Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερωτήματα για το πλοίο «Raptor» — Τι μετέφερε, πού πήγαινε, το παρελθόν του

Tην ώρα που κορυ­φώ­νε­ται η αγω­νία για τους 12 ναυ­τι­κούς που αγνο­ού­νται ανοι­χτά της Λέσβου, μετά το ναυά­γιο του φορ­τη­γού πλοί­ου «Raptor», με σημαία των νήσων Κομό­ρες, έχουν αρχί­σει να εκφρά­ζο­νται πολ­λά και σοβα­ρά ερω­τή­μα­τα τα οποία συν­δέ­ο­νται με το φορ­τίο του πλοί­ου, αλλά και τον τελι­κό του προ­ο­ρι­σμό. Και αυτό, εξαι­τί­ας του γεγο­νό­τος ότι το πλοίο καθυ­στέ­ρη­σε σημα­ντι­κά να στεί­λει σήμα κιν­δύ­νου, ώρες αφό­του άρχι­σε η εισ­ροή υδά­των, με απο­τέ­λε­σαν να κινη­το­ποι­η­θούν αργά οι δυνά­μεις διά­σω­σης και να χαθούν τόσοι άνθρωποι.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι μέχρι στιγ­μής έχει ανα­συρ­θεί σώος ένας Αιγύ­πτιος ναυ­τι­κός, ενώ ένας δεύ­τε­ρος, επί­σης από την Αίγυ­πτο και ηλι­κί­ας 30 ετών, έχει ανα­συρ­θεί νεκρός. Οι έρευ­νες για τους αγνο­ού­με­νους ναυ­τι­κούς συνε­χί­ζο­νται από δύο πλω­τά του Λιμε­νι­κού, μία φρε­γά­τα του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, τέσ­σε­ρα παρα­πλέ­ο­ντα πλοία, ένα ελι­κό­πτε­ρο του Λιμε­νι­κού, ενώ από τις 12 μ.μ. ανα­μέ­νε­ται να συμ­με­τέ­χει και αερο­σκά­φος της Frontex.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες που μετα­δό­θη­καν από τον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό «ΣΚΑΪ», αλλά και την εφη­με­ρί­δα «Καθη­με­ρι­νή», το πλοίο «Raptor» έχει κατα­χω­ρη­θεί στη μαύ­ρη λίστα διε­θνών αρχών ελέγ­χου, διό­τι πριν από 24 μήνες είχε δια­πι­στω­θεί ότι τα έγγρα­φα που αφο­ρού­σαν στα μέλη του πλη­ρώ­μα­τος ήταν μη θεω­ρη­μέ­να, ενώ υπήρ­χαν και παρά­νο­μες εγγρα­φές στο βιβλίο πετρε­λαί­ου (Oil Record Book).

Τα παρα­πά­νω στοι­χεία υπο­δη­λώ­νουν ότι πιθα­νώς το πλοίο εμπλε­κό­ταν σε λαθρε­μπό­ριο. Επι­πλέ­ον, ενώ αρχι­κά είχε γίνει γνω­στό ότι το πλοίο μετέ­φε­ρε 6 τόνους αλά­τι και είχε τελι­κό προ­ο­ρι­σμό την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, ο δια­σω­θείς ναυ­τι­κός φέρε­ται να έχει κατα­θέ­σει ότι το πλοίο πήγαι­νε στην Ουκρα­νία και πως στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη θα έκα­νε απλώς στά­ση για ανεφοδιασμό.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο