Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιράν: Συνελήφθη ο δολοφόνος του σκηνοθέτη Νταριούς Μερτζουί

Η ιρα­νι­κή αστυ­νο­μία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι συνέ­λα­βε τον κύριο δρά­στη της δολο­φο­νί­ας του σκη­νο­θέ­τη Ντα­ριούς Μερ­τζουί, ο οποί­ος μαχαι­ρώ­θη­κε μέχρι θανά­του, όπως και η σύζυ­γός του, υπό περι­στά­σεις που παρα­μέ­νουν αδιευ­κρί­νι­στες, σύμ­φω­να με τα τοπι­κά μέσα ενημέρωσης.

«Ο κύριος δρά­στης της δολο­φο­νί­ας ταυ­το­ποι­ή­θη­κε μετα­ξύ των ατό­μων που συνε­λή­φθη­σαν από την αστυ­νο­μία, έπει­τα από τεχνι­κές και κατ’ αντι­πα­ρά­στα­ση εξε­τά­σεις», ανέ­φε­ρε η αστυ­νο­μία, την οποία επι­κα­λεί­ται το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Tasnim.

«Οι ανα­κρί­σεις συνε­χί­ζο­νται προ­κει­μέ­νου να ταυ­το­ποι­η­θούν οι συνερ­γοί και να προσ­διο­ρι­στούν οι κρυ­φές πλευ­ρές αυτού του φόνου», πρόσθεσε.

Ο Μερ­τζουί, που σκη­νο­θέ­τη­σε το 1969 την«Αγελάδα», μία από τις πρώ­τες ται­νί­ες του νέου κύμα­τος του ιρα­νι­κού κινη­μα­το­γρά­φου, σκο­τώ­θη­κε σε επί­θε­ση με μαχαί­ρι σε ηλι­κία 83 ετών το βρά­δυ του Σαβ­βά­του μαζί με τη σύζυ­γό του Βαχι­ντέχ Μοχα­μα­ντι­φάρ, μια 54χρονη σενα­ριο­γρά­φο, στην κατοι­κία τους στην Καράτζ, δυτι­κά της ιρα­νι­κής πρωτεύουσας.

Η αστυ­νο­μία συνέ­λα­βε δέκα άτο­μα στο πλαί­σιο της έρευ­νάς της, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων της ιρα­νι­κής δικαιο­σύ­νης Mizan Online, το οποίο δεν ανέ­φε­ρε λεπτο­μέ­ρειες για τις περι­στά­σεις και τα κίνη­τρα αυτής της διπλής δολοφονίας.

Πολ­λοί Ιρα­νοί κινη­μα­το­γρα­φι­στές και καλ­λι­τέ­χνες παρευ­ρέ­θη­σαν χθες, Τετάρ­τη, στην Τεχε­ρά­νη στην κηδεία του Μερ­τζουί και της συζύ­γου του, μετα­ξύ των οποί­ων οι Τζα­φάρ Πανα­χί, Μασούντ Κιμιάι, Μοχά­μαντ Ρασου­λόφ και Μπαχ­μάν Φαρμανάρα.

Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Αχμάντ Βαχι­ντί απέ­κλει­σε την Τετάρ­τη κάθε «σχέ­ση ανά­με­σα στη δολο­φο­νία του Μερ­τζουί και τις δολο­φο­νί­ες» δια­φω­νού­ντων δια­νο­ου­μέ­νων τον Νοέμ­βριο του 1998 που είχαν δια­πρα­χθεί από τη μυστι­κή αστυ­νο­μία της χώρας.

Τα εγκλή­μα­τα αυτά είχαν απο­δο­θεί από την κυβέρ­νη­ση σε «ανε­ξέ­λεγ­κτα στοι­χεία» του υπουρ­γεί­ου Πλη­ρο­φο­ριών, που κατα­δι­κά­στη­καν σε ποι­νές φυλά­κι­σης που έφθα­ναν μέχρι και τα ισόβια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο