Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην κηδεία ισραηλινού ομήρου, ο αδελφός του κατηγορεί τον στρατό ότι τον «δολοφόνησε»

Ο αδελ­φός του ενός από τους τρεις ομή­ρους που σκό­τω­σαν κατά λάθος μέλη του ισραη­λι­νού στρα­τού στη Λωρί­δα της Γάζας κατη­γό­ρη­σε χθες Κυρια­κή, στην κηδεία του, αυτούς που τον «εγκα­τέ­λει­ψαν» ότι τον «δολο­φό­νη­σαν», παρό­τι «τα έκα­νες όλα σωστά».

Ο Ιντό Σαμ­ρίζ απευ­θυ­νό­ταν στον αδελ­φό του Αλόν, 26 ετών, κατά την τελε­τή της κηδεί­ας στο Σεφα­ΐμ, κιμπούτς βόρεια του Τελ Αβίβ.

Ο Αλόν, που απή­χθη την 7η Οκτω­βρί­ου, έπε­σε νεκρός μαζί με άλλους δυο ομή­ρους, καθώς φώνα­ζαν για βοή­θεια στα εβραϊ­κά, ανε­μί­ζο­ντας λευ­κή σημαία, γυμνό­στη­θοι για να μη νομί­σει κανείς πως ήταν μαχη­τές της Χαμάς.

Ο Τσα­χάλ έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα χθες Κυρια­κή το βρά­δυ φωτο­γρα­φί­ες που είπε πως τρα­βή­χτη­καν στον τόπο της τρα­γω­δί­ας στη Λωρί­δα της Γάζας. Μετα­ξύ άλλων δια­κρί­νο­νται μηνύ­μα­τα γραμ­μέ­να στα εβραϊ­κά πάνω σε λευ­κό χαρ­τί: «SOS», «Βοή­θεια», «Τρεις όμηροι».

Τα μηνύ­μα­τα είχαν γρα­φτεί με υπο­λείμ­μα­τα φαγη­τού, ανέ­φε­ρε ο στρα­τός. «Με βάση την έρευ­νά μας στο πεδίο, φαί­νε­ται πως οι τρεις όμη­ροι είχαν δια­μεί­νει για κάποιο και­ρό στο κτί­ριο όπου βρέ­θη­καν τα μηνύ­μα­τα», πρόσθεσε.

Αφού έγι­νε γνω­στό το περι­στα­τι­κό, και μπρο­στά στην οργή πολ­λών Ισραη­λι­νών, ο στρα­τός δεν έχει στα­μα­τή­σει να εκδί­δει ανα­κοι­νώ­σεις, δια­βε­βαιώ­νο­ντας πως άντλη­σε «διδάγ­μα­τα».

Η πίε­ση των οικο­γε­νειών των ομή­ρων, που ζητούν να ξαναρ­χί­σουν δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τη Χαμάς, συνεχίζεται.

Εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι έκα­ναν πορεία το βρά­δυ του Σαβ­βά­του μπρο­στά στο Τελ Αβίβ και κατα­σκή­νω­σαν μπρο­στά στο υπουρ­γείο Άμυ­νας απαι­τώ­ντας να ληφθούν μέτρα για να επι­στρέ­ψουν οι δικοί τους.

Ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου είπε προ­χθές Σάβ­βα­το πως «ράγι­σε η καρ­διά του» προ­σθέ­το­ντας πως θέλει να «δια­τη­ρή­σει τη στρα­τιω­τι­κή πίε­ση», την ώρα που η Χαμάς τονί­ζει πως για να υπάρ­ξει οποια­δή­πο­τε συμ­φω­νία για τους ομή­ρους προ­ϋ­πό­θε­ση είναι να κηρυ­χθεί κατά­παυ­ση του πυρός.

Ο στρα­τός εξέ­φρα­σε τη λύπη του για το «τρα­γι­κό συμ­βάν» σε τομέα της Λωρί­δας της Γάζας όπου οι δυνά­μεις του αντι­με­τω­πί­ζουν «μεγά­λη πίε­ση», εμπλέ­κο­νται σε «εντα­τι­κές μάχες» και πέφτουν σε «πολ­λές ενέ­δρες». Έκα­νε ωστό­σο λόγο για «παρα­βί­α­ση των κανό­νων εμπλο­κής» και διευ­κρί­νι­σε πως διε­νερ­γεί­ται έρευνα.

«Επέ­ζη­σες 70 ημέ­ρες στην κόλα­ση», είπε η Ντι­κλά, η μητέ­ρα του Αλόν, στην κηδεία. «Μια στιγ­μή ακό­μα και θα ήσουν στην αγκα­λιά μου».

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο