Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 76η ημέρα — Οι πρόσφατες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 76η ημέ­ρα: Οι βομ­βαρ­δι­σμοί στην Ουκρα­νία συνε­χί­ζο­νται, όπως και οι χερ­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις στα νότια και ανα­το­λι­κά. Κύριες περιο­χές συγκρού­σε­ων απο­τε­λούν μια λωρί­δα δυτι­κά του Ντο­νέ­τσκ όπου επί­λε­κτες δυνά­μεις της Ουκρα­νί­ας αντέ­χουν τις επι­θέ­σεις των Ρώσων και των ρωσό­φι­λων αυτο­νο­μι­στών, η περιο­χή νοτί­ως του Χαρ­κό­βου, τα προ­ά­στια της Χερ­σώ­νας όπου οι Ουκρα­νοί αντε­πι­τί­θε­νται και βεβαί­ως το εργο­στά­σιο της Αζοφ­στάλ στη Μαριούπολη.

– Η Ουκρα­νία υπο­στη­ρί­ζει ότι το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας τρεις υπε­ρη­χη­τι­κοί πύραυ­λοι Kinzhal έπλη­ξαν στό­χους στην Οδησσό. 

Η Ρωσία ανα­φέ­ρει ότι απέ­τρε­ψε από­βα­ση του Ουκρα­νι­κού στρα­τού στο Φιδο­νή­σι στη Μαύ­ρη Θάλασσα.

– Νωρί­τε­ρα η Μόσχα είχε δηλώ­σει πως κατέ­στρε­ψε αμε­ρι­κα­νι­κό εξο­πλι­σμό στην πόλη Σολεντάρ.

– Περί­που 100 άμα­χοι παρα­μέ­νουν στη χαλυ­βουρ­γία Αζοφ­στάλ της Μαριού­πο­λης, σύμ­φω­να με Ουκρα­νό αξιωματούχο.

– Η προ­σπά­θεια καπη­λεί­ας της θυσία των λαών της ΕΣΣΔ για να «ξεπλύ­νει» τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, το χαρα­κτη­ρι­στι­κό της ομι­λία Πού­τιν χθες για την Ημέ­ρα της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης.

– Μηχα­νι­σμό που χρο­νο­λο­γεί­ται από τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο για την επι­τά­χυν­ση της στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας στην Ουκρα­νία, ενερ­γο­ποί­η­σε ο Μπάι­ντεν. Το μέτρο προ­βλέ­πει υπε­νοι­κί­α­ση ή δανει­σμό οπλι­σμού στην Ουκρα­νία καθ’ όλη τη διάρ­κεια του οικο­νο­μι­κού έτους 2023

– Σήμε­ρα η Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων θα εξε­τά­σει το ενδε­χό­με­νο πρό­σθε­της χρη­μα­το­δό­τη­σης 40 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων για την Ουκρανία.

– Η Βρε­τα­νία ανα­κοί­νω­σε νέες εμπο­ρι­κές κυρώ­σεις σε Ρωσία-Λευκορωσία.

– Συνε­χί­ζο­νται τα παζά­ρια στην ΕΕ για την επι­βο­λή εμπάρ­γκο στο ρωσι­κό πετρέλαιο.

«Ισως κρα­τή­σουν δεκα­ε­τί­ες» οι εντα­ξια­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις ΕΕ — Ουκρα­νί­ας λέει ο Μακρόν, προ­τεί­νο­ντας να βρε­θούν άλλοι τρό­ποι ενί­σχυ­σης της ανε­ξαρ­τη­σί­ας και της ακε­ραιό­τη­τας της ταλαι­πω­ρη­μέ­νης χώρας όπως η έντα­ξη σε μια «παράλ­λη­λη ευρω­παϊ­κή κοινότητα».

Η Ρωσία δεν σκο­πεύ­ει να κλεί­σει τις πρε­σβεί­ες της στην Ευρώ­πη, όπως μετέ­δω­σε το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων RIA Novosty.

Κων­στα­ντί­νος Θεο­τό­κης: «Αγά­πη παράνομη»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο