Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδονησία: Συντριπτικό πλήγμα σε πολλά δικαιώματα από το νέο ποινικό κώδικα

Την επι­βο­λή σοβα­ρών ποι­νών (μέχρι και 10ετούς κάθειρ­ξης) σε όσους δια­δί­δουν από­ψεις δια­φο­ρε­τι­κές από τη λεγό­με­νη «Παν­κα­σί­λα» (η επί­ση­μη κρα­τι­κή ιδε­ο­λο­γία της χώρας) προ­βλέ­πει ο νέος ποι­νι­κός κώδι­κας που ενέ­κρι­νε η Βου­λή της Ινδο­νη­σί­ας και ανα­μέ­νε­ται να τεθεί σε ισχύ σε 3 χρό­νια, αφού λάβει και την έγκρι­ση του Προ­έ­δρου της χώρας.

Διά­φο­ροι φορείς και ακα­δη­μαϊ­κοί εξέ­φρα­σαν δια­φω­νί­ες, ανα­φέ­ρο­ντας ότι ουσια­στι­κά απα­γο­ρεύ­ο­νται ο μαρ­ξι­σμός και ιδε­ο­λο­γί­ες που ενα­ντιώ­νο­νται στην επι­κρα­τού­σα τάξη, στο­χο­ποιού­νται μέχρι και φοι­τη­τές τμη­μά­των Κοι­νω­νιο­λο­γί­ας, Πολι­τι­κών Επι­στη­μών κ.ά. Μετα­ξύ άλλων προ­βλέ­πο­νται ποι­νές για όσους καλούν / οργα­νώ­νουν δια­δη­λώ­σεις χωρίς προη­γού­με­νη ενη­μέ­ρω­ση και άδεια των αρχών, με ποι­νές μέχρι και 15ετούς κάθειρ­ξης για πρό­κλη­ση «κοι­νω­νι­κής ανα­τα­ρα­χής» κ.λπ.

Ενδει­κτι­κό της περαι­τέ­ρω αντι­δρα­στι­κο­ποί­η­σης που επι­χει­ρεί­ται είναι το ότι ο νέος κώδι­κας απα­γο­ρεύ­ει τις σεξουα­λι­κές σχέ­σεις εκτός γάμου ή πριν από τον γάμο, με πολ­λούς να σημειώ­νουν ότι έτσι, εκτός όλων των άλλων, θα μπο­ρούν να φυγα­δεύ­ο­νται οι θύτες περι­στα­τι­κών σεξουα­λι­κής κακοποίησης.

Σημειώ­νου­με ότι η Ινδο­νη­σία είναι η πολυ­πλη­θέ­στε­ρη μου­σουλ­μα­νι­κή χώρα του κόσμου και πολ­λοί την παρου­σιά­ζουν ως πρό­τυ­πο οικο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης σε όλη τη Νοτιο­α­να­το­λι­κή Ασία και ευρύ­τε­ρα την περιφέρεια.

Ριζο­σπά­στης

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο