Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση του ΚΚΕ με την οικογένεια του Νίκου Ζαχαριάδη

Συνά­ντη­ση σε θερ­μό κλί­μα πραγ­μα­το­ποί­η­σε το μεση­μέ­ρι της Πέμ­πτης στη Θεσ­σα­λο­νί­κη αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ με τον γιο και μέλη της οικο­γέ­νειας του πρώ­ην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχα­ριά­δη, με αφορ­μή τη συμπλή­ρω­ση 120 ετών από τη γέν­νη­σή του.

Στην αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ συμ­με­τεί­χαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Δημή­τρης Αρβα­νι­τά­κης και Θεα­νώ Καπέ­τη, το μέλος της ΚΕ Γιάν­νης Μανου­σο­γιαν­νά­κης, ο βου­λευ­τής Β’ Θεσ­σα­λο­νί­κης Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης και το στέ­λε­χος του Κόμ­μα­τος Θεο­δό­σης Κωνσταντινίδης.

Η αντι­προ­σω­πεία του Κόμ­μα­τος παρέ­δω­σε ανα­μνη­στι­κά δώρα στον Σήφη Ζαχα­ριά­δη, γιο του Νίκου Ζαχα­ριά­δη: Το Δοκί­μιο Ιστο­ρί­ας του Κόμ­μα­τος, ένα ανα­μνη­στι­κό της εκδή­λω­σης που πραγ­μα­το­ποιεί η ΚΟ Κ. Μακε­δο­νί­ας για την 9η Μάη, αλλά και το φύλ­λο της Πέμ­πτης 26/4 του «Ριζο­σπά­στη», που περιέ­χει σελί­δα με αφιέ­ρω­μα στον Νίκο Ζαχαριάδη.

Ακό­μα, ο Δ. Αρβα­νι­τά­κης ενη­μέ­ρω­σε ότι τον Αύγου­στο, στη συμπλή­ρω­ση 50 ετών από τότε που ο Νίκος Ζαχα­ριά­δης «έφυ­γε» από τη ζωή, η ΚΕ του ΚΚΕ θα τον τιμή­σει με ιδιαί­τε­ρη εκδή­λω­ση. Ο ίδιος μετέ­φε­ρε τους αγω­νι­στι­κούς χαι­ρε­τι­σμούς του ΓΓ της ΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, και του Κόμ­μα­τος, και είπε τα εξής:

«Τιμά­με τον σύντρο­φο Νίκο Ζαχα­ριά­δη, που γεν­νή­θη­κε σαν σήμε­ρα το 1903. Εδώ, σε μια συγκι­νη­τι­κή συνά­ντη­ση με συγ­γε­νείς και φίλους, τον θυμό­μα­στε. Τιμά­με τον επα­να­στά­τη που ως Γραμ­μα­τέ­ας έβα­λε τις βάσεις να απο­κτή­σει το ΚΚΕ επα­να­στα­τι­κά χαρακτηριστικά.

Τον λαϊ­κό πρω­το­πό­ρο ηγέ­τη, που με πνεύ­μα ασυμ­βί­βα­στο και μαχη­τι­κό, παρά τις διώ­ξεις, τις φυλα­κές και τις εξο­ρί­ες, βοή­θη­σε και έγρα­ψε χρυ­σές σελί­δες ο λαός μας με την πάλη του ενά­ντια στον φασι­σμό. Απο­τί­νου­με φόρο τιμής στον ηγέ­τη του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας, που ποτέ δεν ηττή­θη­κε ηθι­κά και ιδε­ο­λο­γι­κά από τους ιμπε­ρια­λι­στές και τις αστι­κές θεωρίες.

“Η δύνα­μή σου πέλα­γο, κι η θέλη­σή μου βρά­χος”. Συνε­χί­ζου­με, Νίκο».

Από την πλευ­ρά του ο Σ. Ζαχα­ριά­δης ανέ­φε­ρε μετα­ξύ άλλων ότι ο Ν. Ζαχα­ριά­δης σε όλη του τη ζωή πάλε­ψε ενά­ντια στον φασι­σμό. «Το γράμ­μα του το ’40, “όλοι στον αγώ­να, ο καθέ­νας στη θέση του”, ισχύ­ει και σήμε­ρα», είπε, ενώ ανα­φέρ­θη­κε και στις προ­σπά­θειες ξεπλύ­μα­τος των ναζί και των συνερ­γα­τών τους στην Ευρώ­πη στο σήμε­ρα, κλεί­νο­ντας με το σύν­θη­μα «No Pasaran!».

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο