Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών: Ανακοίνωση για την τελετή βράβευσης της Παλαιστίνιας λογοτέχνιδας Α. Σίμπλι

Στο πλαί­σιο της έκθε­σης Βιβλί­ου της Φραν­κφούρ­της επρό­κει­το να βρα­βευ­τεί με το βρα­βείο λογο­τε­χνί­ας LiBeraturpreis η Adania Shibli (Αντά­νια Σίμπλι) για το μυθι­στό­ρη­μά της Minor Detail, που κατα­γρά­φει την ιστο­ρία του βια­σμού και της δολο­φο­νί­ας μίας Παλαι­στί­νιας από Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες το 1949. Όμως η Γερ­μα­νι­κή Λογο­τε­χνι­κή Ενω­ση LitProm, διορ­γα­νώ­τρια του βρα­βεί­ου, ανα­κοί­νω­σε την από­φα­ση να ακυ­ρω­θεί η βρά­βευ­ση, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η από­φα­ση αυτή ελή­φθη σε συνεν­νό­η­ση με τη συγ­γρα­φέα. Ωστό­σο, αργό­τε­ρα τρο­πο­ποί­η­σε την ανα­κοί­νω­ση αυτή, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας πως η από­φα­ση ήταν μονο­με­ρής, με το σκε­πτι­κό ότι το τρέ­χον κλί­μα «δεν ευνο­εί τους εορ­τα­σμούς», «λόγω του πολέ­μου που ξεκί­νη­σε η Χαμάς, κάτω από τον οποίο υπο­φέ­ρουν εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι στο Ισρα­ήλ και την Παλαιστίνη».

Από την άλλη, η Εκθε­ση Βιβλί­ου της Φραν­κφούρ­της έχει ταχθεί υπέρ του Ισρα­ήλ, σκο­πεύ­ο­ντας μάλι­στα να κάνει δρά­σεις για να γίνουν οι φωνές από το Ισρα­ήλ «πιο ορα­τές»: «Η Frankfurter Buchmesse στέ­κε­ται με πλή­ρη αλλη­λεγ­γύη στο πλευ­ρό του Ισραήλ».

Το βιβλίο της Α. Σίμπλι με τίτλο «Minor Detail» αφη­γεί­ται την αλη­θι­νή ιστο­ρία του βια­σμού και της δολο­φο­νί­ας μιας Παλαι­στί­νιας, το 1949, από Ισραη­λι­νούς στρατιώτες.

Το 2020 η LitProm το είχε χαρα­κτη­ρί­σει «ένα έργο τέχνης με αυστη­ρή σύν­θε­ση που αφη­γεί­ται τη δύνα­μη των συνό­ρων και το τι κάνουν οι βίαιες συγκρού­σεις στους ανθρώ­πους», όμως ήδη από το καλο­καί­ρι υπήρ­χαν αντι­δρά­σεις στο να δοθεί το βρα­βείο στην Σίμπλι, καθώς όπως έλε­γαν ορι­σμέ­νοι κρι­τι­κοί το βιβλίο της απει­κο­νί­ζει «το κρά­τος του Ισρα­ήλ ως μια μηχα­νή δολοφονίας».

Η από­φα­ση της LitProm προ­κά­λε­σε μεγά­λες αντι­δρά­σεις από συγ­γρα­φείς και εκδό­τες από όλο τον κόσμο, οι οποί­οι κατη­γό­ρη­σαν την Εκθε­ση Βιβλί­ου της Φραν­κφούρ­της ότι με αυτόν τον τρό­πο απο­κλεί­ει τις παλαι­στι­νια­κές φωνές.

Το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των Αρά­βων εκδο­τών και οργα­νι­σμών απο­χώ­ρη­σε από την έκθε­ση. (ΗΑΕ, Σαρ­ζα, Ένω­ση Αρά­βων Εκδο­τών κ.α.)

Σε ανοι­χτή επι­στο­λή περισ­σό­τε­ροι από 1.100 συγ­γρα­φείς, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων του Ιρλαν­δού μυθι­στο­ριο­γρά­φου Κολμ Τόι­μπιν, του Αμε­ρι­κα­νο­λί­βυου βρα­βευ­μέ­νου με Πού­λι­τζερ Χισάμ Ματάρ, του Βρε­τα­νού ιστο­ρι­κού Ουί­λιαμ Νταλ­ρίμπλ, εγκα­λούν τους διορ­γα­νω­τές ανα­φέ­ρο­ντας ότι έχουν «την ευθύ­νη να δημιουρ­γούν χώρους για τους Παλαι­στί­νιους συγ­γρα­φείς, για να μπο­ρούν να μοι­ρά­ζουν τις σκέ­ψεις, τα συναι­σθή­μα­τα, τους προ­βλη­μα­τι­σμούς τους για τη λογο­τε­χνία σε αυτούς τους χαλε­πούς και­ρούς και όχι να τα καταπνίγουν».

Η ΠΟΕΒ συμ­με­ρί­ζε­ται τις ανη­συ­χί­ες και αντι­δρά­σεις συγ­γρα­φέ­ων και εκδο­τών και εκφρά­ζει τη λύπη της γι’ αυτήν την απα­ρά­δε­κτη από­φα­ση της LitProm που στο­χο­ποιεί τους Παλαι­στί­νιους και αθω­ώ­νει το Ισραήλ.

Τέτοιες απο­φά­σεις μας επι­στρέ­φουν στους και­ρούς του κυνη­γιού μαγισ­σών και της καύ­σης βιβλίων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο