Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Νέος αντιμεταναστευτικός νόμος-καρμανιόλα

Νέα αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή νομο­θε­σία υιο­θε­τή­θη­κε στην Ιτα­λία, περιο­ρί­ζο­ντας περαι­τέ­ρω το δικαί­ω­μα των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων σε άσυλο.

Το νομο­σχέ­διο, που καταρ­τί­στη­κε έπει­τα από το πολύ­νε­κρο ναυά­γιο στη νότια Ιτα­λία τον Φλε­βά­ρη με του­λά­χι­στον 90 νεκρούς μετα­νά­στες, εγκρί­θη­κε από το κοι­νο­βού­λιο την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα. Περιο­ρί­ζει το δικαί­ω­μα των μετα­να­στών να λαμ­βά­νουν άδειες παρα­μο­νής «ειδι­κής προ­στα­σί­ας», να έχουν πρό­σβα­ση σε δια­δι­κα­σί­ες παρο­χής ασύ­λου, να κινού­νται ελεύ­θε­ρα. Παράλ­λη­λα ανα­στέλ­λο­νται τα χρη­μα­το­δο­τού­με­να από το κρά­τος μαθή­μα­τα Ιτα­λι­κών για τους μετα­νά­στες και καταρ­γεί τις νομι­κές υπη­ρε­σί­ες στα επί­ση­μα κέντρα υπο­δο­χής προσφύγων.

Η ιτα­λι­κή κυβέρ­νη­ση κάνει λόγο για προη­γού­με­νες «κατα­χρή­σεις», επι­ση­μαί­νο­ντας ότι το 2022 οι αρχές έδω­σαν 10.506 άδειες παρα­μο­νής ειδι­κής προ­στα­σί­ας, ένα­ντι 7.494 αδειών παρα­μο­νής με καθε­στώς πρό­σφυ­γα και 7.039 αδειών βάσει ενός άλλου καθε­στώ­τος διε­θνούς προ­στα­σί­ας. Από την άλλη, η κυβέρ­νη­ση θέλει να κατευ­θύ­νει πόρους «στις νόμι­μες οδούς μετα­νά­στευ­σης» ανά­λο­γα με τις ανά­γκες της αγο­ράς εργα­σί­ας και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Ριζο­σπά­στης»

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο