Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τους 22.000 φτάνουν οι νεκροί στη Γάζα από τις ισραηλινές επιδρομές

Αστα­μά­τη­τη συνε­χί­ζε­ται για 87η ημέ­ρα, η δολο­φο­νι­κή δρά­ση του ισραη­λι­νού στρα­τού σε ολό­κλη­ρη την Γάζα, με τους νεκρούς Παλαι­στί­νιους να αγγί­ζουν τους 22.000, την ώρα που το Ισρα­ήλ επα­να­λαμ­βά­νει συνε­χώς ότι η επί­θε­ση κατά του Παλαι­στι­νια­κού λαού, θα συνε­χι­στεί «καθ’ όλη την διάρ­κεια του 2024».

Σύμ­φω­να με την τελευ­ταία ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας της Γάζας, οι ισραη­λι­νές στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις στη Λωρί­δα της Γάζας έχουν στοι­χί­σει τη ζωή σε 21.978 ανθρώ­πους από τις 7 Οκτώ­βρη. Το τελευ­ταίο 24ωρο, 156 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και 246 τραυ­μα­τί­στη­καν, σε 13 ισραη­λι­νές επι­θέ­σεις, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο . Από την αρχή του πολέ­μου οι τραυ­μα­τί­ες ανέρ­χο­νται σε 57.697.

Παράλ­λη­λα, σήμε­ρα, ο ο εκπρό­σω­πος του ισραη­λι­νού στρα­τού, επα­νέ­λα­βε, ότι η επί­θε­ση του Ισρα­ήλ στην Λωρί­δα της Γάζας «θα συνε­χι­σθεί καθ’ όλη την διάρ­κεια του 2024».

«Ο στρα­τός πρέ­πει να κάνει εκ των προ­τέ­ρων σχε­δια­σμό διό­τι θα μας ζητη­θούν απο­στο­λές και επι­πλέ­ον μάχες καθ’ όλη την διάρ­κεια του έτους αυτού», ανα­κοί­νω­σε στον Τύπο ο Ντά­νιελ Χαγκά­ρι.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην απο­χώ­ρη­ση μονά­δων εφέ­δρων απο την Γάζα και την απο­στρά­τευ­ση τους, ανέ­φε­ρε ότι δεκά­δες χιλιά­δες ισραη­λι­νοί έφε­δροι θα χρεια­σθούν για την συνέ­χι­ση των μαχών και ότι ορι­σμέ­νοι από αυτούς θα πρέ­πει να κάνουν παύ­ση για να προ­ε­τοι­μα­σθούν για «παρα­τε­τα­μέ­νες εχθρο­πρα­ξί­ες».

«Ορι­σμέ­νοι από τους εφέ­δρους θα επι­στρέ­ψουν στις οικο­γέ­νειες και τις εργα­σί­ες τους ήδη από αυτήν την εβδο­μά­δα», δήλω­σε ο Χαγκά­ρι. «Αυτό θα είναι σημα­ντι­κή ανα­κού­φι­ση για την οικο­νο­μία και θα τους επι­τρέ­ψει να ανα­κτή­σουν δυνά­μεις εν όψει των δρα­στη­ριο­τή­των τον επό­με­νο χρό­νο. Ο πόλε­μος συνε­χί­ζε­ται και θα τους χρεια­στού­με», είπε.

Παράλ­λη­λα ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι ένας στους έξι Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες που σκο­τώ­θη­καν από την έναρ­ξη της χερ­σαί­ας επί­θε­σης στη Λωρί­δα της Γάζας είτε σκο­τώ­θη­καν «από λάθος», είτε από φίλια πυρά, γεγο­νός που επι­βε­βαιώ­νει το μέγε­θος της σφα­γής που έχει εξα­πο­λύ­σει το Ισρα­ήλ ενα­ντί­ον των Παλαι­στι­νί­ων, από το οποίο δεν γλι­τώ­νουν ούτε οι δικοί του στρα­τιώ­τες… Το σύνο­λο ανέρ­χε­ται σε 29 στρα­τιώ­τες, εκ των οποί­ων οι 18 σκο­τώ­θη­καν από φίλια πυρά. Άλλοι δύο σκο­τώ­θη­καν από από λάθος πυρά και άλλοι εννέα από ατυχήματα.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του ισραη­λι­νού στρα­τού, συνο­λι­κά 172 στρα­τιώ­τες έχουν σκο­τω­θεί από την έναρ­ξη της χερ­σαί­ας εισβο­λής στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα. Περισ­σό­τε­ροι από 900 έχουν τραυματιστεί.

Εποικισμό της Γάζας
ζητούν υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου

Ο υπουρ­γός Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας του Ισρα­ήλ, ο ακρο­δε­ξιός Ιτα­μάρ Μπεν Γκβιρ, τάχθη­κε με την σει­ρά του σήμε­ρα υπέρ της επι­στρο­φής των Εβραί­ων εποί­κων στην Λωρί­δα της Γάζας και δήλω­σε ότι οι Παλαι­στί­νιοι «πρέ­πει να μετα­να­στεύ­σουν», μία ημέ­ρα αφού παρό­μοιες δηλώ­σεις έκα­νε το έτε­ρο ακρο­δε­ξιό μέλος της κυβέρ­νη­σης Νετα­νιά­χου, ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Μπε­ζα­λέλ Σμό­τριχ.

Το Ισρα­ήλ εκκέ­νω­σε το 2005 την Γάζα από τις ισραη­λι­νές δυνά­μεις και τους 8.000 Εβραί­ους εποί­κους, στο πλαί­σιο της εφαρ­μο­γής του σχε­δί­ου του τότε πρω­θυ­πουρ­γού Αριέλ Σαρόν για την μονο­με­ρή ισραη­λι­νή απο­χώ­ρη­ση από τον θύλα­κα έπει­τα από κατο­χή 38 ετών.

Ρεκόρ βίαιων επι­θέ­σε­ων Ισραη­λι­νών εποί­κων ενα­ντί­ον Παλαι­στι­νί­ων στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη το 2023

 

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από:
«Al Jazeera», ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»
via 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο