Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιαπωνία-Σεισμός: Τέσσερις νεκροί — Καταστροφές και εκκενώσεις περιοχών

Τέσ­σε­ρις άνθρω­ποι έχα­σαν την ζωή τους στην περι­φέ­ρεια Ισι­κά­ουα μετά τον σει­σμό των 7,6 βαθ­μών που έπλη­ξε σήμε­ρα την Ιαπω­νία, μετέ­δω­σε το Kyodo News επι­κα­λού­με­νο την Ομά­δα Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σης της Περι­φέ­ρειας της Ισικάουα.

Μιλώ­ντας στους δημο­σιο­γρά­φους λίγο μετά τον σει­σμό, ο πρω­θυ­πουρ­γός Φού­μιο Κισί­ντα προει­δο­ποί­η­σε επί­σης τους κατοί­κους να προ­ε­τοι­μα­στούν για περισ­σό­τε­ρες καταστροφές.
«Οι κάτοι­κοι πρέ­πει να παρα­μεί­νουν σε επι­φυ­λα­κή για ενδε­χό­με­νους περαι­τέ­ρω σει­σμούς και καλώ τον κόσμο στις περιο­χές όπου ανα­μέ­νο­νται τσου­νά­μι να εκκε­νώ­σουν το ταχύ­τε­ρο δυνα­τό», είπε ο Κισίντα.

Δεκά­δες μετα­σει­σμοί κατα­γρά­φο­νται στην Ιαπω­νία μετά τον ισχυ­ρό σει­σμό μεγέ­θους 7,6 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ, ο οποί­ος έπλη­ξε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα τη χώρα.

Όπως ανα­φέ­ρει το Sky News, του­λά­χι­στον 30 κτί­ρια έχουν καταρ­ρεύ­σει, ενώ οι υπη­ρε­σί­ες έκτα­κτης ανά­γκης τονί­ζουν πως υπάρ­χουν τραυ­μα­τί­ες που έχουν μετα­φερ­θεί σε νοσοκομεία.

Στην πόλη Γουα­τζί­μα, μια τερά­στια πυρ­κα­γιά, έχει ξεσπά­σει κατα­στρέ­φο­ντας σπίτια.

Οι κάτοι­κοι της περιο­χής που έχει πλη­γεί έχουν κλη­θεί να απο­μα­κρυν­θούν, ενώ χιλιά­δες έμει­ναν χωρίς ρεύμα.

Στο μετα­ξύ, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος τόνι­σε, στη διάρ­κεια έκτα­κτης ενη­μέ­ρω­σης, ότι έχει επι­βε­βαιω­θεί η κατάρ­ρευ­ση πολ­λών κτι­ρί­ων και ότι οι υπη­ρε­σί­ες διά­σω­σης έχουν λάβει ανα­φο­ρές για «του­λά­χι­στον έξι περι­πτώ­σεις ανθρώ­πων που έχουν εγκλω­βι­στεί κάτω από τα γκρε­μι­σμέ­να κτί­ρια» σε πόλεις της περι­φέ­ρειας Ισι­κά­ουα που επη­ρε­ά­στη­καν από τον σεισμό.

Ορι­σμέ­να τμή­μα­τα πέντε αυτο­κι­νη­τό­δρο­μων ταχεί­ας κυκλο­φο­ρί­ας έχουν κλεί­σει, σύμ­φω­να πάντα με το NHK, ενώ ο Γιο­σι­μά­σα ανέ­φε­ρε επί­σης ότι έχει δια­κο­πεί η ηλε­κτρο­δό­τη­ση σε 33.000 νοι­κο­κυ­ριά και οι υπη­ρε­σί­ες κινη­τής τηλε­φω­νί­ας έχουν δια­κο­πεί στους νομούς Ισι­κά­ουα και Νιιγκάτα.

Η Ρυθ­μι­στι­κή Αρχή Πυρη­νι­κής Ενέρ­γειας της Ιαπω­νί­ας ανέ­φε­ρε πως δεν έχουν επι­βε­βαιω­θεί οποια­δή­πο­τε προ­βλή­μα­τα σε πυρη­νι­κούς σταθ­μούς κατά μήκος της Θάλασ­σας της Ιαπω­νί­ας, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων πέντε ενερ­γών αντι­δρα­στή­ρων στις μονά­δες της Kansai Electric Power στο Όι και στην Τακα­χά­μα στη νομαρ­χία Φουκούι.

Η μονά­δα της Hokuriku στη Σίκα της Ισι­κά­ουα, που ήταν πιο κοντά στο επί­κε­ντρο του σει­σμού, είχε δια­κό­ψει τη λει­τουρ­γία των δύο αντι­δρα­στή­ρων της πριν από τον σει­σμό για τακτι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση και δεν είχε επί­πτω­ση από τον σει­σμό, ανέ­φε­ρε η υπηρεσία.

Η έκδο­ση προει­δο­ποί­η­σης για τσου­νά­μι που είχε εκδο­θεί έχει πλέ­ον υπο­βαθ­μι­στεί και δεν θεω­ρεί­ται πιθα­νόν να πλή­ξει τις ακτές.

 

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο