Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία: «Αυξήσεις» που συνεπάγονται … μειώσεις του εργατικού εισοδήματος

Μια Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση από την οποία οι μόνοι που ωφε­λού­νται είναι οι επι­χει­ρή­σεις και οι μεγα­λο­ερ­γο­δό­τες, ενώ «προ­στα­τεύ­ε­ται» η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας και όχι το λαϊ­κό εισό­δη­μα, υπο­γρά­φτη­κε αυτόν τον μήνα στην Ισπα­νία ανά­με­σα στα εργο­δο­τι­κά — κυβερ­νη­τι­κά συν­δι­κά­τα CCOO και UGT, στα οποία κυριαρ­χούν οι σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές δυνά­μεις, και τις εργο­δο­τι­κές ενώ­σεις CEOE (Ισπα­νι­κή Συνο­μο­σπον­δία Επι­χει­ρη­μα­τι­κών Οργα­νώ­σε­ων) και CEPYME (Ισπα­νι­κή Συνο­μο­σπον­δία Μικρο­με­σαί­ων Επι­χει­ρή­σε­ων), με τις «ευλο­γί­ες» της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κυβέρνησης.

Η 5η Συμ­φω­νία για την Απα­σχό­λη­ση και τις Συλ­λο­γι­κές Δια­πραγ­μα­τεύ­σεις δεν εφαρ­μό­ζε­ται άμε­σα, αλλά απο­τε­λεί, όπως και οι προη­γού­με­νες συμ­φω­νί­ες, ένα σύνο­λο συστά­σε­ων που πρέ­πει να ληφθούν υπό­ψη κατά τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις δια­φό­ρων κλα­δι­κών και επι­χει­ρη­σια­κών ΣΣΕ.

Ετσι, η συμ­φω­νία… προ­τρέ­πει τις επι­χει­ρή­σεις να αυξή­σουν τους μισθούς κατά 4% το 2023, 3% το 2024 και 3% το 2025, με την επι­σή­μαν­ση για επι­πλέ­ον 1% αύξη­ση, αν ο πλη­θω­ρι­σμός τις υπερ­βεί. Μάλι­στα, η αύξη­ση αυτή θα εφαρ­μό­ζε­ται το επό­με­νο έτος, όχι ανα­δρο­μι­κά.

Ολα, δηλα­δή, κομ­μέ­να και ραμ­μέ­να στις ανά­γκες των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Ο πλη­θω­ρι­σμός ήδη από …πέρυ­σι έχει υπερ­βεί αυτές τις αυξή­σεις και έχει ροκα­νί­σει τους μισθούς, τις συντά­ξεις, τα όποια επιδόματα.

Από το 2021 στο 2022, σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία στοι­χεία του ΟΟΣΑ, ο πραγ­μα­τι­κός μισθός μειώ­θη­κε κατά 5,3%. Το 2022, οι τιμές αυξή­θη­καν κατά 8,4%, τρεις φορές περισ­σό­τε­ρο από τους μισθούς (2,8%). Επο­μέ­νως, οι «αυξή­σεις» μισθών που έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί για το 2023, το 2024 και το 2025 όχι μόνο δεν είναι ουσια­στι­κές, δεν είναι καν …αυξή­σεις.

Μόνο τον Απρί­λη, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία, ο Δεί­κτης Τιμών Κατα­να­λω­τή αυξά­νε­ται σε 4,1% από 3,3% τον Μάρ­τη. Συνε­χί­στη­κε η αύξη­ση των τιμών των τρο­φί­μων: Τον Απρί­λη η άνο­δός τους σε σχέ­ση με τον ίδιο μήνα πέρυ­σι δια­μορ­φώ­θη­κε στο 12,9%, ένα­ντι 16,5% έναν μήνα νωρί­τε­ρα. Σημειώ­θη­κε, δηλα­δή, αύξη­ση με πιο αργούς ρυθ­μούς, με την Τρά­πε­ζα της Ισπα­νί­ας να προει­δο­ποιεί ότι η τιμή των τρο­φί­μων θα αυξά­νε­ται για αρκε­τούς ακό­μη μήνες.

Τα συν­δι­κά­τα υλο­ποί­η­σαν το κάλε­σμα του σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη πρω­θυ­πουρ­γού, Π. Σάν­τσεθ, για «κοι­νω­νι­κή ειρή­νη», ο οποί­ος σημειώ­νει ότι η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση έχει κάνει την Ισπα­νία «μια χώρα που ανα­πτύσ­σε­ται, που δημιουρ­γεί θέσεις εργα­σί­ας και που εγγυά­ται τις συντά­ξεις με κοι­νω­νι­κή ειρήνη»…

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο