Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία: Ανησυχία για την αύξηση σεξουαλικών εγκλημάτων από ανηλίκους

Στην Ισπα­νία η πρό­σφα­τη αύξη­ση των σεξουα­λι­κών επι­θέ­σε­ων από ανή­λι­κους προ­κα­λεί ανη­συ­χία στις αρχές και τις ενώ­σεις, που καταγ­γέλ­λουν τις επι­πτώ­σεις της πρό­σβα­σης ολο­έ­να και μικρό­τε­ρων παι­διών στην πορνογραφία. 

«Εδώ και μερι­κά χρό­νια παρα­τη­ρού­με στα­δια­κή αύξη­ση», αν όχι «εντυ­πω­σια­κή», «του αριθ­μού των σεξουα­λι­κών εγκλη­μά­των που δια­πράτ­τουν ανή­λι­κοι», υπο­γραμ­μί­ζει ο Εδουάρ­δο Εστε­μπάν εισαγ­γε­λέ­ας αρμό­διος για την ποι­νι­κή αντι­με­τώ­πι­ση των ανη­λί­κων στην Ισπανία.

Η άνο­δος αυτή, «που ήταν ελα­φρά μεγα­λύ­τε­ρη πέρυ­σι» σε σχέ­ση με τα προη­γού­με­να έτη, σύμ­φω­να με τον εισαγ­γε­λέα, έστρε­ψε τα φώτα της δημο­σιό­τη­τας στο πρό­βλη­μα έπει­τα και από πολ­λά περι­στα­τι­κά που κατα­γρά­φη­καν τους τελευ­ταί­ους μήνες.

Μετα­ξύ αυτών ο βια­σμός στα τέλη του 2022 από μια ομά­δα ανη­λί­κων ενός κορι­τσιού 11 ετών στις τουα­λέ­τες εμπο­ρι­κού κέντρου της Βαρ­κε­λώ­νης. Από τους κατη­γο­ρού­με­νους μόνο δύο ήταν άνω των 14 ετών, η ηλι­κία ποι­νι­κής ευθύ­νης στην Ισπα­νία, και μόνο ένας τοπο­θε­τή­θη­κε προ­σω­ρι­νά σε κέντρο ανηλίκων.

Τον Ιού­νιο αντί­στοι­χη υπό­θε­ση κατα­γρά­φη­κε επί­σης στην Κατα­λω­νία, όπου ο αριθ­μός των ανη­λί­κων κάτω των 14 ετών που έχουν εμπλα­κεί σε σεξουα­λι­κά αδι­κή­μα­τα ή εγκλή­μα­τα διπλα­σιά­στη­κε από το 2005 ως το 2022, περ­νώ­ντας από τους 53 στους 103. Εξάλ­λου το 12,3% των ατό­μων που συνε­λή­φθη­σαν μετα­ξύ του Ιανουα­ρί­ου και του Απρι­λί­ου του 2023 για τέτοιες υπο­θέ­σεις ήταν ανή­λι­κοι, σύμ­φω­να με την περι­φε­ρεια­κή κυβέρ­νη­ση και την αστυνομία.

Εξάλ­λου ο συνή­γο­ρος του πολί­τη ξεκί­νη­σε τον Ιού­νιο έρευ­να για σεξουα­λι­κή επί­θε­ση ενα­ντί­ον ενός 13χρονου κορι­τσιού από δύο συμ­μα­θη­τές της σε γυμνά­σιο της Μαδρίτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο