Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ: Νέες επιδρομές κατά του Παλαιστινιακού λαού σε ολόκληρη την Γάζα

Νέοι βομ­βαρ­δι­σμοί κατοι­κη­μέ­νων περιο­χών, αλλά και σφο­δρές μάχες μετα­ξύ των Παλαι­στί­νιων μαχη­τών και των ισραη­λι­νών στρα­τιω­τών σημειώ­νο­νται σε ολό­κλη­ρη την Γάζα, στην 72η ημέ­ρα της επί­θε­σης του κρά­τους — δολο­φό­νου στον Παλαι­στι­νια­κό λαό.

Του­λά­χι­στον 12 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν σήμε­ρα σε ισραη­λι­νά πλήγ­μα­τα στην πόλη Ντέιρ αλ Μπά­λαχ, στο κεντρι­κό τμή­μα της Γάζας, ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Γάζας. Αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες ανέ­φε­ραν επί­σης ισραη­λι­νό βομ­βαρ­δι­σμό στην νότια πόλη Μπά­νι Σου­χέι­λα.

Συνο­λι­κά περί­που 18.800 άνθρω­ποι, εκ των οποί­ων γύρω στο 70% γυναί­κες, παι­διά και έφη­βοι έχουν σκο­τω­θεί, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Γάζας. Η δια­κο­πή των τηλε­πι­κοι­νω­νιών που έχει επι­βά­λει ο κατο­χι­κός στρα­τός, κάνει δύσκο­λη την συγκέ­ντρω­ση στοιχείων.

Το Γαλ­λι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ανα­κοί­νω­σε ότι ένας εργα­ζό­με­νός του πέθα­νε ως απο­τέ­λε­σμα του τραυ­μα­τι­σμού του κατά τη διάρ­κεια ισραη­λι­νής επί­θε­σης στη Ράφα, στο νότιο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας.

Ο άνδρας είχε βρει κατα­φύ­γιο στο σπί­τι ενός συνα­δέλ­φου του από το γαλ­λι­κό προ­ξε­νείο μαζί με δύο άλλους εργα­ζο­μέ­νους και μέλη των οικο­γε­νειών τους, ανέ­φε­ρε η ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε αργά χθες, Σάβ­βα­το, το υπουρ­γείο, με την οποία κατα­δι­κά­ζει τον βομ­βαρ­δι­σμό κατοικιών.

Παράλ­λη­λα, ένας Ισραη­λι­νός στρα­τιώ­της σκο­τώ­θη­κε κατά τη διάρ­κεια μάχης στη βόρεια Γάζα την Κυρια­κή, ανα­κοί­νω­σε ο ισραη­λι­νός στρα­τός, ενώ ένας δεύ­τε­ρος στρα­τιώ­της τραυ­μα­τί­στη­κε σοβα­ρά. Ο σημε­ρι­νός θάνα­τος ανε­βά­ζει στους 122 τους ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες που έχουν σκο­τω­θεί από την έναρ­ξη της χερ­σαί­ας επί­θε­σης του κρά­τους — δολο­φό­νου στη Γάζα.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός ισχυ­ρί­στη­κε σήμε­ρα ότι ανα­κά­λυ­ψε «τη μεγα­λύ­τε­ρη σήραγ­γα» που έχει κατα­σκευα­στεί ποτέ από τη Χαμάς κάτω από τη Λωρί­δα της Γάζας και η οποία εκβάλ­λει μόλις μερι­κές εκα­το­ντά­δες μέτρα από το έδα­φός του.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τους ομήρους

Ο διευ­θυ­ντής της ισραη­λι­νής υπη­ρε­σί­ας κατα­σκο­πεί­ας Μοσάντ συνα­ντή­θη­κε την Παρα­σκευή με τον πρω­θυ­πουρ­γό του Κατάρ για συνο­μι­λί­ες σχε­τι­κά με την επα­νέ­ναρ­ξη των έμμε­σων δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομή­ρων, δήλω­σαν διπλω­μα­τι­κές πηγές στο CNN. Οι πηγές ανέ­φε­ραν ότι η συνά­ντη­ση μετα­ξύ του Ντα­βίντ Μπαρ­νέα και του Μοχά­μεντ μπιν Αμπ­ντουλ­ραχ­μάν μπιν Για­σίμ Αλ Θάνι ήταν θετική.

Η συνά­ντη­ση έρχε­ται μετά από ένα άλλο ταξί­δι που επρό­κει­το να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει ο Μπαρ­νέα στην Ντό­χα, το οποίο ακυ­ρώ­θη­κε νωρί­τε­ρα μέσα στην εβδο­μά­δα από την ισραη­λι­νή κυβέρνηση.

Την Πέμ­πτη ένας Ισραη­λι­νός αξιω­μα­τού­χος δήλω­σε στο CNN ότι το πολε­μι­κό υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο θεώ­ρη­σε ότι «οι συν­θή­κες δεν είναι κατάλ­λη­λες» για να προ­σπα­θή­σει να ξεκι­νή­σει εκ νέου τις συνο­μι­λί­ες. Παρό­λα αυτά η κατα­κραυ­γή που προ­κά­λε­σε η εν ψυχρώ εκτέ­λε­ση τριών ισραη­λι­νών ομή­ρων από τον ισραη­λι­νό στρα­τό, είχε ως απο­τέ­λε­σμα την αλλα­γή στά­σης του Ισραήλ.

Σύμ­φω­να με το CNN, το Κατάρ και οι ΗΠΑ εργά­ζο­νται για να προ­σπα­θή­σουν να ανα­ζω­πυ­ρώ­σουν τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, με νέες προ­τά­σεις για την απε­λευ­θέ­ρω­ση περισ­σό­τε­ρων από τους περισ­σό­τε­ρους από 100 ομή­ρους στη Γάζα.

Δολοφονική επιδρομή στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Πέντε Παλαι­στί­νιοι σκο­τώ­θη­καν στον καταυ­λι­σμό προ­σφύ­γων της Τουλ­κά­ρεμ, στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη, σε επι­δρο­μή του ισραη­λι­νού στρα­τού, ανα­φέ­ρει σε νεώ­τε­ρη ανα­κοί­νω­σή του το παλαι­στι­νια­κό υπουρ­γείο Υγείας.

Ο απο­λο­γι­σμός ανέ­βη­κε στους πέντε νεκρούς, μετά την ανα­κοί­νω­ση νωρίς σήμε­ρα το πρωί του θανά­του δύο ανδρών, ηλι­κί­ας 19 και 21 ετών, στο νοσο­κο­μείο, διευ­κρί­νι­σε το παλαι­στι­νια­κό υπουρ­γείο Υγείας.

Η στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση άρχι­σε τη νύχτα κατά της πόλης Τουλ­κά­ρεμ και του καταυ­λι­σμού της προ­σφύ­γων του Νουρ Σαμς στο βόρειο τμήμα.

Νέες επιθέσεις από την «Χεζμπολλάχ»
στα σύνορα με τον Λίβανο

Οι μαχη­τές της «Χεζ­μπολ­λάχ» στό­χευ­σαν μια ισραη­λι­νή δύνα­μη στις παρυ­φές της Χανί­τα, ένα κιμπούτς στο βόρειο Ισρα­ήλ κοντά στα σύνο­ρα του Λιβά­νου, και προ­κά­λε­σαν «επι­βε­βαιω­μέ­νες απώ­λειες», ανέ­φε­ρε η οργά­νω­ση σε ανα­κοί­νω­σή της.

Η «Χεζ­μπολ­λάχ» ανέ­λα­βε επί­σης την ευθύ­νη για μια δεύ­τε­ρη επί­θε­ση σε φυλά­κιο που επαν­δρώ­νε­ται από Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες, στη συνο­ρια­κή τοπο­θε­σία Μπιρ­κάρ Ρισάχ, η οποία είχε επί­σης θύμα­τα, σύμ­φω­να με την οργάνωση.

Το τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι al-Manar ανέ­φε­ρε ότι οι μαχη­τές της «Χεζ­μπολ­λάχ» είχαν βάλει στο στό­χα­στρο τέσ­σε­ρις Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες κατά την είσο­δό τους σε μια θέση στη Σάσα στο βόρειο Ισρα­ήλ, με απο­τέ­λε­σμα «επι­βε­βαιω­μέ­νες απώ­λειες».

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από «Al Jazeera»,
«Quds News Network», ΑΠΕ- ΜΠΕ, AFP)
via 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο