Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΝΑΤΟ και Ρωσία προετοιμάζονται και εξοπλίζονται για μακροχρόνια σύγκρουση

Για μακρό­χρο­νη σύγκρου­ση στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης, της Βαλ­τι­κής και της Μαύ­ρης Θάλασ­σας προ­ε­τοι­μά­ζο­νται ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και Ρωσία, τα δύο ιμπε­ρια­λι­στι­κά στρα­τό­πε­δα που συγκρού­ο­νται στην Ουκρανία.

«Ζήτη­μα χρό­νου» ισχυ­ρί­στη­κε πως είναι η έντα­ξη της Ουκρα­νί­ας στο ΝΑΤΟ ο Ουκρα­νός Πρό­ε­δρος, Β. Ζελέν­σκι, κατά τη συνά­ντη­σή του στο Κίε­βο με τον Γ. Στόλ­τεν­μπεργκ.

«Είναι ζήτη­μα χρό­νου το πότε η Ουκρα­νία θα είναι ντε γιού­ρε μέλος της Συμ­μα­χί­ας. Κάνου­με τα πάντα για να φέρου­με κοντά αυτήν τη στιγ­μή», ανέ­φε­ρε ο Ζελέν­σκι, υπο­νο­ώ­ντας ότι ντε φάκτο, εκ των πραγ­μά­των, η Ουκρα­νία μετα­τρέ­πε­ται καθη­με­ρι­νά σε ΝΑΤΟι­κή δύνα­μη, με «δυτι­κού» τύπου ΝΑΤΟι­κό εξο­πλι­σμό, παρα­γω­γή «δυτι­κών» όπλων σε ουκρα­νι­κό έδα­φος, εκπαί­δευ­ση και προ­σαρ­μο­γή των Ενό­πλων Δυνά­με­ων στα ΝΑΤΟι­κά πρό­τυ­πα κ.ο.κ.

Από τη συνά­ντη­ση του γγ του ΝΑΤΟ με τον Β. Ζελέν­σκι στο Κίεβο

Ο γγ του ΝΑΤΟ ανα­κοί­νω­σε ότι το ΝΑΤΟ έχει τώρα συμ­φω­νί­ες — πλαί­σιο με εται­ρεί­ες όπλων αξί­ας 2,4 δισ. ευρώ για πυρο­μα­χι­κά, στις οποί­ες περι­λαμ­βά­νο­νται συγκε­κρι­μέ­νες παραγ­γε­λί­ες ύψους 1 δισ. ευρώ. Τέτοια συμ­βό­λαια θα επι­τρέ­ψουν στα μέλη του ΝΑΤΟ να ανα­πλη­ρώ­σουν τα απο­θέ­μα­τά τους, συνε­χί­ζο­ντας παράλ­λη­λα να παρέ­χουν πυρο­μα­χι­κά στην Ουκρα­νία, πρόσθεσε.

Στην Ουκρα­νία βρέ­θη­καν επί­σης την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα ο νέος υπουρ­γός Αμυ­νας της Βρε­τα­νί­ας, Γκραντ Σαπς, καθώς και ο Γάλ­λος ομό­λο­γός του, Σ. Λεκορ­νί, οι οποί­οι είχαν συνα­ντή­σεις με τον Β. Ζελέν­σκι και τον Ουκρα­νό υπουρ­γό Αμυ­νας, Ρ. Ουμέ­ροφ.

Στη συνά­ντη­σή του με τον Λεκορ­νί, ο Ζελέν­σκι συζή­τη­σε μετα­ξύ άλλων την πιθα­νό­τη­τα της από κοι­νού παρα­γω­γής όπλων, με το Κίε­βο να προ­χω­ρά ήδη μια σει­ρά από τέτοιες συμ­φω­νί­ες με «δυτι­κές» πολε­μι­κές βιο­μη­χα­νί­ες, όπως η βρε­τα­νι­κή «BAE Systems» και η γερ­μα­νι­κή «Rheinmetal», ενώ και οι ΗΠΑ ανα­κοί­νω­σαν πρό­σφα­τα τη δημιουρ­γία μονά­δας κοι­νής παρα­γω­γής όπλων σε ουκρα­νι­κό έδαφος.

  • Στο μετα­ξύ, το ΝΑΤΟ ανα­πτύσ­σει περαι­τέ­ρω στρα­τιω­τι­κές δυνα­τό­τη­τες και αυξά­νει την παρου­σία του σε περιο­χές κρί­σι­μης γεω­πο­λι­τι­κής σημα­σί­ας, με «όχη­μα» την προ­στα­σία στρα­τη­γι­κών υποδομών.
  • Μετα­ξύ άλλων, το ΝΑΤΟ προ­σπα­θεί να ανα­πτύ­ξει τεχνο­λο­γί­ες που θα επι­τρέ­πουν την ανί­χνευ­ση ύπο­πτης δρα­στη­ριό­τη­τας σε πραγ­μα­τι­κό χρό­νο κοντά σε υπο­βρύ­χιες κρί­σι­μες υπο­δο­μές, μετά τις περ­σι­νές εκρή­ξεις στους ρωσι­κούς αγω­γούς φυσι­κού αερί­ου «Nord Stream» στη Βαλ­τι­κή. Για τις εκρή­ξεις αυτές, βέβαια, η Μόσχα κατη­γό­ρη­σε και πρό­σφα­τα ΗΠΑ και Βρετανία.
  • Σε αυτό το πλαί­σιο, 14 κρά­τη — μέλη, μαζί με τη Σου­η­δία, δοκί­μα­σαν θαλάσ­σια drones, αισθη­τή­ρες και τη χρή­ση τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης, σε μια άσκη­ση 12 ημε­ρών στα ανοι­χτά των ακτών της Πορ­το­γα­λί­ας. Σύμ­φω­να με το ΝΑΤΟ, η άσκη­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται καθώς η Ρωσία συνε­χί­ζει να χαρ­το­γρα­φεί καλώ­δια και αγω­γούς κρα­τών — μελών ως πιθα­νούς μελ­λο­ντι­κούς στόχους.

Το ΝΑΤΟ προει­δο­ποί­η­σε τον Μάη ότι η Μόσχα θα μπο­ρού­σε να στο­χεύ­σει υπο­δο­μές στην Ευρώ­πη και τη Βόρεια Αμε­ρι­κή. Η Μόσχα χρη­σι­μο­ποιεί έναν συν­δυα­σμό πολε­μι­κών πλοί­ων, επι­στη­μο­νι­κών πλοί­ων, καθώς και εμπο­ρι­κών αλιευ­τι­κών μηχα­νό­τρα­των, πλοί­ων μετα­φο­ράς εμπο­ρευ­μα­το­κι­βω­τί­ων και δεξα­με­νό­πλοιων, για να εντο­πί­σει τα κρί­σι­μα υπο­θα­λάσ­σια συστή­μα­τα των συμ­μά­χων του ΝΑΤΟ, είπε ο αντι­στρά­τη­γος Χανς — Βέρ­νερ Βίρ­μαν, επι­κε­φα­λής του πυρή­να του ΝΑΤΟ για την προ­στα­σία της υπο­θα­λάσ­σιας υποδομής.

 

 

Αμερικανικός εκτοξευτής πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη

Πολύ σημα­ντι­κό πεδίο αντα­γω­νι­σμού είναι η Βαλ­τι­κή Θάλασ­σα, η οποία μετά και την έντα­ξη της Φιν­λαν­δί­ας στο ΝΑΤΟ και την επι­κεί­με­νη της Σου­η­δί­ας, μετα­τρέ­πε­ται σε μια «ΝΑΤΟι­κή λίμνη».

Ενας αμε­ρι­κα­νι­κός εκτο­ξευ­τής πυραύ­λων μέσου βελη­νε­κούς, που απα­γο­ρευό­ταν προη­γου­μέ­νως βάσει της Συν­θή­κης INF μετα­ξύ Ρωσί­ας και ΗΠΑ, ανα­πτύ­χθη­κε στην Ευρώ­πη για πρώ­τη φορά.

Συγκε­κρι­μέ­να, ένας εκτο­ξευ­τής για πυραύ­λους «Raytheon Standard SM‑6» μετα­φέρ­θη­κε στη Δανία κατά τη διάρ­κεια των κοι­νών ασκή­σε­ων ΗΠΑ — Δανί­ας που ολο­κλη­ρώ­θη­καν την περα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα στο νησί Μπόρν­χολμ στη Βαλ­τι­κή Θάλασσα.

Μετά την απο­χώ­ρη­ση των ΗΠΑ από τη Συν­θή­κη INF για την απα­γό­ρευ­ση των πυραύ­λων μέσου βελη­νε­κούς το 2018, η Μόσχα είχε ισχυ­ρι­στεί ότι δεν θα ανα­πτύ­ξει τέτοιους πυραύ­λους, εκτός αν οι ΗΠΑ το κάνουν πρώ­τες και είχε επι­βλη­θεί ένα τέτοιο «μορα­τό­ριουμ».

Οπως σημειώ­νε­ται στον ρωσι­κό Τύπο, «θα χρεια­στεί» να ενι­σχυ­θεί η θέση της Ρωσί­ας ενδε­χο­μέ­νως και με τη χερ­σαία έκδο­ση του πυραύ­λου Κρουζ «Kalibr» και ενός υπε­ρη­χη­τι­κού πυραύ­λου μέσου βελη­νε­κούς. «Αυτές είναι οι συνέ­πειες του θανά­του της Συν­θή­κης INF», γρά­φει χαρα­κτη­ρι­στι­κά η ρωσι­κή εφη­με­ρί­δα «Kommersant».

«Οι Αμε­ρι­κα­νοί δια­θέ­τουν ένα τερά­στιο οπλο­στά­σιο ναυ­τι­κών πυραύ­λων που μπο­ρούν να περι­γρα­φούν ως “μεσαί­ου και μικρού βελη­νε­κούς” και μπο­ρούν εύκο­λα και γρή­γο­ρα να προ­σαρ­μο­στούν ώστε να εκτο­ξεύ­ο­νται από επί­γεια συστή­μα­τα, όπως κάνουν τώρα οι ΗΠΑ», συνε­χί­ζει το ρεπορτάζ.

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος: Οι ΗΠΑ ανα­κοί­νω­σαν νέα στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια 325 εκατ. δολα­ρί­ων στην Ουκρανία

Η Μόσχα κατηγορεί
ΗΠΑ — Βρετανία για συμμετοχή
σε επιθέσεις και προβοκάτσιες

Από την πλευ­ρά της, η Ρωσία ανε­βά­ζει τους τόνους καταγ­γέλ­λο­ντας ΗΠΑ και Βρε­τα­νία για ενερ­γή συμ­με­το­χή στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, στη «σκη­νο­θε­σία» προ­κλή­σε­ων και την ανα­τί­να­ξη των δύο αγω­γών φυσι­κού αερί­ου «Nord Stream», ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επι­σή­μα­νε πως οι Δυτι­κοί «πολε­μούν απευ­θεί­ας» τη Ρωσία.

Το Κρεμ­λί­νο ισχυ­ρί­στη­κε ότι οι υπο­θα­λάσ­σιες εκρή­ξεις στους αγω­γούς «Nord Stream» στη Βαλ­τι­κή Θάλασ­σα οργα­νώ­θη­καν από τις ΗΠΑ και τη Βρε­τα­νία και ότι «εμπλέ­κο­νται, με τον έναν ή τον άλλον τρό­πο, σε αυτή την τρο­μο­κρα­τι­κή επίθεση».

Σε απα­νω­τές καταγ­γε­λί­ες προ­χώ­ρη­σε και το ρωσι­κό ΥΠΕΞ. Για την επί­θε­ση στο αρχη­γείο του ρωσι­κού στό­λου της Μαύ­ρης Θάλασ­σας στη Σεβα­στού­πο­λη, την Παρα­σκευή 22/9, η εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου είπε ότι την πραγ­μα­το­ποί­η­σε η Ουκρα­νία σε στε­νό συντο­νι­σμό με τις αμε­ρι­κα­νι­κές και βρε­τα­νι­κές υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών, με «χρή­ση δυτι­κών μέσων πλη­ρο­φο­ριών και δορυ­φο­ρι­κού εξο­πλι­σμού του ΝΑΤΟ και κατα­σκο­πευ­τι­κών αεροπλάνων».

Επι­πλέ­ον, η Μόσχα ερευ­νά τον ρόλο που έπαι­ξε η Βρε­τα­νία στην οργά­νω­ση της «προ­βο­κά­τσιας», όπως την χαρα­κτη­ρί­ζει, στην πόλη Μπού­τσα πέρ­σι τον Μάρ­τη. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το Κίε­βο και οι Δυτι­κοί «σύμ­μα­χοί» του κατη­γο­ρούν τις ρωσι­κές δυνά­μεις για διά­πρα­ξη εγκλη­μά­των πολέ­μου κατά το διά­στη­μα που έλεγ­χαν την πόλη στα περί­χω­ρα του Κιέβου.

Οι ρωσι­κές αρχές διε­ξά­γουν «έρευ­να για την εμπλο­κή του Λον­δί­νου και των βρε­τα­νι­κών υπη­ρε­σιών πλη­ρο­φο­ριών, ειδι­κό­τε­ρα, στην οργά­νω­ση του γεγο­νό­τος ψευ­δούς σημαί­ας στην πόλη Μπού­τσα», ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ έχει επα­νει­λημ­μέ­να ζητή­σει από τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκου­τέ­ρες, «να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει την εξου­σία του για να λάβει μια λίστα με τα άτο­μα που εμφα­νί­στη­καν σε βίντεο στην πόλη Μπούτσα».

ΚΚΕ: Η κυβέρ­νη­ση εμπλέ­κει πιο βαθιά το λαό στο μακε­λειό του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου με ανυ­πο­λό­γι­στες συνέπειες

Ρωσία:
Αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 70%

Οι στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες της Ρωσί­ας θα αυξη­θούν το 2024 κατά 70%, φτά­νο­ντας τα 107 δισ. ευρώ, ή το 6% του ΑΕΠ. Το 2023 οι στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες ήταν 63 δισ. ευρώ (3,9% του ρωσι­κού ΑΕΠ), ενώ το 2021 αντι­στοι­χού­σαν στο 2,7% του ΑΕΠ.

Η Μόσχα δια­θέ­τει ακό­μη «δια­βαθ­μι­σμέ­νες δαπά­νες» για απροσ­διό­ρι­στες χρή­σεις, οι οποί­ες έχουν σχε­δόν διπλα­σια­στεί σε 110 δισ. ευρώ, δηλα­δή στο 30% του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού. Μέρος αυτών των δαπα­νών προ­ο­ρί­ζε­ται για τον πόλε­μο στην Ουκρανία.

Στο μετα­ξύ, χαρα­κτη­ρι­στι­κό για τις πολε­μι­κές προ­ε­τοι­μα­σί­ες όλων των ιμπε­ρια­λι­στι­κών στρα­το­πέ­δων είναι το γεγο­νός ότι ο «αμυ­ντι­κός» προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός των ΗΠΑ για το 2024 ανα­μέ­νε­ται να ανέλ­θει στα 842 δισ. δολά­ρια, κατα­γρά­φο­ντας αύξη­ση κατά 3,2% σε ετή­σια βάση.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Δεί­τε και
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Στην επι­φά­νεια ο αντα­γω­νι­σμός ΗΠΑ — ΕΕ και Ρωσί­ας στον Νότιο Καύκασο
Θύμα των «λυκο­συμ­μα­χιών»,
των επι­κίν­δυ­νων παζαριών 
και «διευ­θε­τή­σε­ων» οι λαοί της περιοχής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο