Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστική σύγκρουση: Οχυρωματικά έργα πραγματοποιεί στην Κριμαία η Ρωσία

Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι πραγ­μα­το­ποιεί οχυ­ρω­μα­τι­κά έργα στην προ­σαρ­τη­μέ­νη χερ­σό­νη­σο της Κρι­μαί­ας, μετά την ανα­δί­πλω­ση των στρα­τιω­τών της από τη γει­το­νι­κή ουκρα­νι­κή περι­φέ­ρεια της Χερ­σώ­νας έπει­τα από αντε­πί­θε­ση του Κιέβου. 

«Οχυ­ρω­μα­τι­κά έργα γίνο­νται υπό τον έλεγ­χό μου στο έδα­φος της Κρι­μαί­ας για να είναι εγγυ­η­μέ­νη η ασφά­λεια των κατοί­κων της», δήλω­σε ο Σερ­γκέι Αξιό­νοφ, ο κυβερ­νή­της που διο­ρί­στη­κε από τη Μόσχα μετά την προ­σάρ­τη­ση τηςχερ­σο­νή­σου το 2014.

Ο ίδιος υπο­γράμ­μι­σε πάντως πως η ασφά­λεια της Κρι­μαί­ας εξαρ­τά­ται «κυρί­ως από μέτρα που πρέ­πει να εφαρ­μο­στούν στο έδα­φος της περι­φέ­ρειας της Χερ­σώ­νας», η οποία συνο­ρεύ­ει με τη χερ­σό­νη­σο στη νότια Ουκρα­νία. Η ανα­κοί­νω­ση αυτή έγι­νε ενώ οι ρωσι­κές δυνά­μεις προ­χώ­ρη­σαν την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα σε μια ταπει­νω­τι­κή απο­χώ­ρη­ση από την περι­φέ­ρεια αυτή, αφού απέ­τυ­χαν να αντι­με­τω­πί­σουν την αντε­πί­θε­ση των ουκρα­νών στρατιωτών.

Η ανα­δί­πλω­ση των ρώσων στρα­τιω­τι­κών, οι οποί­οι εγκα­τέ­λει­ψαν την ομώ­νυ­μη περι­φε­ρεια­κή πρω­τεύ­ου­σα, επέ­τρε­ψε στις δυνά­μεις του Κιέ­βου να πλη­σιά­σουν τα πυρο­βό­λα τους στην Κρι­μαία, που τους τελευ­ταί­ους μήνες έχει γίνει επα­νει­λημ­μέ­να στόχος.

Τον Οκτώ­βριο, η γέφυ­ρα της Κρι­μαί­ας, που ενώ­νει τη χερ­σό­νη­σο με τη ρωσι­κή επι­κρά­τεια, είχε κατα­στρα­φεί εν μέρει από επί­θε­ση που απο­δό­θη­κε στην Ουκρα­νία από τη Μόσχα, η οποία έκα­νε λόγο για ένα παγι­δευ­μέ­νο φορτηγό.

Άλλες επι­θέ­σεις, που απο­δό­θη­καν στις ουκρα­νι­κές δυνά­μεις, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν επί­σης στην Κρι­μαία, κυρί­ως ενα­ντί­ον του ρωσι­κού στό­λου στη Σεβα­στού­πο­λη και σε ρωσι­κές στρα­τιω­τι­κές υπό­δο­μές στη χερσόνησο.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο