Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΠΑΜΕ για τον επερχόμενο καύσωνα: Πάρτε μέτρα τώρα στους χώρους δουλειάς!

Να παρ­θούν άμε­σα μέτρα στους χώρους δου­λειάς μπρο­στά στον καύ­σω­να απαι­τεί το ΠΑΜΕ το οποίο καλεί όλες τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις σε άμε­ση κινη­το­ποί­η­ση για την προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων. Να πάρουν πρω­το­βου­λί­ες, να βγουν μπρο­στά, να μην αφή­σουν ανε­ξέ­λεγ­κτη την εργο­δο­τι­κή ασυ­δο­σία. Να απαι­τή­σουν και να επι­βά­λουν τη λήψη όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων.

Καλεί τους εργα­ζό­με­νους σε κάθε κλά­δο να μην κάνουν εκπτώ­σεις στα ζητή­μα­τα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας τους και να απευ­θύ­νο­νται άμε­σα στα σωμα­τεία τους, στο ΠΑΜΕ, για κάθε παρα­βί­α­ση από την εργο­δο­σία στη λήψη των μέτρων προ­στα­σί­ας της υγείας.

Συγκε­κρι­μέ­να το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Ο παρα­τε­τα­μέ­νος καύ­σω­νας που ανα­μέ­νε­ται τις επό­με­νες μέρες στη χώρα επι­βάλ­λει την ανά­γκη άμε­σης κινη­το­ποί­η­σης των συν­δι­κά­των για την προ­στα­σία της ζωής και της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων. Οι χώροι δου­λειάς έχουν ήδη μετα­τρα­πεί, με ευθύ­νη της εργο­δο­σί­ας και των κυβερ­νή­σε­ων, σε κολα­στή­ρια με την εκτό­ξευ­ση των εργα­τι­κών ατυ­χη­μά­των και των επαγ­γελ­μα­τι­κών ασθε­νειών. Σε συν­θή­κες καύ­σω­να πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται οι κίν­δυ­νοι για τους εργα­ζό­με­νους, για­τί δίπλα στην εντα­τι­κο­ποί­η­ση της δου­λειάς και στα εξα­ντλη­τι­κά ωρά­ρια, η θερ­μι­κή κατα­πό­νη­ση πολ­λα­πλα­σιά­ζει τους κιν­δύ­νους για την υγεία των εργα­ζο­μέ­νων, ιδιαί­τε­ρα για τις ευά­λω­τες κατη­γο­ρί­ες με χρό­νια προ­βλή­μα­τα. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα ο θάνα­τος- δολο­φο­νία πριν λίγες μέρες 57χρονου εργα­ζό­με­νου στα Ναυ­πη­γεία Ελευ­σί­νας, που, αν και καρ­διο­πα­θής, ανα­γκά­στη­κε με εγκλη­μα­τι­κό τρό­πο από την εργο­δο­σία να δου­λεύ­ει υπε­ρω­ρία ντά­λα μεση­μέ­ρι, υπό 37 βαθ­μούς, σε ανοι­χτό χώρο, δίχως κανέ­να μέτρο προστασίας.

Μεταλ­λο­βιο­μη­χα­νί­ες, εργο­τά­ξια, λιμά­νια, αμπά­ρια, γίνο­νται τις μέρες του καύ­σω­να καζά­νια θανά­του. Οι εργα­ζό­με­νοι που δου­λεύ­ουν σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους και σε υπαί­θριες εργα­σί­ες βρί­σκο­νται εκτε­θει­μέ­νοι στις συνέ­πειες των και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων (οικο­δο­μές, delivery, ταχυ­με­τα­φο­ρές, Υπη­ρε­σί­ες Καθα­ριό­τη­τας και Πρα­σί­νου στους δήμους κ.λπ). Δεν είναι λύσεις το καπέ­λο, τα γυα­λιά και ένα μπου­κα­λά­κι νερό, όπως συχνά — πυκνά ακού­γε­ται στους χώρους δουλειάς.

Την ίδια ώρα που η μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία εκβιά­ζει τους εργα­ζό­με­νους να συνε­χί­ζουν την εργα­σία τους σε συν­θή­κες καύ­σω­να παί­ζο­ντας τη ζωή τους “κορό­να — γράμ­μα­τα”, οι δια­δο­χι­κές κυβερ­νή­σεις έχουν δια­λύ­σει τους όποιους ελεγ­κτι­κούς μηχα­νι­σμούς του κρά­τους, την Επι­θε­ώ­ρη­ση Εργα­σί­ας. Μετα­τρέ­πο­ντάς την σε “Ανε­ξάρ­τη­τη Αρχή” πετά­νε από πάνω τους το μπα­λά­κι της ευθύ­νης για τον έλεγ­χο της τήρη­σης από τους εργο­δό­τες των μέτρων υγεί­ας και ασφάλειας.

Οι εργα­ζό­με­νοι δεν έχου­με τίπο­τα να περι­μέ­νου­με από τους εργο­δό­τες και τις κυβερ­νή­σεις. Μόνο με τη δική μας παρέμ­βα­ση μπο­ρού­με να προ­στα­τέ­ψου­με τις ζωές μας. Το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις σε άμε­ση κινη­το­ποί­η­ση για την προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων, να πάρουν πρω­το­βου­λί­ες, να βγουν μπρο­στά, να μην αφή­σουν ανε­ξέ­λεγ­κτη την εργο­δο­τι­κή ασυ­δο­σία. Να απαι­τή­σουν και να επι­βά­λουν τη λήψη όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων.

Ειδι­κό­τε­ρα το ΠΑΜΕ απαι­τεί για τις μέρες του καύσωνα:

Άμε­ση δια­κο­πή όλων των υπαί­θριων εργα­σιών όταν η θερ­μο­κρα­σία ξεπε­ρά­σει τους 38οC ή και σε χαμη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σί­ες ανά­λο­γα με τη σχε­τι­κή υγρα­σία (π.χ. ΥΑ Δ7/Α/οικ.12050/2223/23–5‑2011, Άρθ. 23 Παρ. 4, Εγκύ­κλιος 52903/26–5‑2023). Αντί­στοι­χα, άμε­ση δια­κο­πή εργα­σιών σε ιδιαί­τε­ρα επι­βα­ρυ­μέ­νους θερ­μι­κά χώρους (για­πιά, μηχα­νο­στά­σια, χυτή­ρια, ναυ­πη­γι­κές εργα­σί­ες, υαλουρ­γί­ες, μηχα­νουρ­γεία, θερ­μο­κή­πια κ.λπ.). Πλή­ρης κατα­βο­λή του ημε­ρο­μι­σθί­ου χωρίς καμία περικοπή.

Πλή­ρης απο­χή από την εργα­σία, όταν επι­κρα­τούν συν­θή­κες καύ­σω­να, των εργα­ζο­μέ­νων που εντάσ­σο­νται σε ομά­δες υψη­λού κιν­δύ­νου (καρ­διο­πα­θείς, πνευ­μο­νο­πα­θείς, δια­βη­τι­κοί, νεφρο­πα­θείς, εγκυ­μο­νού­σες κ.λπ.). Πλή­ρης κατα­βο­λή του ημερομισθίου.

Συχνά δια­λείμ­μα­τα κατάλ­λη­λης διάρ­κειας, ανά­λο­γα με τις συν­θή­κες περι­βάλ­λο­ντος και τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της εργα­σί­ας, της έντα­σης εργα­σί­ας και της χρη­σι­μο­ποιού­με­νης στο­λής εργα­σί­ας — ΜΑΠ, για την πρό­λη­ψη της θερ­μι­κής κατα­πό­νη­σης των εργαζομένων.

Περιο­ρι­σμός βαριών εργα­σιών όταν οι συν­θή­κες θερ­μο­κρα­σί­ας και υγρα­σί­ας δημιουρ­γούν ασφυ­κτι­κές συνθήκες.

Διά­θε­ση σε συνε­χή βάση στους εργα­ζό­με­νους πόσι­μου δρο­σε­ρού νερού κοντά στη θέση εργα­σί­ας τους.

Δημιουρ­γία κατάλ­λη­λων κλι­μα­τι­σμέ­νων χώρων δια­λείμ­μα­τος για την ανά­παυ­ση των εργαζομένων.

Καλού­με τους εργα­ζό­με­νους σε κάθε κλά­δο να μην κάνουν εκπτώ­σεις στα ζητή­μα­τα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας τους. Να απευ­θύ­νο­νται άμε­σα στα σωμα­τεία τους, στο ΠΑΜΕ, για κάθε παρα­βί­α­ση από την εργο­δο­σία στη λήψη των μέτρων προ­στα­σί­ας της υγείας».

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο