Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία: Πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ισπα­νί­ας Πέδρο Σάν­τσεθ δήλω­σε σήμε­ρα ότι θα δια­λύ­σει τη βου­λή και ότι η χώρα θα διε­νερ­γή­σει πρό­ω­ρες εκλο­γές στις 23 Ιου­λί­ου έπει­τα από τα απο­τε­λέ­σμα­τα στις χθε­σι­νές δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές. Οι εκλο­γές έως σήμε­ρα ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες για τον Δεκέμ­βριο του 2023, όταν θα ολο­κλη­ρώ­νο­νταν και η ευρω­παϊ­κή Προ­ε­δρία της Ισπα­νί­ας. Ήδη ενη­με­ρώ­θη­κε ο Βασι­λιάς και γίνε­ται σύγκλι­ση έκτα­κτου υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου για να δια­λυ­θεί η Βουλή.

Η από­φα­ση του Ισπα­νού πρω­θυ­πουρ­γού, απε­τέ­λε­σε έκπλη­ξη και για τα βασι­κά στε­λέ­χη του Σοσια­λι­στι­κού κόμματος.

Χθες, το Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα του πρω­θυ­πουρ­γού Πέδρο Σάν­τσεθ υπέ­στη εξαι­ρε­τι­κά βαριά ήττα στις δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές, απο­τέ­λε­σμα που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται κακός οιω­νός ως προς την παρα­μο­νή του στην εξουσία.

Το συντη­ρη­τι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα PP κατά­φε­ρε να επι­κρα­τή­σει με 31,53%, ένα­ντι του Σοσια­λι­στι­κού κόμ­μα­τος PSOE που εξα­σφά­λι­σε ποσο­στό 28,11%.

Το Λαϊ­κό Κόμ­μα αύξη­σε περί­που 9,2 ποσο­στιαί­ες μονά­δες την δύνα­μη του από τις εκλο­γές του 2019, οι Σοσια­λι­στές έπε­σαν κατά 1,15%.

Πηγή: ertnews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο