Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό

Η ιτα­λι­κή κυβέρ­νη­ση, κατά τη σημε­ρι­νή συνε­δρί­α­ση του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου, απο­φά­σι­σε την κήρυ­ξη κατά­στα­σης έκτα­κτης ανά­γκης, διάρ­κειας έξι μηνών, με πρό­σχη­μα τις αυξη­μέ­νες μετα­να­στευ­τι­κές και προ­σφυ­γι­κές ροές των τελευ­ταί­ων εβδομάδων.

Η κυβερ­νη­τι­κή από­φα­ση προ­βλέ­πει πιο γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες και δρά­σεις για μετε­γκα­τά­στα­ση προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, αλλά και μεγα­λύ­τε­ρη ενερ­γο­ποί­η­ση της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και του ιτα­λι­κού Ερυ­θρού Σταυ­ρού. Παράλ­λη­λα, θα ενι­σχυ­θούν οι δομές που επε­ξερ­γά­ζο­νται τις δια­δι­κα­σί­ες απέ­λα­σης (την ονο­μά­ζουν επα­να­πα­τρι­σμό) για όσους δεν έχουν το δικαί­ω­μα να παρα­μεί­νουν στην Ιταλία.

Παράλ­λη­λα, δια­τέ­θη­καν πέντε εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ για την αντι­με­τώ­πι­ση του ζητή­μα­τος. «Κάνα­με όλοι μας δεκτή την πρό­τα­ση του υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών, Ματέο Πια­ντε­ντό­ζι, με την επί­γνω­ση ότι πρό­κει­ται για ένα σοβα­ρό φαι­νό­με­νο, το οποίο παρου­σιά­ζει τερά­στια αύξη­ση, ακό­μη και κατά ποσο­στό του 300%», δήλω­σε ο Ιτα­λός υπουρ­γός αρμό­διος για την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία και την θάλασ­σα, Νέλο Μουζουμέτσι.

Όπως γρά­φει ο ιτα­λι­κός Τύπος, με την κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης θα μειω­θούν οι διά­φο­ρες γρα­φειο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες, με ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά στα κέντρα παρα­μο­νής των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων, αλλά και σε επι­τά­χυν­ση των δια­δι­κα­σιών ταυ­το­ποί­η­σης, και στις δια­δι­κα­σί­ες που αφο­ρούν τους επαναπατρισμούς.

Παράλ­λη­λα, με την κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης, λαμ­βά­νουν αυξη­μέ­νες αρμο­διό­τη­τες οι υπη­ρε­σί­ες φύλα­ξης συνό­ρων και άμε­σης επέμ­βα­σης των Καρα­μπι­νιέ­ρων (της στρα­το­χω­ρο­φυ­λα­κής της Ιτα­λί­ας). Πλέ­ον οι δυνά­μεις αυτές θα μπο­ρούν να ανα­λαμ­βά­νουν «απο­στο­λές Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας» στα χερ­σαία και θαλάσ­σια σύνο­ρα της Ιτα­λί­ας, που μέχρι τώρα πραγ­μα­το­ποιού­σαν υπη­ρε­σί­ες του Ερυ­θρού Σταυ­ρού, του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών και διά­φο­ρες ΜΚΟ.

Συνο­λι­κά, το περα­σμέ­νο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο η Ιτα­λι­κή Ακτο­φυ­λα­κή και το λιμε­νι­κό της χώρας διέ­σω­σαν, νότια της Σικε­λί­ας, πάνω από δυο χιλιά­δες μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες. Την ώρα αυτή, παράλ­λη­λα, ένα αλιευ­τι­κό με επτα­κό­σιους, του­λά­χι­στον επι­βαί­νο­ντες (συνο­δευό­με­νο από δυο ταχύ­πλοα του Ιτα­λι­κού Λιμε­νι­κού) κατευ­θύ­νε­ται προς το λιμά­νι της Κατά­νης, όπου ανα­μέ­νε­ται να φτά­σει μέχρι αύριο, νωρίς το πρωί.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο