Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος: Σφοδρές μάχες σε όλη την Ουκρανία ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Σφο­δρές μάχες σημειώ­νο­νται σε όλα τα μέτω­πα της νότιας και ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας, καθώς το Κίε­βο επι­χει­ρεί να παρου­σιά­σει πρό­ο­δο στην αντε­πί­θε­σή του ενό­ψει της Συνό­δου Κορυ­φής του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρό­σω­πος του Γενι­κού Επι­τε­λεί­ου των ουκρα­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων ισχυ­ρί­στη­κε σήμε­ρα ότι την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ο ουκρα­νι­κός στρα­τός ανα­κα­τέ­λα­βε από τις ρωσι­κές δυνά­μεις 14 τετρα­γω­νι­κά χιλιό­με­τρα. Σύμ­φω­να με τον Αντρίι Κοβά­λιοφ, ο ουκρα­νι­κός στρα­τός ανα­κα­τέ­λα­βε συνο­λι­κά απο την αρχή της αντε­πί­θε­σης «169 τετρα­γω­νι­κά χιλιό­με­τρα στους τομείς της Μελι­τό­πο­λης και του Μπερ­ντιάνσκ», τις δύο βασι­κές πόλεις στο νότιο τμή­μα της Ουκρα­νί­ας που αυτή τη στιγ­μή βρί­σκο­νται υπό ρωσι­κή κατο­χή και 24 τετρα­γω­νι­κά χιλιό­με­τρα στον τομέα του Αρτιόμοβσκ (Μπαχ­μούτ).

Στον αντί­πο­δα, σήμε­ρα το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας ανα­κοί­νω­σε ότι η αντε­πί­θε­ση που έχουν εξα­πο­λύ­σει οι ρωσι­κές δυνά­μεις ήταν επι­τυ­χής και ανα­κα­τα­λή­φθη­καν τα χαμέ­να εδά­φη σε Κλι­σίφ­κα και Μπερ­χόφ­κα στον τομέα Αρτιό­μοβσκ (Μπαχ­μούτ) και Ραμπό­τι­νο στον τομέα της Ζαπο­ρί­ζια.

Την ίδια ώρα συνε­χί­ζο­νται οι βομ­βαρ­δι­σμοί. Η ουκρα­νι­κή περι­φέ­ρεια Σού­μι στα βορειο­α­να­το­λι­κά έγι­νε στό­χος βομ­βαρ­δι­σμών του ρωσι­κού πυρο­βο­λι­κού, σύμ­φω­να με την περι­φε­ρεια­κή στρα­τιω­τι­κή διοίκηση.

Η πηγή αυτή ανέ­φε­ρε μέσω «Telegram» ότι χθες Κυρια­κή κατα­γρά­φτη­καν 11 εκρή­ξεις, χωρίς να ανα­φερ­θούν θύμα­τα μετα­ξύ των αμά­χων ούτε ζημιές σε πολι­τι­κές υποδομές.

Λόγω των συνε­χών ρωσι­κών βομ­βαρ­δι­σμών, ο ουκρα­νι­κός στρα­τός κάλε­σε τον πλη­θυ­σμό των παρα­με­θό­ριων βορειο­α­να­το­λι­κών τομέ­ων της Σού­μι να αποχωρήσει.

Ο Βαλε­ρί Γκεράσιμοφ.

Πρώτη εμφάνιση του Γκερασίμοφ

Ο αρχη­γός του γενι­κού επι­τε­λεί­ου των ενό­πλων δυνά­με­ων της Ρωσί­ας Βαλε­ρί Γκε­ρά­σι­μοφ εμφα­νί­ζε­ται σε βίντεο που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε από το υπουρ­γείο Άμυ­νας να ακού­ει ανα­φο­ρά για ουκρα­νι­κές πυραυ­λι­κές επι­θέ­σεις, στην πρώ­τη του δημό­σια εμφά­νι­ση μετά τη στά­ση της μισθο­φο­ρι­κής οργά­νω­σης «Wagner» στις 24 Ιούνη.

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας διευ­κρί­νι­σε ότι το βίντεο δεί­χνει τον Γκε­ρά­σι­μοφ σε συνά­ντη­ση που έγι­νε χθες, Κυρια­κή. Ο αρχη­γός του γενι­κού επι­τε­λεί­ου εμφα­νί­ζε­ται καθι­σμέ­νος σε αίθου­σα της στρα­τιω­τι­κής διοί­κη­σης να μιλά­ει και να δίνει εντο­λές σε στρα­τη­γούς, μετα­ξύ των οποί­ων βρί­σκε­ται ο αρχη­γός της στρα­τιω­τι­κής υπη­ρε­σί­ας πληροφοριών.

Το υπουρ­γείο ανα­φέρ­θη­κε στον στρα­τη­γό με τον τίτλο του, του αρχη­γού του γενι­κού επι­τε­λεί­ου των ρωσι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων και του διοι­κη­τή των ρωσι­κών δυνά­με­ων στην Ουκρανία.

Ο Γκε­ρά­σι­μοφ εμφα­νί­ζε­ται να ενη­με­ρώ­νε­ται για την ουκρα­νι­κή πυραυ­λι­κή επί­θε­ση στην Κρι­μαία και στις ρωσι­κές περι­φέ­ρειες Ροστόφ και Καλού­γκα που ανα­χαι­τί­στη­καν χθες, Κυρια­κή, και συζη­τά τρό­πους για απά­ντη­ση της Ρωσίας.

Εξάλ­λου, το Κρεμ­λί­νο δήλω­σε σήμε­ρα ότι ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν συνα­ντή­θη­κε με τον επι­κε­φα­λής της οργά­νω­σης μισθο­φό­ρων «Wagner» Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν στις 29 Ιού­νη, πέντε ημέ­ρες μετά τη στάση.

Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ δήλω­σε ότι ο Πού­τιν προ­σκά­λε­σε 35 πρό­σω­πα στη συνά­ντη­ση, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων διοι­κη­τών μονά­δων και ότι διήρ­κε­σε τρεις ώρες. Οι διοι­κη­τές της «Wagner» δήλω­σαν στον Πού­τιν ότι είναι δικοί του στρα­τιώ­τες και πως θα συνε­χί­σουν να πολε­μούν γι’ αυτόν, δήλω­σε ο Πεσκόφ.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Ukrinform», «Ria Novosti»)

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο