Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία-Covid-19: Οι Ιατρικοί Σύλλογοι ζητούν ολικό lockdown — Οριακή η κατάσταση στη Νάπολη

Ολι­κό lockdown για το σύνο­λο των ιτα­λι­κών περι­φε­ρειών ζήτη­σε, με παρέμ­βα­σή του μέσω δια­δι­κτύ­ου, ο πρό­ε­δρος των ιατρι­κών Συλ­λό­γων Ιτα­λί­ας Φιλί­πο Ανέ­λι, λόγω της πίε­σης που δέχο­νται τα νοσο­κο­μεία και πολ­λές μονά­δες εντα­τι­κής θεραπείας.

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, η κυβέρ­νη­ση του Τζου­ζέ­πε Κόντε χώρι­σε την Ιτα­λία σε τρεις ζώνες επι­κιν­δυ­νό­τη­τας: κόκ­κι­νη (η οποία ισο­δυ­να­μεί με καθο­λι­κό lockdown), πορ­το­κα­λί (με σει­ρά αυστη­ρών περιο­ρι­σμών) και κίτρι­νη (με μεγα­λύ­τε­ρη ευχέ­ρεια μετα­κί­νη­σης για τους πολί­τες και λει­τουρ­γί­ας των επιχειρήσεων).

Σε πολ­λές περιο­χές της Ιτα­λί­ας, όμως (από την Λομ­βαρ­δία μέχρι το Τορί­νο και την Νάπο­λη), τα τελευ­ταία εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα συνε­χί­ζει να αυξά­νε­ται η πίε­ση επί των δημό­σιων νοσοκομείων.

Τόσο που την ώρα αυτή, έξω από πολ­λά νοσο­κο­μεία της Νάπο­λης, δεκά­δες ασθε­νείς με κορο­νο­ϊό παρα­μέ­νουν μέσα σε ΙΧ αυτο­κί­νη­τα περι­μέ­νο­ντας να ελευ­θε­ρω­θούν κλί­νες στους θαλά­μους ή στα έκτα­κτα περι­στα­τι­κά. Για­τροί και νοση­λευ­τές τοπο­θε­τούν έξω από τα ΙΧ φιά­λες οξυ­γό­νου, για να βοη­θή­σουν –όπως μπο­ρούν– τους ασθε­νείς που αντι­με­τω­πί­ζουν εμφα­νή ανα­πνευ­στι­κά προβλήματα.

Σήμε­ρα κατα­γρά­φη­καν 32.616 νέα κρού­σμα­τα και 331 άνθρω­ποι έχα­σαν την ζωή τους. Συνο­λι­κά, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 191.144 δια­γνω­στι­κά τεστ. Κάθε 100 τεστ, προ­έ­κυ­πταν 17 θετι­κοί στον ιό, ποσο­στό ίδιο με εκεί­νο των προη­γού­με­νων είκο­σι τεσ­σά­ρων ωρών.

Χθες, τα νέα περι­στα­τι­κά ήταν 39.811, ενώ κατα­γρά­φη­καν 425 νέοι θάνα­τοι. Από την αρχή της επι­δη­μί­ας, στην χώρα έχα­σαν την ζωή τους 41.394 άνθρωποι.

Ανα­ζη­τώ­ντας την Ιθά­κη… πορεία ζωής… Του Γιώρ­γου Φαρσακίδη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο