Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία: Μία γυναίκα σώθηκε έπειτα από καρδιακή ανακοπή διάρκειας 6 ωρών

Ισπα­νοί για­τροί ανα­κοί­νω­σαν ότι κατά­φε­ραν να σώσουν τη ζωή μια Βρε­τα­νί­δας, η καρ­δια­κή λει­τουρ­γία της οποί­ας δια­κό­πη­κε για 6 ώρες μετά την υπο­θερ­μία που υπέ­στη κατά τη διάρ­κεια εκδρο­μής στο βουνό.

«Είναι σαν ένα θαύ­μα» είπε η 34χρονη Όντρεϊ Μαρς, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου στη Βαρ­κε­λώ­νη, έχο­ντας στο πλευ­ρό της μέλη των υπη­ρε­σιών αντι­με­τώ­πι­σης εκτά­κτων περι­στα­τι­κών, που την έσω­σαν την 3η Νοεμβρίου.

«Πρό­κει­ται για τη μεγα­λύ­τε­ρη σε διάρ­κεια καρ­δια­κή ανα­κο­πή την οποία γνω­ρί­ζου­με στην Ισπα­νία. Υπάρ­χουν ανά­λο­γες περι­πτώ­σεις στις Άλπεις και τη Σκαν­δι­να­βία» εξή­γη­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο για­τρός Εντουάρντ Αργκού­ντο, υπεύ­θυ­νος του τμή­μα­τος ανά­νη­ψης στο νοσο­κο­μείο Vall d’Hebron στη Βαρκελώνη.

Η Όντρεϊ Μαρς, η οποία δια­μέ­νει στη Βαρ­κε­λώ­νη, λιπο­θύ­μη­σε γύρω στις 13.00 τοπι­κή ώρα, αφού βρέ­θη­κε στο έλε­ος μιας χιο­νο­θύ­ελ­λας κατά τη διάρ­κεια μιας εκδρο­μής στα Πυρη­ναία με τον σύζυ­γό της.

Μόλις έφθα­σαν οι ομά­δες διά­σω­σης, στις 15.35, δεν κατέ­γρα­φε καμία ένδει­ξη καρ­δια­κής λει­τουρ­γί­ας και η θερ­μο­κρα­σία του σώμα­τός της είχε πέσει στους 18 βαθ­μούς Κελσίου.

Έπει­τα από τις πρώ­τες από­πει­ρες ανά­νη­ψης, χωρίς απο­τέ­λε­σμα, η γυναί­κα δια­κο­μί­στη­κε με ελι­κό­πτε­ρο στο νοσο­κο­μείο Vall d’Hebron, το οποίο δια­θέ­τει ένα πρω­το­πο­ρια­κό σύστη­μα ανά­νη­ψης, το ECMO (Extracorporeal membrane oxygenation).

Γύρω στις 21.45, περισ­σό­τε­ρες από 6 ώρες μετά τη διά­σω­σή της, αφού περί­με­ναν να αυξη­θεί η θερ­μο­κρα­σία του σώμα­τος της 34χρονης, οι για­τροί επι­χεί­ρη­σαν να την επαναφέρουν.

«Απο­φα­σί­σα­με να της κάνου­με ηλε­κτρο­σόκ για να επι­χει­ρή­σου­με να επα­να­φέ­ρου­με την καρ­διά της και αυτό είχε απο­τέ­λε­σμα», εξή­γη­σε ο δόκτωρ Αργκούντο.

Όπως εξή­γη­σε, η επι­τυ­χία της όλης προ­σπά­θειας οφεί­λε­ται κυρί­ως στην υπο­θερ­μία, που είχε υπο­στεί η ασθενής.

«Η υπο­θερ­μία τη σκό­τω­σε και την ίδια στιγ­μή, την έσω­σε. Με το κρύο, ο μετα­βο­λι­σμός επι­βρα­δύ­νε­ται, τα όργα­να έχουν ανά­γκη από λιγό­τε­ρο αίμα και οξυ­γό­νο και αυτό επι­τρέ­πει στον εγκέ­φα­λο να προφυλάσσεται».

Η ανάρ­ρω­ση της Όντρεϊ Μαρς ήταν ασυ­νή­θι­στα ταχεία. Έξι ημέ­ρες αργό­τε­ρα, τη μετέ­φε­ραν από την μονά­δα εντα­τι­κής θερα­πεί­ας, χωρίς να έχει εμφα­νί­σει νευ­ρο­λο­γι­κές βλάβες.

Αν και δεν μπο­ρεί να κινή­σει πλή­ρως τα χέρια της, εξαι­τί­ας της υπο­θερ­μί­ας, πρα­κτι­κά έχει «μια φυσιο­λο­γι­κή ζωή» και «θα επι­στρέ­ψει στην εργα­σία της τις επό­με­νες ημέ­ρες», τονί­ζε­ται σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το νοσοκομείο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο