Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιράκ: Πυρπολήθηκε η πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη ως αντίδραση στο κάψιμο του κορανίου

Η πρε­σβεία της Σου­η­δί­ας στη Βαγδά­τη πυρ­πο­λή­θη­κε τα ξημε­ρώ­μα­τα κατά τη διάρ­κεια δια­δή­λω­σης που οργά­νω­σαν υπο­στη­ρι­κτές του θυελ­λώ­δους σιί­τη θρη­σκευ­τι­κού ηγέ­τη Μοκτά­ντα Σαντρ, δια­πί­στω­σαν δημο­σιο­γρά­φοι του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου και του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων Ρόι­τερς, καθώς ανα­μέ­νε­ται να γίνει στη Στοκ­χόλ­μη νέα καύ­ση αντι­τύ­που του Κορανίου.

Υψω­νό­ταν στή­λη καπνού από το κτι­ρια­κό συγκρό­τη­μα όπου βρί­σκε­ται η πρε­σβεία της Σου­η­δί­ας, δια­πί­στω­σε αντα­πο­κρι­τής του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου στην περιο­χή. Είχαν ανα­πτυ­χθεί μονά­δες αντι­με­τώ­πι­σης ταρα­χών της ιρα­κι­νής αστυ­νο­μί­ας, που χρη­σι­μο­ποί­η­σαν εκτο­ξευ­τή­ρες νερού υπό πίε­ση και ηλε­κτρο­φό­ρα γκλομπ για να απω­θή­σουν δια­δη­λω­τές, οι οποί­οι πέτα­γαν πέτρες κατά των δυνά­με­ων επι­βο­λής της τάξης.

Το προ­σω­πι­κό της πρε­σβεί­ας είναι «ασφα­λές», δια­βε­βαί­ω­σε το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών στη Στοκ­χόλ­μη. «Είμα­στε ενή­με­ροι για την κατά­στα­ση. Το προ­σω­πι­κό της πρε­σβεί­ας μας είναι ασφα­λές και το υπουρ­γείο βρί­σκε­ται σε τακτι­κή επι­κοι­νω­νία μαζί του», πρόσθεσε.

Κατα­δι­κά­ζο­ντας την επί­θε­ση ενα­ντί­ον της πρε­σβεί­ας της, η σου­η­δι­κή διπλω­μα­τία θύμι­σε πως οι ιρα­κι­νές αρχές έχουν την ευθύ­νη για την προ­στα­σία των διπλω­μα­τι­κών απο­στο­λών όσο και του προ­σω­πι­κού τους.

Στην ιρα­κι­νή πρω­τεύ­ου­σα, οχή­μα­τα της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας βρί­σκο­νταν επι­τό­που για να σβή­σουν τη φωτιά, δια­πί­στω­σε φωτοειδησεογράφος.

Ορι­σμέ­νοι δια­δη­λω­τές κρά­δαι­ναν αντί­τυ­πα του Κορα­νί­ου, άλλοι κρά­τα­γαν πορ­τρέ­τα του Μοχά­μεντ Σαντρ, σιί­τη ιερο­κή­ρυ­κα και πατέ­ρα του Μοκτά­ντα Σαντρ.

Η έφο­δος στη σου­η­δι­κή πρε­σβεία στην ιρα­κι­νή πρω­τεύ­ου­σα έγι­νε μερι­κές ώρες αφού η αστυ­νο­μία της Σου­η­δί­ας ενέ­κρι­νε μίνι-συγκέ­ντρω­ση αργό­τε­ρα σήμε­ρα στη Στοκ­χόλ­μη. Ο οργα­νω­τής της, ιρα­κι­νός πρό­σφυ­γας, που ονο­μά­ζε­ται Σαλουάν Μομί­κα, επι­βε­βαί­ω­σε μέσω Facebook πως σκο­πεύ­ει να κάψει ξανά αντί­τυ­πο του Κορα­νί­ου και ιρα­κι­νή σημαία μπρο­στά στην πρε­σβεία του Ιράκ στη Σουηδία.

«Κινη­το­ποι­η­θή­κα­με για να καταγ­γεί­λου­με την καύ­ση του Κορα­νί­ου», είπε δια­δη­λω­τής, ο Χασάν Άχμεντ. «Απαι­τού­με η σου­η­δι­κή κυβέρ­νη­ση και η ιρα­κι­νή κυβέρ­νη­ση να στα­μα­τή­σουν κάθε πρω­το­βου­λία αυτού του τύπου, πρόσθεσε.

«Επείγουσα έρευνα»

«Δεν περι­μέ­να­με το πρωί, εισβά­λα­με το ξημέ­ρω­μα, πυρ­πο­λή­σα­με την πρε­σβεία της Σου­η­δί­ας», προ­τού αρχί­σει να φωνά­ζει αστα­μά­τη­τα «Μοκτά­ντα», το όνο­μα του σιί­τη ιεροκήρυκα.

Άλλος δια­δη­λω­τής, που μίλη­σε υπό τον όρο να μην κατο­νο­μα­στεί, είπε πως «τα παι­διά του σαντρι­στι­κού ρεύ­μα­τος» αντέ­δρα­σαν στην άδεια που δόθη­κε ξανά στον Σαλουάν Μομί­κα «να δια­δη­λώ­σει και να κάψει το Κορά­νι» στη σου­η­δι­κή πρωτεύουσα.

Το ιρα­κι­νό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών κατα­δί­κα­σε «με τον πιο σθε­να­ρό τρό­πο» την πυρ­πό­λη­ση της πρε­σβεί­ας της Σου­η­δί­ας στη Βαγδά­τη, τονί­ζο­ντας πως η κυβέρ­νη­ση διέ­τα­ξε τις δυνά­μεις ασφα­λεί­ας να διε­νερ­γή­σουν «επεί­γου­σα έρευνα».

«Η ιρα­κι­νή κυβέρ­νη­ση ανέ­θε­σε στις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες ασφα­λεί­ας να διε­νερ­γή­σουν επεί­γου­σα έρευ­να και να λάβουν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να χυθεί φως στις περι­στά­σεις του γεγο­νό­τος και να ταυ­το­ποι­η­θούν και να λογο­δο­τή­σουν οι δρά­στες», σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση Τύπου της ιρα­κι­νής διπλωματίας.

Ο Σαλουάν Μομί­κα είχε ήδη κάψει την 28η Ιου­νί­ου σελί­δες αντι­τύ­που του Κορα­νί­ου μπρο­στά στο μεγα­λύ­τε­ρο ισλα­μι­κό τέμε­νος της Στοκ­χόλ­μης την Έιντ αλ Άντ­χα, γιορ­τή που τιμούν οι μου­σουλ­μά­νοι σε όλο τον κόσμο.

Η πρά­ξη του ώθη­σε υπο­στη­ρι­κτές του Μοκτά­ντα Σαντρ να προ­χω­ρή­σουν σε εισβο­λή στην πρε­σβεία της Σου­η­δί­ας στη Βαγδά­τη την 29η Ιου­νί­ου. Παρέ­μει­ναν στη διπλω­μα­τι­κή απο­στο­λή περί­που ένα τέταρ­το της ώρας προ­τού αποχωρήσουν.

Η χει­ρο­νο­μία του Σαλουάν Μομί­κα προ­κά­λε­σε εξάλ­λου κατα­κραυ­γή σε διε­θνές επίπεδο.

Τέτοιες ενέρ­γειες είχαν γίνει ήδη στη Σου­η­δία και σε άλλες χώρες της Ευρώ­πης, κάποιες με πρω­το­βου­λία κινη­μά­των της άκρας δεξιάς. Πυρο­δό­τη­σαν δια­δη­λώ­σεις και διπλω­μα­τι­κές εντάσεις.

Ο Μοκτά­ντα Σαντρ, που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται συχνά ταρα­χο­ποιός της ιρα­κι­νής πολι­τι­κής ζωής, έχει δεί­ξει επα­νει­λημ­μέ­να πως μπο­ρεί να βγά­λει στον δρό­μο χιλιά­δες διαδηλωτές.

Το καλο­καί­ρι του 2022, οπα­δοί του μπή­καν στο κοι­νο­βού­λιο στη Βαγδά­τη, όπου παρέ­μει­ναν κάνο­ντας καθι­στι­κή δια­μαρ­τυ­ρία για εβδο­μά­δες. Ο ηγέ­της τους είχε απο­δυ­θεί εκεί­νη την περί­ο­δο σε μπρα­ντε­φέρ με τους πολι­τι­κούς αντι­πά­λους του για το ποιος θα ονο­μα­ζό­ταν πρωθυπουργός.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο