Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιωάννινα: Οδός «Βαγγέλη Γιακουμάκη», στη μνήμη του αδικοχαμένου φοιτητή

Το όνο­μα του αδι­κο­χα­μέ­νου 20χρονου φοι­τη­τή Βαγ­γέ­λη Για­κου­μά­κη φέρει, από τώρα και στο εξής, δρό­μος στα Ιωάννινα.

Υλο­ποιώ­ντας από­φα­ση που είχε παρ­θεί από το δημο­τι­κό συμ­βού­λιο, η δημο­τι­κή αρχή μετο­νό­μα­σε σε «Βαγ­γέ­λη Για­κου­μά­κη» την οδό που ο φοι­τη­τής από την Κρή­τη άφη­σε, πριν οκτώ χρό­νια, την τελευ­ταία του πνοή.

Με δήλω­σή του ο Δήμαρ­χος Δημή­τρης Παπα­γε­ωρ­γί­ου τόνι­σε ότι «ήταν υπο­χρέ­ω­ση της Δημο­τι­κής αρχής να τιμή­σει τον Βαγ­γέ­λη Για­κου­μά­κη που έπε­σε θύμα bullying και έγι­νε σύμ­βο­λο χιλιά­δων ανθρώ­πων κάθε ηλι­κί­ας , και να στεί­λου­με το μήνυ­μα κυρί­ως στα νέα παι­διά ότι δεν πρέ­πει να σιω­πούν όταν βιώ­νουν κατα­στά­σεις βίας και οποιο­δή­πο­τε ρατσι­σμό» και πρό­σθε­σε: «Η κοι­νω­νία μαζί με την πολι­τεία έχουν υπο­χρέ­ω­ση και καθή­κον να χτυ­πή­σουν αυτά τα φαι­νό­με­να για να μην χαθεί για ανά­λο­γη αιτία άλλη ανθρώ­πι­νη ψυχή».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο Βαγ­γέ­λης Για­κου­μά­κης, που φοι­τού­σε στη Γαλα­κτο­κο­μι­κή Σχο­λή Ιωαν­νί­νων, εξα­φα­νί­στη­κε στις 6 Φεβρουα­ρί­ου του 2015 και βρέ­θη­κε νεκρός περί­που ένα μήνα αργό­τε­ρα, στις 15 Μαρ­τί­ου, με τραύ­μα­τα από μαχαί­ρι. Μαρ­τυ­ρί­ες και στοι­χεία που είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας και απα­σχό­λη­σαν τις αρχές, έδει­ξαν ότι ο αδι­κο­χα­μέ­νος φοι­τη­τής είχε πέσει θύμα σοβα­ρό­τα­της βίας, λεκτι­κής και σωμα­τι­κής, από συμ­φοι­τη­τές του.

Η υπο­θε­ση έλα­βε το δρό­μο της δικαιο­σύ­νης. Στις 7 Ιου­λί­ου 2021 οι κατη­γο­ρού­με­νοι κρί­θη­καν ένο­χοι και σε δεύ­τε­ρο βαθ­μό από το δικα­στή­ριο ‒ όπως και πρωτόδικα‒ οι 5 από τους 8 κατη­γο­ρού­με­νους, ενώ και για τους υπό­λοι­πους τρεις, που εκεί­νη την περί­ο­δο ήταν ανή­λι­κοι, το δικα­στή­ριο απε­φάν­θη ότι τέλε­σαν τις πρά­ξεις που κατηγορούνται.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο