Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 89η ημέρα — Οι τελευταίες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 89η ημέ­ρα:  Οι συγκρού­σεις συνε­χί­ζο­νται στα ανα­το­λι­κά, ενώ δε δια­φαί­νε­ται προ­ο­πτι­κή έναρ­ξης συνομιλιών.

– Η Ρωσία εντεί­νει τις στρα­τιω­τι­κές της επι­χει­ρή­σεις στο Ντον­μπάς και άλλες περιο­χές της νοτιο­α­να­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας. Επί­θε­ση με πυραύ­λους εξα­πέ­λυ­σαν οι ρωσι­κές δυνά­μεις στο Μαλίν, στην περιο­χή Ζίτο­μιρ, σύμ­φω­να με τον ουκρα­νι­κό στρα­τό. το επί­κε­ντρο της προ­σο­χής στρέ­φε­ται για σήμε­ρα και τις προ­σε­χείς ημέ­ρες στο κύριο μέτω­πο της ρωσο-ουκρα­νι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης που εντο­πί­ζε­ται στις πόλεις Σλα­βιάνσκ, Λισι­χάνσκ και Σεβεροντονέτσκ.

– Η Μόσχα είναι έτοι­μη να ξαναρ­χί­σει τις ειρη­νευ­τι­κές συνο­μι­λί­ες με την Ουκρα­νία, δηλώ­νει ο Ρώσος δια­πραγ­μα­τευ­τής, Βλα­ντί­μιρ Μεντίν­σκι. Η κατά­στα­ση του πολέ­μου δεν επι­τρέ­πει ακό­μη ειρη­νευ­τι­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση, ισχυ­ρί­στη­κε ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι. Σύμ­φω­να με την ιτα­λι­κή εφη­με­ρί­δα Corriere della Sera, στη χθε­σι­νο­βρα­δυ­νή τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία του με τον Μάριο Ντρά­γκι, ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι υπο­στή­ρι­ξε ότι «η χώρα του δεν είναι ακό­μη έτοι­μη για μια πραγ­μα­τι­κή ειρη­νευ­τι­κή δια­δι­κα­σία». «Θα μπο­ρέ­σου­με να το συζη­τή­σου­με, μόνον όταν επα­να­κα­τα­λά­βου­με τα εδά­φη που η Ρωσία μας αφαί­ρε­σε, από την αρχή του πολέ­μου», πρό­σθε­σε ο Ζελέν­σκι, όπως γρά­φει η εφη­με­ρί­δα του Μιλάνου.

– Πάνω από 8 εκα­τομ­μύ­ρια οι εσω­τε­ρι­κά εκτο­πι­σμέ­νοι στην Ουκρα­νία και περισ­σό­τε­ροι από 6 εκα­τομ­μύ­ρια οι πρό­σφυ­γες, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ.

– Ο βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπό­ρις Τζόν­σον χαρα­κτή­ρι­σε «απε­χθή» τον απο­κλει­σμό του βασι­κού λιμα­νιού της Οδησσού.

- Ο Ζελέν­σκι ανα­κοί­νω­σε μία «ιστο­ρι­κή» τελω­νεια­κή συμ­φω­νία με την Πολω­νία, την οποία περιέ­γρα­ψε ως «την αρχή της έντα­ξής μας στον κοι­νό τελω­νεια­κό χώρο της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης».

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο