Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιαπωνία: 78 νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι μετά τον σεισμό της Πρωτοχρονιάς

Δεκά­δες άνθρω­ποι εξα­κο­λου­θούν να αγνο­ού­νται σήμε­ρα στην κεντρι­κή Ιαπω­νία μετά τον ισχυ­ρό σει­σμό της Πρω­το­χρο­νιάς ο οποί­ος στοί­χι­σε τη ζωή σε του­λά­χι­στον 78 ανθρώ­πους, κατά νεό­τε­ρο, ακό­μη προ­σω­ρι­νό απο­λο­γι­σμό των θυμά­των που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα, ενώ το εύρος των υλι­κών ζημιών περι­πλέ­κει τα πράγ­μα­τα για τα σωστι­κά συνεργεία.

Ο σει­σμός 7,5 βαθ­μών, που έγι­νε αισθη­τός ως την πρω­τεύ­ου­σα Τόκιο, πάνω από 300 χιλιό­με­τρα μακριά σε ευθεία γραμ­μή, έπλη­ξε σκλη­ρά τη χερ­σό­νη­σο Νότο, στον νομό Ισι­κά­ουα, στε­νή λωρί­δα γης που φθά­νει εκα­τό χιλιό­με­τρα στη θάλασ­σα της Ιαπω­νί­ας. Προ­κά­λε­σε καταρ­ρεύ­σεις δεκά­δων κτι­ρί­ων και κατέ­στρε­ψε πολ­λούς δρόμους.

Του­λά­χι­στον 330 άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν, ενώ ακο­λού­θη­σαν εκα­το­ντά­δες μετα­σει­σμι­κές δονή­σεις, ορι­σμέ­νες πολύ ισχυ­ρές. Τσου­νά­μι έπλη­ξε της ακτές, με κύμα­τα ύψος ενός μέτρου και πλέ­ον να παρα­σύ­ρουν πλε­ού­με­να και να τα ρίχνουν σε προ­κυ­μαί­ες ή σε παρα­θα­λάσ­σιους δρόμους.

Σύμ­φω­να με την ιαπω­νι­κή δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση NHK, του­λά­χι­στον ένας άνθρω­πος παρα­σύρ­θη­κε από το τσου­νά­μι κοντά στη Σού­ζου, στο άκρο της χερ­σο­νή­σου, και τον ανα­ζη­τεί η ιαπω­νι­κή ακτοφυλακή.

Πάντα κατά το NHK, ερευ­νη­τές εκτι­μούν πως το τσου­νά­μι έπλη­ξε την πόλη Σού­ζου προ­τού συμπλη­ρω­θεί ένα λεπτό αφό­του έγι­νε ο κύριος σει­σμός, που σημαί­νει πως οι κάτοι­κοι που βρί­σκο­νταν πλάι στη θάλασ­σα δεν είχαν παρά ελά­χι­στο χρό­νο για να απομακρυνθούν.

Σχε­δόν 72 ώρες μετά την κατα­στρο­φή, παρά­θυ­ρο που θεω­ρεί­ται κρί­σι­μο για να βρε­θούν επι­ζή­σα­ντες, οι νομαρ­χια­κές αρχές στην Ισι­κά­ουα έδω­σαν σήμε­ρα το πρωί κατά­λο­γο με τα ονό­μα­τα 51 ανθρώ­πων που παρα­μέ­νουν αγνοούμενοι.

«Η κατά­στα­ση είναι πολύ δύσκο­λη αλλά (…) σας ζητώ να κατα­βά­λε­τε κάθε δυνα­τή προ­σπά­θεια για να σωθούν όσο περισ­σό­τε­ρες ζωές είναι δυνα­τόν ως από­ψε», είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ιαπω­νί­ας Φου­μίο Κισί­ντα κατά τη διάρ­κεια συνε­δρί­α­σης του υπουρ­γι­κού του συμβουλίου.

Ενώ η νομαρ­χία στην Ισι­κά­ουα κάνει λόγο για 78 νεκρούς, ο απο­λο­γι­σμός ενδέ­χε­ται να γίνει ακό­μα πιο βαρύς, καθώς εκα­το­ντά­δες κτί­ρια κατα­στρά­φη­καν, μετα­ξύ άλλων εξαι­τί­ας εκτε­τα­μέ­νης πυρ­κα­γιάς στην πόλη Ουατζίμα.

Η βρο­χή κάνει ακό­μα πιο δύσκο­λες τις επι­χει­ρή­σεις έρευ­νας και διά­σω­σης στις οποί­ες συμ­με­τέ­χουν χιλιά­δες μέλη των ιαπω­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων, της πυρο­σβε­στι­κής και της αστυ­νο­μί­ας από όλο το αρχι­πέ­λα­γος. Η ιαπω­νι­κή μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία εξέ­δω­σε έκτα­κτο προει­δο­ποι­η­τι­κό δελ­τίο καθώς θεω­ρεί πως υπάρ­χει κίν­δυ­νος κατολισθήσεων.

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά ακόμα χωρίς φως και νερό

Οι συν­θή­κες δυσκο­λεύ­ουν τις παρα­δό­σεις τρο­φί­μων και άλλου υλι­κού στους σει­σμο­πα­θείς, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων περί­που 300 που έχουν βρει κατα­φύ­γιο σε σχο­λείο στη Σούζου.

Ο στρα­τός ανα­με­νό­ταν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει ελι­κό­πτε­ρα για να φθά­σει στις περιο­χές όπου η πρό­σβα­ση είναι πιο δύσκολη.

Κάπου 29.000 νοι­κο­κυ­ριά παρα­μέ­νουν χωρίς ηλε­κτρο­δό­τη­ση στην Ισι­κά­ουα, ενώ πάνω από 110.000 δεν έχουν ύδρευ­ση, σε αυτή τη νομαρ­χία και αλλού.

Νωρίς σήμε­ρα το πρωί στην πόλη Νανάο, στο κεντρι­κό τμή­μα της χερ­σο­νή­σου, αστυ­νο­μι­κοί προ­σπα­θού­σαν να ρυθ­μί­σουν την κυκλο­φο­ρία και ενη­μέ­ρω­ναν τους οδη­γούς πως ένας από τους βασι­κούς οδι­κούς άξο­νες, που οδη­γεί στο λιμά­νι στην Ουα­τζί­μα, βόρεια, θα χρη­σι­μο­ποιεί­ται κατά προ­τε­ραιό­τη­τα από τα οχή­μα­τα των υπη­ρε­σιών αντι­με­τώ­πι­σης εκτά­κτων κατα­στά­σε­ων (ασθε­νο­φό­ρα, οχή­μα­τα της πυρο­σβε­στι­κής, μηχανήματα…).

Σε μικρή από­στα­ση από εκεί, είχε σχη­μα­τι­στεί μεγά­λη ουρά ανα­μο­νής σε πρα­τή­ριο καυ­σί­μων, όπου οι πωλή­σεις γίνο­νταν με δελ­τίο ‑16 λίτρα ανά αυτο­κί­νη­το- αν και δεν έχουν ενσκή­ψει ελλεί­ψεις μέχρι τώρα.

Η Ιαπω­νία, πάνω στον λεγό­με­νο δακτύ­λιο της φωτιάς του Ειρη­νι­κού Ωκε­α­νού, συγκα­τα­λέ­γε­ται στις χώρες που κατα­γρά­φει πολ­λούς από τους ισχυ­ρό­τε­ρους σει­σμούς στην υφήλιο.

Η χώρα παρα­μέ­νει στοι­χειω­μέ­νη από τον τρο­μα­κτι­κό σει­σμό 9 βαθ­μών και το γιγα­ντιαίο τσου­νά­μι του Μαρ­τί­ου του 2011 στις βορειο­α­να­το­λι­κές ακτές της χώρας, τρι­πλή κατα­στρο­φή που άφη­σε πίσω κάπου 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

Ο σει­σμός και το τσου­νά­μι προ­κά­λε­σαν το πυρη­νι­κό δυστύ­χη­μα στη Φου­κου­σί­μα, το χει­ρό­τε­ρο στην ιστο­ρία έπει­τα από αυτό του Τσερ­νό­μπιλ (στη σημε­ρι­νή Ουκρα­νία) το 1986.

Αυτή τη φορά πάντως ο σει­σμός και οι εκα­το­ντά­δες μετα­σει­σμι­κές δονή­σεις δεν προ­κά­λε­σαν παρά πολύ μικρές υλι­κές ζημιές στα πυρη­νι­κά ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γι­κά εργο­στά­σια κατά μήκος των ακτών, σύμ­φω­να με τις εται­ρεί­ες που τα διαχειρίζονται.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο