Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: Θύματα της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ μήνυσαν στρατό και αστυνομία για την τραγωδία

Μια ομά­δα 42 επι­ζώ­ντων της επί­θε­σης της 7ης Οκτω­βρί­ου στο μου­σι­κό φεστι­βάλ Supernova στο νότιο Ισρα­ήλ έχει κινή­σει αγω­γή κατά του ισραη­λι­νού στρα­τού, του Υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας, της αστυ­νο­μί­ας και της υπη­ρε­σί­ας πλη­ρο­φο­ριών (Shin Bet), κατη­γο­ρώ­ντας τους για βαριά αμέ­λεια στην πρό­λη­ψη της τρα­γω­δί­ας στο πάρ­τι και ζητώ­ντας απο­ζη­μί­ω­ση 200 εκατ. σέκελ (56 εκατ. δολάρια).

Στην αγω­γή τους, που κατα­τέ­θη­κε τη Δευ­τέ­ρα, οι ενά­γο­ντες είπαν ότι αξιω­μα­τού­χοι του ισραη­λι­νού στρα­τού θα μπο­ρού­σαν να είχαν «σώσει ζωές» με «ένα τηλε­φώ­νη­μα» προει­δο­ποιώ­ντας τους ανθρώ­πους να φύγουν «αμέ­σως ενό­ψει του ανα­με­νό­με­νου κινδύνου».

Μια κλή­ση από τις ισραη­λι­νές αρχές θα μπο­ρού­σε επί­σης να «απο­τρέ­ψει τους σωμα­τι­κούς και ψυχι­κούς τραυ­μα­τι­σμούς εκα­το­ντά­δων παρευ­ρι­σκό­με­νων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ενα­γό­ντων», ανα­φέ­ρει η αγω­γή και προ­σθέ­τει πως «το μόνο που έπρε­πε να κάνουν οι κατη­γο­ρού­με­νοι ήταν να τηλε­φω­νή­σουν στους αρμό­διους για λογα­ρια­σμό τους για να δια­λύ­σουν το πάρ­τι ενό­ψει των ειδο­ποι­ή­σε­ων που έλα­βαν τη νύχτα μετα­ξύ 6ης και 7ης Οκτώβρη».

Οι ενά­γο­ντες τονί­ζουν ακό­μη ότι «η αγω­γή δεν έρχε­ται να αντι­κα­τα­στή­σει την κρα­τι­κή επι­τρο­πή έρευ­νας που θα συστα­θεί και ότι η αγω­γή ανα­φέ­ρε­ται συγκε­κρι­μέ­να στις παρα­λεί­ψεις και αμέ­λειες που προη­γή­θη­καν, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της έγκρι­σης και αδειο­δό­τη­σης του πάρ­τι και της απο­τυ­χί­ας έκδο­σης δια­τα­γής για να δια­λυ­θούν οι συμ­με­τέ­χο­ντες σε αυτό παρά τις προει­δο­ποι­ή­σεις που ελήφθησαν».

Περί­που 3.500 άτο­μα παρα­κο­λου­θού­σαν το μου­σι­κό φεστι­βάλ Supernova στις 7 Οκτώ­βρη όταν εκδη­λώ­θη­κε η επί­θε­ση των Παλαι­στί­νιων μαχη­τών στην περιοχή.

Αρχι­κά το Ισρα­ήλ έκα­νε λόγο για «τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση» της Χαμάς με πολ­λές εκα­το­ντά­δες νεκρούς. Ωστό­σο στη συνέ­χεια ισραη­λι­νά μέσα ενη­μέ­ρω­σης απο­κά­λυ­ψαν εκθέ­σεις του στρα­τού που απο­δεί­κνυαν ότι αρκε­τοί από τους 260 νεκρούς του πάρ­τι, έχα­σαν τη ζωή τους επει­δή ο ισραη­λι­νός στρα­τός πυρο­βό­λη­σε ενα­ντί­ον τους ανεξέλεγκτα.

Μια αστυ­νο­μι­κή έρευ­να επι­βε­βαί­ω­σε επί­σης ότι πολ­λά από τα θύμα­τα της 7ης Οκτω­βρί­ου σκο­τώ­θη­καν από τον στρατό.

Πηγή: 902.gr

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο