Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΝΕ: Στηρίζουμε τον αγώνα σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών και καλλιτεχνών — Ούτε σκέψη για κατάργηση του άρθρου 16!

«Δυνα­μώ­νου­με και στη­ρί­ζου­με τον δίκαιο αγώ­να των σπου­δα­στών καλ­λι­τε­χνι­κών σχο­λών και καλ­λι­τε­χνών! Ούτε σκέ­ψη για κατάρ­γη­ση του άρθρου 16!» τονί­ζει το Γρα­φείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανα­κοί­νω­σή του με αφορ­μή τις δηλώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού για κατάρ­γη­ση του άρθρου 16.

Η ανα­κοί­νω­ση τη ΚΝΕ ανα­φέ­ρει επίσης:

«Οι μεγα­λειώ­δεις κινη­το­ποι­ή­σεις των σπου­δα­στών καλ­λι­τε­χνι­κών σχο­λών και καλ­λι­τε­χνών είναι πραγ­μα­τι­κά ελπι­δο­φό­ρες και κατά­φε­ραν να στρι­μώ­ξουν την κυβέρνηση.

Έτσι, στη συνά­ντη­ση με τους μαζι­κούς φορείς, ο πρω­θυ­πουρ­γός προ­σπά­θη­σε ύπου­λα και χυδαία να εκμε­ταλ­λευ­τεί τον δίκαιο αγώ­να των καλ­λι­τε­χνών για να προ­ω­θή­σει την κατάρ­γη­ση του άρθρου 16 του Συντάγ­μα­τος, που χρό­νια τώρα βρί­σκει την καθο­λι­κή αντί­στα­ση του φοι­τη­τι­κού κινήματος.

Με “κου­το­πο­νη­ριά” επι­διώ­κει να αντι­στρέ­ψει την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και να προ­βά­λει την πηγή του προ­βλή­μα­τος ως λύση! Να κρύ­ψει, δηλα­δή, ότι τα αδιέ­ξο­δα που αντι­με­τω­πί­ζουν εδώ και πολ­λά χρό­νια οι καλ­λι­τε­χνι­κές σπου­δές είναι ακρι­βώς απο­τέ­λε­σμα της βαθιάς εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης της εκπαί­δευ­σης, της κατη­γο­ριο­ποί­η­σης των πτυ­χί­ων. Ο σχε­δια­σμός της κατάρ­γη­σης του άρθρου 16 απο­τε­λεί ακό­μα ένα απο­φα­σι­στι­κό βήμα για την ολο­σχε­ρή ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση και της Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης. Στην ίδια κατεύ­θυν­ση κινεί­ται και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανα­φο­ρές στη συν­θή­κη της Μπο­λό­νια και τις οδη­γί­ες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, που αμφι­σβη­τούν ευθέ­ως τη δημό­σια παι­δεία, ενώ την περί­ο­δο της δικής του δια­κυ­βέρ­νη­σης διαιω­νί­στη­κε το ίδιο τοπίο στις καλ­λι­τε­χνι­κές σπουδές.

Αυτή την πολι­τι­κή υπη­ρέ­τη­σαν με πάθος δια­χρο­νι­κά όλες οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που συν­δια­μόρ­φω­σαν το σημε­ρι­νό πλαί­σιο του πανε­πι­στη­μί­ου-επι­χεί­ρη­ση, της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης, της κατη­γο­ριο­ποί­η­σης και των ταξι­κών φραγμών.

Ο ίδιος ο αγώ­νας των σπου­δα­στών καλ­λι­τε­χνι­κών σχο­λών και καλ­λι­τε­χνών για δημό­σιες, δωρε­άν, ανώ­τα­τες καλ­λι­τε­χνι­κές σπου­δές συνα­ντιέ­ται με τον αγώ­να των φοι­τη­τών για ουσια­στι­κή ανα­βάθ­μι­ση των σπου­δών τους, τελι­κά για το πανε­πι­στή­μιο και την καλ­λι­τε­χνι­κή εκπαί­δευ­ση των σύγ­χρο­νων δυνα­το­τή­των της επο­χής μας, που εμπό­διο σήμε­ρα μπαί­νει η επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση, η αντι­με­τώ­πι­ση της παι­δεί­ας ως εμπόρευμα.

Στη­ρί­ζου­με με όλες μας τις δυνά­μεις τον αγώ­να των σπου­δα­στών και καλ­λι­τε­χνών! Είναι αγώ­νας δίκαιος και μπο­ρεί να φέρει απο­τε­λέ­σμα­τα με την οργά­νω­ση και τη συλ­λο­γι­κή διεκ­δί­κη­ση των ίδιων των καλ­λι­τε­χνών! Η πεί­ρα μας, αλλά και τα λεγό­με­να όλων των κομ­μά­των του συστή­μα­τος, που δια­γω­νί­ζο­νται για την κυβερ­νη­τι­κή καρέ­κλα, επι­βε­βαιώ­νει ότι δεν υπάρ­χουν “σωτή­ρες” και “εργο­λά­βοι λύσε­ων”, ιδιαί­τε­ρα όταν οι ίδιες εξε­λί­ξεις μαρ­τυ­ρούν ότι την επό­με­νη μέρα όποια πιθα­νή κυβέρ­νη­ση εκλε­γεί, θα εφαρ­μό­σει και στο συγκε­κρι­μέ­νο ζήτη­μα μια πολι­τι­κή που έχει ως πυρή­να τις επι­λο­γές που μας έφτα­σαν μέχρι εδώ.

Η αυτο­νό­η­τη υπε­ρά­σπι­ση της δημό­σιας Παι­δεί­ας συν­δέ­ε­ται με τον αγώ­να για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών των νέων καλ­λι­τε­χνών, για ανα­βάθ­μι­ση των καλ­λι­τε­χνι­κών σπου­δών και της αξί­ας των πτυ­χί­ων τους, τη συγκρό­τη­ση δημό­σιων και δωρε­άν Ανώ­τα­των Καλ­λι­τε­χνι­κών Σχο­λών στα Πανε­πι­στή­μια, για πλή­ρη επι­στη­μο­νι­κή μόρ­φω­ση και εργα­σία με βάση απο­κλει­στι­κά το πτυχίο.

Στην ενί­σχυ­ση αυτού του αγώ­να και με ισχυ­ρό το ΚΚΕ μπο­ρεί να υπάρ­ξουν πραγ­μα­τι­κά θετι­κές εξελίξεις!»

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο