Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ — Χαμάς: Παρατείνεται για 2 ημέρες η εκεχειρία

Το Κατάρ ανα­κοί­νω­σε ότι συμ­φω­νή­θη­κε παρά­τα­ση της εκε­χει­ρί­ας στη Γάζα για δύο ημέρες.

Σε ανάρ­τη­σή του στο Χ (πρώ­ην Twitter), ο Υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της χώρας του Κόλ­που, Ματζίντ αλ Ανσά­ρι ανα­φέ­ρει: «Το κρά­τος του Κατάρ ανα­κοι­νώ­νει ότι, στο πλαί­σιο της συνε­χι­ζό­με­νης δια­με­σο­λά­βη­σης, επε­τεύ­χθη συμ­φω­νία για παρά­τα­ση της ανθρω­πι­στι­κής παύ­σης για δύο επι­πλέ­ον ημέ­ρες στη Λωρί­δα της Γάζας».

Σε ανα­κοί­νω­σή της, η Χαμάς ανα­φέ­ρει ότι η προ­σω­ρι­νή εκε­χει­ρία παρα­τά­θη­κε σε συμ­φω­νία με το Κατάρ και την Αίγυ­πτο και σύμ­φω­να με τους ίδιους όρους.

Το βρε­τα­νι­κό δίκτυο Sky News, μετα­δί­δει ότι σχε­τι­κή επι­βε­βαί­ω­ση ήρθε και από εκπρό­σω­πο του Λευ­κού Οίκου.

Σύμ­φω­να με την ισραη­λι­νή εφη­με­ρί­δα Times of Israel, η εξέ­λι­ξη αυτή σημαί­νει ότι τουλά­χι­στον δέκα Ισραη­λι­νοί όμη­ροι θα απε­λευ­θε­ρω­θούν την Τρί­τη και άλλοι δέκα θα απε­λευ­θε­ρω­θούν την Τετάρ­τη, με 30 Παλαι­στί­νιους κρα­τού­με­νους να απε­λευ­θε­ρώ­νο­νται επί­σης από το Ισρα­ήλ κάθε μέρα.

Μέχρι στιγ­μής δεν υπάρ­χει αντί­στοι­χη επι­βε­βαί­ω­ση από το Ισρα­ήλ για την παρά­τα­ση της εκεχειρίας.

“Αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς” η παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, λέει ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Η παρά­τα­ση της εκε­χει­ρί­ας στη Γάζα για δύο ημέ­ρες είναι «μια αχτί­δα ελπί­δας και ανθρω­πιάς», έστω και αν δεν επαρ­κεί προ­κει­μέ­νου να προ­ω­θη­θεί η ανα­γκαία βοή­θεια στους κατοί­κους του θύλα­κα που την χρειά­ζο­νται, δήλω­σε από­ψε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ.

«Είναι μια αχτί­δα ελπί­δας και ανθρω­πιάς εν μέσω του ζόφου και του πολέ­μου και ελπί­ζω ότι θα μας επι­τρέ­ψει να αυξή­σου­με (τις παρα­δό­σεις) ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στους κατοί­κους της Γάζας που υπο­φέ­ρουν τόσο, γνω­ρί­ζο­ντας ότι, ακό­μη και με αυτόν τον πρό­σθε­το χρό­νο, θα είναι αδύ­να­τον να ικα­νο­ποι­ή­σου­με όλες τις τερά­στιες ανά­γκες του πλη­θυ­σμού», είπε ο Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες μιλώ­ντας σε δημοσιογράφους.

Ο Γκου­τέ­ρες εμφα­νί­στη­κε αισιό­δο­ξος ότι θα μπο­ρού­σε να ανοί­ξει άλλο ένα μεθο­ρια­κό πέρα­σμα ώστε να προ­ω­θη­θεί ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια στη Γάζα.

Απελευθερώθηκαν 11 όμηροι της Χαμάς και 33 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές

Οι ισραη­λι­νές ένο­πλες δυνά­μεις (IDF) επι­βε­βαί­ω­σαν ότι η Χαμάς απε­λευ­θέ­ρω­σε 11 ομή­ρους, τους οποί­ους παρέ­δω­σε στη Διε­θνή Επι­τρο­πή του Ερυ­θρού Σταυρού.

Ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών του Κατάρ διευ­κρί­νι­σε ότι πρό­κει­ται για τρεις Γάλ­λους, δύο Γερ­μα­νούς και έξι Αργε­ντι­νούς. Παράλ­λη­λα, απε­λευ­θε­ρώ­θη­καν 33 Παλαι­στί­νιοι — 30 παι­διά και τρεις γυναί­κες — που κρα­τού­νταν σε ισραη­λι­νές φυλα­κές, συμπλήρωσε.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο