­νει καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση και τι σημαί­νουν στην πρά­ξη όλα τα παχιά λόγια της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ περί βιώ­σι­μης και δίκαι­ης ανάπτυξης».
Το Φεστι­βάλ, το οποίο στή­νε­ται με το μερά­κι, την έμπνευ­ση, τη φαντα­σία, την επι­μο­νή και τη συλ­λο­γι­κή εθε­λο­ντι­κή δου­λειά χιλιά­δων νέων, όπως επι­ση­μάν­θη­κε, φιλο­ξε­νεί φέτος μεγά­λους καλ­λι­τέ­χνες, μεγά­λες παρα­γω­γές και ενδια­φέ­ρου­σες εκθέ­σεις, ενώ της ομι­λί­ας του κ. Κου­τσού­μπα, στις 13/9, θα προη­γη­θεί αφιέ­ρω­μα από το μου­σι­κό συγκρό­τη­μα της ΚΝΕ, με θέμα «τις μεγά­λες στιγ­μές της ταξι­κής πάλης στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Η κεντρι­κή έκθε­ση θα είναι αφιε­ρω­μέ­νη στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και τις θέσεις του ΚΚΕ, 20 χρό­νια μετά την επέμ­βα­ση του ΝΑΤΟ στην πρώ­ην Γιου­γκο­σλα­βία. Θα λει­τουρ­γούν επί­σης θεμα­τι­κά στέ­κια, όπως το στέ­κι νέων εργα­ζο­μέ­νων και ανέρ­γων, των φοι­τη­τών, το μαθη­τι­κό στέ­κι με δια­δρα­στι­κές ψηφια­κές εκθέ­σεις, παι­χνί­δια για μαθη­τές και την πρό­τα­ση του ΚΚΕ για το Ενιαίο σχο­λείο γενι­κής Παι­δεί­ας, στέ­κι ενά­ντια σε όλα τα ναρ­κω­τι­κά και στέ­κι αθλη­τι­σμού, ενώ θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί τουρ­νουά σκά­κι και πινγκ-πονγκ.

Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά έγι­νε στον χώρο που διε­ξά­γε­ται το Φεστι­βάλ, το πρώ­ην στρα­τό­πε­δο Παύ­λου Μελά και τον ξεχω­ρι­στό συμ­βο­λι­σμό του για τα μέλη της ΚΝΕ. «Το πρώ­ην στρα­τό­πε­δο Παύ­λου Μελά απο­τε­λεί έναν χώρο, σύμ­βο­λο αντί­στα­σης και ηρω­ι­σμού του λαού μας όλη την περί­ο­δο της Κατο­χής. Χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε ως στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης, τόπος εκτε­λέ­σε­ων και βασα­νι­στη­ρί­ων αγω­νι­στών, κομ­μου­νι­στών και αντι­στα­σια­κών», υπο­γράμ­μι­σε η Μαρία Αντω­να­κά­κη, μέλος Κεντρι­κού Συμ­βου­λί­ου της ΚΝΕ, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «παρου­σιά­ζει έντο­να σημά­δια εγκα­τά­λει­ψης και παραμέλησης».

«Μέσα από τη διορ­γά­νω­ση του Φεστι­βάλ, η ΚΝΕ διεκ­δι­κεί μαζί με το λαό της περιο­χής αύξη­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης για όλες τις φάσεις εξέ­λι­ξης του έργου με στό­χο την απο­φυ­γή της επι­βά­ρυν­σης τη τοπι­κής κοι­νω­νί­ας, δέσμευ­ση από τον Δήμο ότι όλες οι λει­τουρ­γί­ες που θα παρέ­χει το Μητρο­πο­λι­τι­κό Πάρ­κο θα καλύ­πτουν πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες του λαού σε ανα­ψυ­χή, πολι­τι­σμό, αθλη­τι­σμό και αφε­τέ­ρου ότι θα απο­φευ­χθεί η ιδιω­τι­κή λει­τουρ­γία», υπο­γράμ­μι­σε η κ. Αντωνακάκη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο