Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΣΠΑΝΙΑ: Εγκρίθηκε από τη Βουλή η συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών — «Ποδέμος»

Με τη βοήθεια Καταλανών και Βάσκων αυτονομιστών — εθνικιστών

Ψήφο εμπι­στο­σύ­νης για το σχη­μα­τι­σμό συγκυ­βέρ­νη­σης Σοσια­λι­στών (PSOE) — «Ουνί­δας Ποδέ­μος» (όπου συμ­με­τέ­χει και το μεταλ­λαγ­μέ­νο ΚΚ Ισπα­νί­ας) έλα­βε ο πρό­ε­δρος του PSOE, Πέδρο Σάν­τσεθ, κατά τη δεύ­τε­ρη ψηφο­φο­ρία στη Βου­λή, όπου 167 βου­λευ­τές ψήφι­σαν «υπέρ», 165 «κατά» και απεί­χαν 18. Μετά από πολύ­χρο­νη κυβερ­νη­τι­κή αστά­θεια, η Ισπα­νία απο­κτά μια «εύθραυ­στη» κυβέρ­νη­ση μειο­ψη­φί­ας, με την ταμπέ­λα της «προ­ο­δευ­τι­κής», που προ­έ­κυ­ψε μετά και από απαί­τη­ση των ισπα­νι­κών ομί­λων και της ΕΕ, προ­κει­μέ­νου να προ­χω­ρή­σουν μεταρ­ρυθ­μί­σεις στην ΕΕ και στην Ισπα­νία, να ψηφι­στεί ο νέος αντι­λαϊ­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός που έχει εγκρι­θεί από την Κομι­σιόν προ­τού καν γίνουν οι πρό­ω­ρες εκλο­γές στην Ισπα­νία κ.ά.

Η συγκυ­βέρ­νη­ση μειο­ψη­φί­ας PSOE — «Ποδέ­μος» έχει μόλις 155 από τις 350 έδρες του Κοι­νο­βου­λί­ου και για τον σχη­μα­τι­σμό της ήταν απα­ραί­τη­τη η στή­ρι­ξη βου­λευ­τών από το «Εθνι­κι­στι­κό Κόμ­μα Βάσκων» (PNV), το «Περισ­σό­τε­ρο Πατρί­δα» (διά­σπα­ση των «Ποδέ­μος»), το «Compromis», το «Nueva Canarias», το «Teruel Existe» («Το Τερου­έλ Υπάρ­χει») και το «Εθνι­κι­στι­κό Μπλοκ Γαλι­κί­ας» (BNG).

Ταυ­τό­χρο­να, η απο­χή των 13 βου­λευ­τών του αυτο­νο­μι­στι­κού σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού κατα­λα­νι­κού κόμ­μα­τος «Ρεπου­μπλι­κα­νι­κή Αρι­στε­ρά Κατα­λο­νί­ας» (ERC) και των 5 βου­λευ­τών του εθνι­κι­στι­κού — αυτο­νο­μι­στι­κού «EH Bildu» από τη Χώρα των Βάσκων έδω­σε το «πρά­σι­νο φως» για το σχη­μα­τι­σμό της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κυβέρ­νη­σης υπό τον Π. Σάν­τσεθ και αντι­πρό­ε­δρο της κυβέρ­νη­σης τον επι­κε­φα­λής των «Ποδέ­μος», Πάμπλο Ιγκλέ­σιας.

ΙΣΠΑΝΙΑ συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών Ποδέμος 2020

Για να εξα­σφα­λι­στεί η απο­χή του ERC, είχαν γίνει τις προη­γού­με­νες βδο­μά­δες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με το PSOE. Σε αντάλ­λαγ­μα, ο Σάν­τσεθ υπο­σχέ­θη­κε ότι η κεντρι­κή κυβέρ­νη­ση και η περι­φε­ρεια­κή κατα­λα­νι­κή κυβέρ­νη­ση θα ξεκι­νή­σουν μέσα σε 15 μέρες διά­λο­γο για την επί­λυ­ση «της πολι­τι­κής διέ­νε­ξης για το μέλ­λον της Κατα­λο­νί­ας». Στη συνέ­χεια, το απο­τέ­λε­σμα του δια­λό­γου θα επι­κυ­ρω­θεί από τους Κατα­λα­νούς «μέσω ψηφο­φο­ρί­ας», ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ωστό­σο ο Σάν­τσεθ ότι «δεν πρό­κει­ται για δημο­ψή­φι­σμα ανεξαρτησίας».

Κατά του σχη­μα­τι­σμού κυβέρ­νη­σης υπό τον Σάν­τσεθ ψήφι­σαν το Λαϊ­κό Κόμ­μα (PP), το εθνι­κι­στι­κό — ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κό Vox, οι Πολί­τες (Ciudadanos), το αυτο­νο­μι­στι­κό — κατα­λα­νι­κό «Μαζί για την Κατα­λο­νία» και άλλα μικρό­τε­ρα κόμματα.
Είχε προη­γη­θεί  η πρώ­τη ψηφο­φο­ρία για την παρο­χή ψήφου εμπι­στο­σύ­νης από το ισπα­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο, την οποία έχα­σε ο Σάν­τσεθ, όπως ανα­με­νό­ταν (166 «υπέρ», 165 «κατά» και 18 απεί­χαν). Στην πρώ­τη ψηφο­φο­ρία απαι­τού­νταν από­λυ­τη πλειο­ψη­φία, στη δεύ­τε­ρη η σχε­τι­κή πλειοψηφία.
Ο Π. Σάν­τσεθ υπε­ρα­σπί­στη­κε μιλώ­ντας στη Βου­λή την ανά­λη­ψη της κυβέρ­νη­σης Σοσια­λι­στών — «Ποδέ­μος» με τη συγκα­τά­θε­ση των Κατα­λα­νών αυτο­νο­μι­στών, δηλώ­νο­ντας ότι ο διά­λο­γος στην Κατα­λο­νία θα είναι «η από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τά του».
«Η Ισπα­νία δεν θα δια­λυ­θεί, ούτε το Σύνταγ­μα. Θα δια­λυ­θεί το πολι­τι­κό αδιέ­ξο­δο», με επί­κε­ντρο το καθε­στώς της Κατα­λο­νί­ας, είπε ο Σάν­τσεθ απευ­θυ­νό­με­νος σε Λαϊ­κό Κόμ­μα, Vox, Πολί­τες, που τον κατη­γο­ρούν ότι «ξεπου­λά» τη χώρα στους Κατα­λα­νούς αυτονομιστές.

Στο μετα­ξύ, η Κεντρι­κή Εκλο­γι­κή Επι­τρο­πή της Ισπα­νί­ας έδω­σε εντο­λή να παυ­θεί από τα καθή­κο­ντα του βου­λευ­τή και του προ­έ­δρου της περι­φέ­ρειας της Κατα­λο­νί­ας ο αυτο­νο­μι­στής ηγέ­της Κιμ Τόρα, ο οποί­ος είχε εκλε­γεί με τη στή­ρι­ξη του κόμ­μα­τος «Μαζί για την Κατα­λο­νία» και του ERC. Ο Τόρα είχε κρι­θεί ένο­χος για «απεί­θεια», επει­δή δεν αφαί­ρε­σε από την πρό­σο­ψη της έδρας της περι­φε­ρεια­κής κυβέρ­νη­σης τα αυτο­νο­μι­στι­κά σύμ­βο­λα κατά τη διάρ­κεια της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρατείας.

Partido Comunista de los Pueblos de España PCPE

To Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα των Λαών της Ισπα­νί­αςPCPE — προ­χώ­ρη­σε σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση με τίτλο  Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή Κυβέρ­νη­ση, η τελευ­ταία ελπί­δα της μπουρ­ζουα­ζί­ας να προ­σπα­θή­σει να ξεπε­ρά­σει τη βαθιά κρί­ση της

Gobierno Socialdemócrata última esperanza de la burguesía para tratar de superar su profunda crisis


ΑΤΕΧΝΩΣ 2020

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο