Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 61η ημέρα — Οι πρόσφατες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 61η ημέ­ρα: Δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την εκκέ­νω­ση του Αζοφ­στάλ ζητά το Κίε­βο. Σύμ­βου­λος του Ζελέν­σκι υπο­στη­ρί­ζει ότι οι ρωσι­κές δυνά­μεις «επι­τί­θε­νται συνε­χώς» στο περι­κυ­κλω­μέ­νο εργο­στά­σιο χάλυ­βα Azovstal στην πολιορ­κη­μέ­νη πόλη της Μαριούπολης.

– Ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας, Άντο­νι Μπλίν­κεν και ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας Λόιντ Όστιν ανα­κοί­νω­σαν από το Κίε­βο, όπου και πραγ­μα­το­ποί­η­σαν συνο­μι­λί­ες με τον Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, επι­στρο­φή της διπλω­μα­τι­κής απο­στο­λής των ΗΠΑ στη χώρα και νέα στρα­τιω­τι­κή βοήθεια

– Άμα­χοι σκο­τώ­θη­καν από ρωσι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς στην περιο­χή Λου­γκάνσκ της Ουκρα­νί­ας, δήλω­σε ο τοπι­κός κυβερ­νή­της Σέρ­χι Γκαϊντάι.

– Ο ΟΗΕ απηύ­θυ­νε έκκλη­ση για την εφαρ­μο­γή μιας «άμε­σης» εκε­χει­ρί­ας στη Μαριού­πο­λη, προ­κει­μέ­νου να επι­τρα­πεί η εκκέ­νω­ση περί­που 100.000 αμά­χων, που παρα­μέ­νουν εγκλω­βι­σμέ­νοι στην πόλη λιμά­νι, την οποία ελέγ­χει σχε­δόν πλή­ρως ο ρωσι­κός στρατός.

– Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος επέ­κρι­νε την επι­λο­γή του Γενι­κού Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες να μετα­βεί πρώ­τα στη Μόσχα την Τρί­τη και ύστε­ρα στο Κίε­βο, την Πέμπτη.

– Η Πολω­νία προ­μή­θευ­σε την Ουκρα­νία με όπλα αξί­ας 1,5 δισ. ευρώ για να βοη­θή­σει τη χώρα να αντι­με­τω­πί­σει την εισβο­λή της Ρωσί­ας, ανα­κοί­νω­σε το Σάβ­βα­το ο Πολω­νός πρω­θυ­πουρ­γός Ματέ­ους Μοραβιέτσκι.

– Για βομ­βαρ­δι­σμό ενός χωριού στην περιο­χή του Μπελ­γκο­ρόντ κοντά στα σύνο­ρα με την Ουκρα­νία κάνουν λόγο οι τοπι­κές ρωσι­κές αρχές.

– Άλλοι 265 Ουκρα­νοί πρό­σφυ­γες εισήλ­θαν στην Ελλά­δα την Κυρια­κή, όπως ανα­κοί­νω­σε το Υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη με βάση τα στοι­χεία του Αρχη­γεί­ου της Ελλη­νι­κής Αστυνομίας.

– Λίγοι παρα­πά­νω από 23.000 Ουκρα­νοί πρό­σφυ­γες εγκα­τέ­λει­ψαν τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες τη χώρα τους, στον από­η­χο της ρωσι­κής εισβο­λής, με τον συνο­λι­κό αριθ­μό τους να προ­σεγ­γί­ζει τα 5,2 εκα­τομ­μύ­ρια, σύμ­φω­να με νέα στοι­χεία της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

– Η Ελβε­τία έχει καθυ­στε­ρή­σει την παρά­δο­ση γερ­μα­νι­κού οπλι­σμού στην Ουκρα­νία, ανέ­φε­ρε η ελβε­τι­κή εφη­με­ρί­δα SonntagsZeitung. Η είδη­ση έγι­νε γνω­στή την ώρα που ο Όλαφ Σολτς δέχε­ται ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρες επι­κρί­σεις επει­δή η κυβέρ­νη­σή του δεν έχει προ­σφέ­ρει βαρέα όπλα στην Ουκρανία.

– Δεν υπάρ­χει συμ­φω­νία στην ΕΕ για την επι­βο­λή εμπάρ­γκο στο ρωσι­κό πετρέ­λαιο και αέριο, δήλω­σε ο Μπορέλ

– Η ΕΕ ετοι­μά­ζε­ται για την επι­βο­λή «έξυ­πνων κυρώ­σε­ων» στο πετρέ­λαιο που εξά­γει η Ρωσία, σύμ­φω­να με τους Times

– Υπέρ της παρά­δο­σης βαρέ­ων όπλων στην Ουκρα­νία ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας Ρόμπερτ Χάμπεκ, παρα­δέ­χε­ται όμως ότι πρό­κει­ται για λεπτό ζήτημα

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο