Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Fratelli d’Italia πρώτο κόμμα, Κίνημα 5 Αστέρων μπροστά από τη Λέγκα, κεντροδεξιά απόλυτη πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία

Έτσι θα μπο­ρού­σαν να συνο­ψι­στεί ‑αριθ­μη­τι­κά το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών, που έγι­ναν χτες στην Ιταλία.

Αν και τα ονό­μα­τα είναι σχη­μα­τι­κά ο «κεντρο­δε­ξιός» συνα­σπι­σμός βρί­σκε­ται στο 44% ενώ η «κεντρο­α­ρι­στε­ρά» δεν φτά­νει ούτε το 27%. Το M‑5S (Movimento 5 Stelle ‑Κίνη­μα 5 Αστέ­ρων, του τηλε­κα­νί­βα­λου Beppe Grillo, στην «εξου­σία», με επι­κε­φα­λής τον πρω­θυ­πουρ­γό Giuseppe Conte) βρί­σκε­ται στο 14,8%, ο 3ος πόλος στο 7,9%, το Italexit (σσ. “Ευρω­σκε­πτι­κι­στές”) στο 1,9%.

Η συμ­με­το­χή κάτω από το 64%, ~9% λιγό­τε­ρο από ό,τι στις προη­γού­με­νες πολι­τι­κές εκλο­γές (73%). Σύμ­φω­να με την προ 10λέπτου αντα­πό­κρι­ση του Sky TG24 «η Ιτα­λία στρί­βει δεξιά» και «η Giorgia Meloni φτά­νει επε­φη­μού­με­νη στα κεντρι­κά γρα­φεία των Fratelli d’Italia» και τα συνή­θη «ενω­τι­κά»…

Μελόνι:«Είναι η ώρα της ευθύνης. Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς»

Δεξιά στρο­φή ‑στη Γερου­σία, ο κεντρο­δε­ξιός συνα­σπι­σμός παίρ­νει του­λά­χι­στον 114 έδρες και εξα­σφα­λί­ζει τη δυνα­τό­τη­τα να κυβερ­νή­σει αυτό­νο­μα, στη Βου­λή «πετά­ει» στο 43%.

Η Giorgia Meloni κερ­δί­ζει κατά κρά­τος με απο­δυ­να­μω­μέ­νους τους εσω­τε­ρι­κούς συμ­μά­χους της και τη Lega του Salvini κοντά στην κατάρ­ρευ­ση. Το Forza Italia κρα­τά­ει, του­λά­χι­στον σε σύγκρι­ση με τις τελευ­ταί­ες δημοσκοπήσεις.

Το FdI είναι καθα­ρά το πρώ­το ιτα­λι­κό κόμ­μα με σχε­δόν 26% της συναί­νε­σης, ακο­λου­θού­με­νο από το Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα που με 19,4% δεν φτά­νει καν το ελά­χι­στο επι­διω­κό­με­νο ανώ­τα­το όριο του 20%.

Το Κίνη­μα των Πέντε Αστέ­ρων παρα­μέ­νει τρί­το κόμ­μα με 16,5%, ενώ η Lega κυριο­λε­κτι­κά καταρ­ρέ­ει στο 8,5%, ακο­λου­θού­με­νη από την Forza Italia με 8%. Οι ενδεί­ξεις από τα exit polls, που δίνουν την κεντρο­δε­ξιά μπρο­στά σε Βου­λή όσο και Γερου­σία μετα­ξύ 41,5% και 45,5% σύμ­φω­να με την ως τώρα κατα­μέ­τρη­ση θα μεσο­σταθ­μι­στεί  στο 42,7%.

Το πρα­κτο­ρείο ANSA, αφού ανα­φέ­ρε­ται εισα­γω­γι­κά στη μεγά­λη απο­χή (προ­σέ­λευ­ση 63,91%, ποτέ τόσο χαμη­λή) μπαί­νει κι αυτό στο «ψητό» MELONI: «θα κυβερ­νή­σου­με για όλους τους Ιτα­λούς»

Το πρώ­το σχό­λιο του αρχη­γού των FdI. «Κάνω ένα γρή­γο­ρο σχό­λιο της ημέ­ρας» ανα­βάλ­λο­ντας «τις πιο βαθιές και ολο­κλη­ρω­μέ­νες εκτι­μή­σεις για αύριο, καθώς τα δεδο­μέ­να δεν είναι ακό­μα ορι­στι­κά: «η κεντρο­δε­ξιά στην εξου­σία με επι­κε­φα­λής τους αδελ­φούς της Ιτα­λί­ας», είπε η Τζόρ­τζια Μελόνι.

«Αυτή είναι η ώρα της ευθύ­νης, η στιγ­μή κατά την οποία αν θέλεις να γίνεις μέρος της ιστο­ρί­ας, πρέ­πει να κατα­λά­βεις τι ευθύ­νη έχου­με απέ­να­ντι σε δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους, επει­δή η Ιτα­λία μας έχει επι­λέ­ξει και δεν θα την προ­δώ­σου­με όπως δεν  την έχου­με προ­δώ­σει ποτέ. αυτό”. Η Meloni πρό­σθε­σε ότι «αν –όταν κλη­θού­με να κυβερ­νή­σου­με το έθνος θα το κάνου­με για όλους, για να ενώ­σου­με έναν λαό εξυ­ψώ­νο­ντας αυτά που ενώ­νουν παρά αυτά που χωρίζουν».

«Το γεγο­νός ότι το Fdi είναι το πρώ­το κόμ­μα σημαί­νει πολ­λά πράγ­μα­τα για πολ­λούς από εμάς: αυτή είναι σίγου­ρα μια νύχτα περη­φά­νιας, λύτρω­σης, δακρύ­ων, αγκα­λιών, ονείρων».

Η Μελό­νι θυμή­θη­κε «τους ανθρώ­πους που δεν είναι εκεί και που άξι­ζαν να το δουν». «Ωστό­σο ‑παρα­τή­ρη­σε- όταν τελειώ­σει θα πρέ­πει να θυμό­μα­στε ότι δεν βρι­σκό­μα­στε σε σημείο άφι­ξης αλλά ανα­χώ­ρη­σης και από αύριο πρέ­πει να απο­δεί­ξου­με την αξία μας».

«Είμα­στε για άλλη μια φορά περή­φα­νοι που είμα­στε Ιτα­λοί», είπε ευχα­ρι­στώ­ντας τους συμ­μά­χους της, από τον Matteo Salvini μέχρι τον Silvio Berlusconi και τον Maurizio Lupi  «και όλους τους Ιτα­λούς που δεν πίστε­ψαν στις φάρσες»

«Θέλω να ευχα­ρι­στή­σω τον κόμ­μα και όλους σας ξεχω­ρι­στά, δεν τα παρα­τή­σα­με, δεν υπο­στεί­λα­με τα λάβα­ρα, κατα­λά­βα­με όπως οι Ιτα­λοί, ότι οι ντρί­πλες και τα «εύκο­λα» είναι μια ψευ­δαί­σθη­ση». Η Meloni έκλει­σε ανα­φέ­ρο­ντας τον …Άγιο Φρα­γκί­σκο: αρχί­ζεις να κάνεις ό,τι είναι δυνα­τό μόνο για να ανα­κα­λύ­ψεις ότι έχεις πετύ­χει το αδύνατο.

«Τώρα μπο­ρώ να πω ότι με αυτούς τους αριθ­μούς μπο­ρού­με να κυβερ­νή­σου­με», σχο­λιά­ζει αμέ­σως ο Νο2 Fabio Rampelli, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι «ακό­μη και στο περι­βάλ­λον της Giorgia ένας ανα­στε­ναγ­μός ανα­κού­φι­σης για αυτά τα πρώ­τα δεδο­μέ­να που εγγυώ­νται δια­κυ­βέρ­νη­ση στην κεντρο­δε­ξιά», ενώ ο Ματέο Σαλ­βί­νι ευχα­ρι­στεί ήδη τους ψηφο­φό­ρους για τη νίκη μέσω twitter.

Το απο­τέ­λε­σμα του Κινή­μα­τος M5s με επι­κε­φα­λής τον Τζου­ζέ­πε Κόντε είναι κολα­κευ­τι­κό, ανα­τρέ­πο­ντας τις τελευ­ταί­ες δημο­σκο­πή­σεις αγγί­ζο­ντας το 16,5% και τοπο­θε­τώ­ντας τον πολύ μπρο­στά από τη Λέγκα του Σαλβίνι.

Και αμέ­σως οι εκφρα­στές του M5 s επι­τί­θε­νται στο Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα για τη δια­χεί­ρι­ση της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρα­τεί­ας: “η ενω­μέ­νη κεντρο­δε­ξιά κέρ­δι­σε. Έχο­ντας δια­βά­σει μερι­κές ερω­τή­σεις, θα πρέ­πει να ρωτή­σει τον εαυ­τό του”, δήλω­σε ο αντι­πρό­ε­δρος του M5, Michele Gubitosa, ενώ «στο σπί­τι του Pd» υπάρ­χει ήδη ανοι­χτή συζή­τη­ση για τη συμ­μα­χία με τους M5: «είναι σαφές ότι τώρα θα ανοί­ξει μια άλλη επο­χή αφού κατα­λά­βου­με ποιοι είναι οι αριθ­μοί» (σσ. τα «κου­κιά»), είπε ο Francesco Boccia εκ μέρους του Pd μιλώ­ντας για τον διά­λο­γο με τους M5s.

Στο σπί­τι του τρί­του πόλου επι­κρα­τεί μια ανά­μει­κτη ατμό­σφαι­ρα: το απο­τέ­λε­σμα του γάμου μετα­ξύ Calenda και Renzi «ήταν αντι­κει­με­νι­κά καλό, αλλά οι προσ­δο­κί­ες την παρα­μο­νή του αγώ­να ήταν υψη­λές και το νέο κόμ­μα δεν μπό­ρε­σε να ξεπε­ρά­σει αυτό το 10% που θα ήταν επιτυχία»

Σχε­τι­κά με τον μιση­τό φασι­στι­κό 3χρωμο πυρ­σό, που επι­ση­μαί­νε­ται στη φωτο κεφα­λί­δας και απο­τέ­λε­σε δια­χρο­νι­κό μήνυ­μα σκο­τα­δι­σμού για πάνω από 50 χρό­νια στην Ιταλία:

Το Movimento Sociale Italiano, MSI (Ιτα­λι­κό Κοι­νω­νι­κό Κίνη­μα, που μετο­νο­μά­στη­κε το 1972 Movimento Sociale Italiano – Destra Nazionale \ MSI–DN, Ιτα­λι­κό Κοι­νω­νι­κό Κίνημα–Εθνική Δεξιά), υπήρ­ξε από την περί­ο­δο της πρώ­της δημο­κρα­τί­ας (1946) η νεοφασι­στι­κή, εθνι­κι­στι­κή και αργό­τε­ρα «εθνι­κο-συντη­ρη­τι­κή» κοι­νο­βου­λευ­τι­κή έκφρα­ση του φασι­σμού ναζι­σμού–ως νόμι­μο πολι­τι­κό κόμ­μα στην Ιταλία.

Ιδρυ­μέ­νο από υπο­στη­ρι­κτές του πρώ­ην δικτά­το­ρα Μπε­νί­το Μου­σο­λί­νι, οι περισ­σό­τε­ροι από τους οποί­ους συμ­με­τεί­χαν δια­χρο­νι­κά στις εκφάν­σεις των φασι­στι­κών Κομ­μά­των, το MSI έγι­νε το τέταρ­το μεγα­λύ­τε­ρο κόμ­μα στην Ιτα­λία στις αρχές της 10ετίας του 1960. «Χέρι-χέρι με τον Καρα­τζα­φέ­ρη» έδω­σε «άτυ­πη» τοπι­κή και τελι­κά εθνι­κή υπο­στή­ρι­ξη στους Χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­τες από τα τέλη της 10ετίας του 1940 και μέχρι το 1950 και αργό­τε­ρα, αβα­ντά­ρο­ντας την αντι­κομ­μου­νι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία. Στις αρχές της 10ετίας του 1960, ωθή­θη­κε από το λαϊ­κό κίνη­μα στο περι­θώ­ριο της ιτα­λι­κής πολι­τι­κής, αλλά στα­δια­κά με τη συμ­βι­βα­στι­κή, οπορ­του­νι­στι­κή πολι­τι­κή του Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα­τος  άρχι­σε να κερ­δί­ζει πολι­τι­κή ανα­γνώ­ρι­ση από το 1980 και μετά.

Υπήρ­χε –όπως παντού και πάντα, εσω­τε­ρι­κός “αντα­γω­νι­σμός” μετα­ξύ των «μετριο­πα­θών» και «ριζο­σπα­στι­κών» παρα­τά­ξε­ων. Οι ριζο­σπά­στες ηγή­θη­καν του κόμ­μα­τος στα χρό­νια της συγκρό­τη­σής του υπό τον Giorgio Almirante (Τζόρ­τζιο Αλμι­ρά­ντε), ενώ οι μετριο­πα­θείς απέ­κτη­σαν τον έλεγ­χο στις δεκα­ε­τί­ες του 1950 και του 1960.

Η επι­στρο­φή του Almirante ως ηγέ­τη το 1969 χαρα­κτη­ρί­στη­κε από την περί­ο­δο της λεγό­με­νης «strategia della tensione» -στρα­τη­γι­κής της έντα­σης, μετά τη σφα­γή στην Piazza Fontana με το αστι­κό κρά­τος να δεί­χνει τα δόντια του για πάνω από μια 15ετία

Τελι­κά, το 1987, τα ηνία του κόμ­μα­τος ανέ­λα­βε ο Gianfranco Fini (Τζαν­φράν­κο Φίνι), υπό τον οποίο μετα­τρά­πη­κε σε Εθνι­κή Συμ­μα­χία (AN) το 1995… Και μετά Meloni …και πάσης Ιταλίας

Τις βόμ­βες τις βάζουν τα αφε­ντι­κά _ αγώ­νας των μαζών είναι η ταξι­κή πάλη

▪️ Όλα αυτά χέρι-χέρι με το κορυ­φαίο στρα­τη­γι­κό ζήτη­μα της δια­φο­ρε­τι­κής στά­σης των κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των πάνω στο δίλημ­μα επα­νά­στα­ση ή μεταρ­ρύθ­μι­ση, δηλα­δή ανα­τρο­πή ή δια­χεί­ρι­ση του συστή­μα­τος, που…
▪️ Κατά τους ίδιους, αυτό έχει να κάνει με τις «εθνι­κές ιδιομορφίες».
▪️ Ιστο­ρι­κά, μετά την εκδί­ω­ξή του από την κυβέρ­νη­ση (1948) και στη συνέ­χεια, το KKΙ­τα­λί­ας (PCI) ακο­λού­θη­σε τη  στά­ση του «καλού παι­διού» προ­ω­θώ­ντας ένα image παρά­γο­ντα στα­θε­ρό­τη­τας και ψηφί­ζο­ντας, μέχρι το 1968 πάνω από τα 3/4 των νομο­σχε­δί­ων που κατατέθηκαν.
▪️ Όταν το 1964 πεθαί­νει ο ιστο­ρι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Palmiro Togliatti ‑που συμπί­πτει και με την περί­ο­δο που, μετά το σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης από όλα τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα το PCI είναι το μόνο αντι­πο­λι­τευό­με­νο κόμ­μα, δημο­σιεύ­ε­ται ένα γράμ­μα του προς το Χρου­στσόφ, όπου τάσ­σε­ται υπέρ του «πολυ­κε­ντρι­σμού» και στο κρί­σι­μο δίλημ­μα, πολι­τι­κή ρήξης με τους αστούς ή προ­σπά­θεια ανα­βάθ­μι­σης του ρόλου του στα πλαί­σια του συστή­μα­τος επι­λέ­γει ξεκά­θα­ρα το δεύ­τε­ρο δρόμο.
▪️ Λίγο πριν την Piazza Fontana ‑το φθι­νό­πω­ρο του 1969, σημειώ­νο­νται στα εργο­στά­σια της Ιτα­λί­ας, οι μεγα­λύ­τε­ρες κινη­το­ποι­ή­σεις που γνώ­ρι­σε η χώρα  μετά το 2ο Παγκό­σμιο Πόλε­μο, με κατα­λή­ψεις κλπ., μια άνευ προη­γού­με­νου πολι­τι­κο­κοι­νω­νι­κή κρί­ση, που συσπεί­ρω­σαν το 80% των εργα­τών κόντρα στις συμ­βι­βα­σμέ­νες συν­δι­κα­λι­στι­κές ηγε­σί­ες CGIL |> που ελεγ­χό­ταν από το PCI|< & CISL,UIL, αλλά προ­φα­νώς ανερ­μά­τι­στες και με έλλει­ψη πολι­τι­κού στό­χου χει­ρα­γω­γή­θη­καν  με την ικα­νο­ποί­η­ση κάποιων οικο­νο­μι­κών αιτημάτων.
▪️ Στο 13ο Συνέ­δριο (1972) για πρώ­τη φορά δια­κη­ρύσ­σε­ται ότι «δεν είναι αρκε­τή μια πολι­τι­κή συνερ­γα­σιών με την αρι­στε­ρά για την αλλα­γή του πολι­τι­κού σκη­νι­κού» και αμέ­σως μετά (Σεπ 73) έρχε­ται το πρα­ξι­κό­πη­μα στη Χιλή, που ‑αντί να οδη­γή­σει σε (προ­φα­νή) συμπε­ρά­σμα­τα για τη δημο­κρα­τία του αστι­κού κρά­τους και για ανά­γκη   προ­ε­τοι­μα­σί­ας του κινή­μα­τος να αξιο­ποιεί όλες των μορ­φές πάλης, γίνε­ται πρό­σχη­μα και άρμα του “Compromesso storico” — «ιστο­ρι­κού συμ­βι­βα­σμού» και το PCI ψάχνει δρό­μους ανα­βάθ­μι­σης  του ρόλου του στην αστι­κή διαχείριση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο