Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιράν: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις

Το Ιράν σεί­στη­κε και πάλι από δια­δη­λώ­σεις κατά τη διάρ­κεια της νύχτας ύστε­ρα από μια προ­φα­νή απο­κλι­μά­κω­ση τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, με τους δια­δη­λω­τές να ζητούν την ανα­τρο­πή της Ισλα­μι­κής Δημο­κρα­τί­ας, σύμ­φω­να με βίντεο που αναρ­τή­θη­καν σήμε­ρα στο Διαδίκτυο.

Οι πορεί­ες σε πολ­λές πόλεις, μετα­ξύ των οποί­ων η Τεχε­ρά­νη, που ξεκί­νη­σαν χθες, Πέμ­πτη, το βρά­δυ και συνε­χί­στη­καν και κατά τη διάρ­κεια της νύχτας, σημα­το­δο­τού­σαν τη συμπλή­ρω­ση 40 ημε­ρών από την εκτέ­λε­ση δύο δια­δη­λω­τών τον περα­σμέ­νο μήνα.

Ο Μοχά­μεντ Μεχντί Καρα­μί και ο Σεγιέντ Μοχά­μεντ Χοσεϊ­νί απαγ­χο­νί­σθη­καν στις 8 Ιανουα­ρί­ου. Δύο άλλοι δια­δη­λω­τές εκτε­λέ­στη­καν τον Δεκέμβριο.

Οι δια­δη­λώ­σεις που έχουν σαρώ­σει το Ιράν ξεκί­νη­σαν τον περα­σμέ­νο Σεπτέμ­βριο ύστε­ρα από τον θάνα­το της 22χρονης Ιρα­νής, κουρ­δι­κής κατα­γω­γής, Μαχ­σά Αμι­νί ενώ βρι­σκό­ταν υπό κρά­τη­ση επει­δή παρα­βί­α­σε τους ενδυ­μα­το­λο­γι­κούς κανό­νες, σύμ­φω­να με τους οποί­ους οι γυναί­κες πρέ­πει να καλύ­πτουν πλή­ρως τα μαλ­λιά και το σώμα τους.

Στα βίντεο που κυκλο­φό­ρη­σαν σήμε­ρα φαί­νο­νται δια­δη­λώ­σεις σε πολ­λές γει­το­νιές στην Τεχε­ρά­νης και σε αρκε­τές άλλες πόλεις.

Σε βίντεο, που υπο­τί­θε­ται ότι προ­έρ­χε­ται από την ιερή σιι­τι­κή πόλη Μασχάντ στο βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της χώρας, φαί­νο­νται δια­δη­λω­τές να φωνά­ζουν: «Αδελ­φέ μου μάρ­τυ­ρα, θα εκδι­κη­θού­με για το αίμα σου».

Το Reuters δεν μπο­ρού­σε να εξα­κρι­βώ­σει την αυθε­ντι­κό­τη­τα των βίντεο αυτών.

Την ίδια στιγ­μή, η κυβέρ­νη­ση του Ιράν κάνει λόγο για υπο­κι­νού­με­νες δια­δη­λώ­σεις που στο­χεύ­ουν στην απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση της χώρας και εντάσ­σο­νται στη γενι­κό­τε­ρη πολε­μι­κή των ΗΠΑ και της ΕΕ ενά­ντια στην Τεχεράνη.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο