Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρεκόρ βίαιων επιθέσεων Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη το 2023

Οι πρά­ξεις βίας από Ισραη­λι­νούς εποί­κους ενα­ντί­ον Παλαι­στι­νί­ων στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη έφτα­σαν σε αριθ­μό ρεκόρ το 2023, με του­λά­χι­στον δέκα ανθρώ­πους  καθη­με­ρι­να να χάνουν τη ζωή τους από τέτοιες βίαιες επι­θέ­σεις, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η ισραη­λι­νή μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση Yesh Din.

«Η βία των εποί­κων είναι η πολι­τι­κή της ισραη­λι­νής κυβέρ­νη­σης», κατήγ­γει­λε η μκο σε ανα­κοί­νω­σή της, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι ο αριθ­μός των επει­σο­δί­ων, η σοβα­ρό­τη­τά τους, «ο αριθ­μός των Ισραη­λι­νών που εμπλέ­κο­νται και ο αριθ­μός» των πρά­ξε­ων βίας έφτα­σε στα ύψη το 2023, με πολ­λά περι­στα­τι­κά να σημειώ­νο­νται ειδι­κά μετά τις 7 Οκτωβρίου.

«Οι τελευ­ταί­οι δύο μήνες» από εκεί­νη την ημε­ρο­μη­νία «ήταν ιδιαι­τέ­ρως βίαιοι», ανέ­φε­ρε η Yesh Din, ο οποί­ος κατέ­γρα­ψε 242 πρά­ξεις βίας.

Δεκά­δες σπί­τια και οχή­μα­τα Παλαι­στι­νί­ων υπέ­στη­σαν ζημιές από Ισραη­λι­νούς εποί­κους το 2023, σύμ­φω­να με αυτή την οργά­νω­ση, η οποία κατα­γρά­φει τέτοια βίαια περι­στα­τι­κά από το 2006.

Το Γρα­φείο Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων (OCHA) του ΟΗΕ κατέ­γρα­ψε 1.225 επι­θέ­σεις εποί­κων ενα­ντί­ον Παλαι­στι­νί­ων μέσα στο 2023.

Μετα­ξύ αυτών των επι­θέ­σε­ων, η Yesh Din ανα­φέ­ρει δύο μεγά­λης έκτα­σης βίαια επει­σό­δια, που δια­πρά­χθη­καν από «ένα μεγά­λο αριθ­μό Ισραη­λι­νών εποί­κων»: το πρώ­το στη Χαουά­ρα τον Φεβρουά­ριο και το δεύ­τε­ρο στην Τουρ­μούς Αγιά τον Ιού­νιο, δύο παλαι­στι­νια­κές πόλεις που βρί­σκο­νται μετα­ξύ της Ναμπλούς και της Ραμάλα.

«Εκα­το­ντά­δες Ισραη­λι­νοί επι­τέ­θη­καν σε παλαι­στι­νια­κά χωριά, πυρ­πο­λώ­ντας δεκά­δες σπί­τια και οχή­μα­τα», τόνι­σε η ισραη­λι­νή μκο.

Στη Δυτι­κή Όχθη, εδά­φη που κατέ­χει από το 1967 το Ισρα­ήλ, 490.000 έποι­κοι ζουν ανά­με­σα σε τρία εκα­τομ­μύ­ρια Παλαι­στί­νιους. Αυτοί οι οικι­σμοί θεω­ρού­νται παρά­νο­μοι σύμ­φω­να με το διε­θνές δίκαιο.

Η Yesh Din εξέ­φρα­σε επι­φυ­λά­ξεις για τα τελευ­ταία στοι­χεία που δημο­σί­ευ­σε η ισραη­λι­νή αστυ­νο­μία, η οποία υπο­στη­ρί­ζει ότι αυτές οι πρά­ξεις βίας μειώ­θη­καν το 2023 σε σύγκρι­ση με το 2022.

Για τη μκο, η αστυ­νο­μία μετρά μόνο τον αριθ­μό των καταγ­γε­λιών που υπο­βλή­θη­καν, αριθ­μός κατά πολύ μικρό­τε­ρος από τα βίαια περι­στα­τι­κά που σημειώ­θη­καν και δεν καταγ­γέλ­λο­νται εξαι­τί­ας της έλλει­ψης εμπι­στο­σύ­νης των Παλαι­στι­νί­ων στις ισραη­λι­νές αρχές, ειδι­κά μετά την άνο­δο στην εξου­σία τον Δεκέμ­βριο του 2022 της πιο ακρο­δε­ξιάς κυβέρ­νη­σης στην ιστο­ρία του Ισρα­ήλ υπό την πρω­θυ­πουρ­γία του Μπε­νια­μίν Νετανιάχου.

Αυτή η έλλει­ψη εμπι­στο­σύ­νης «πιθα­νώς προ­κύ­πτει από μια διαρ­κή πολι­τι­κή επιεί­κειας» προς τους εποίκους.

Η Δυτι­κή Όχθη βίω­νει μια έντα­ση της βίας από την έναρ­ξη του πολέ­μου μετα­ξύ Ισρα­ήλ και Χαμάς στη Λωρί­δα της Γάζας στις 7 Οκτω­βρί­ου. Του­λά­χι­στον 317 Παλαι­στί­νιοι σκο­τώ­θη­καν από τον στρα­τό, αλλά και από εποί­κους, σύμ­φω­να με απο­λο­γι­σμό της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο