Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ! — Στις 26 Φλεβάρη πλημμυρίζουμε το Σύνταγμα!

Σε ένα μεγα­λειώ­δες παλ­λαϊ­κό συλ­λα­λη­τή­ριο μετα­τρά­πη­κε η πλα­τιά σύσκε­ψη που διορ­γά­νω­σαν τα Σωμα­τεία της ΛΑΡΚΟ την Κυρια­κή στη Λάρυ­μνα, στέλ­νο­ντας ένα ακό­μα ξεκά­θα­ρο μήνυ­μα στην κυβέρ­νη­ση ότι «λογα­ριά­ζει χωρίς τον ξενο­δό­χο», ότι απέ­να­ντί της έχει ένα «μελίσ­σι» εργα­ζο­μέ­νων και συν­δι­κά­των που όχι μόνο αμύ­νε­ται αλλά ετοι­μά­ζε­ται και να αντε­πι­τε­θεί για να ακυ­ρώ­σει τα βρώ­μι­κα σχέ­δια, να δώσει απά­ντη­ση στον άτι­μο πόλε­μο που τους έχουν κηρύξει.

Συγκλο­νι­στι­κή, άλλω­στε, για μία ακό­μη φορά ήταν η αλλη­λεγ­γύη με την παρου­σία συν­δι­κά­των και εργα­ζο­μέ­νων από ολό­κλη­ρη τη Στε­ρεά, την Αττι­κή, από μια σει­ρά ακό­μα περιο­χές που βρέ­θη­καν στη Λάρυ­μνα, ενώ ανα­νέ­ω­σαν το αγω­νι­στι­κό τους ραντε­βού για τις 26 Φλε­βά­ρη στην Αθήνα.

Την Κυρια­κή, το μπόι των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ και μαζί ολό­κλη­ρης της εργα­τι­κής τάξης της χώρας σηκώ­θη­κε μέτρα ψηλά και έστει­λε μήνυ­μα οργά­νω­σης και απο­φα­σι­στι­κής διεκ­δί­κη­σης, με τους εργά­τες από μια σει­ρά κλά­δους και μεγά­λους χώρους δου­λειάς να δίνουν μαχη­τι­κό «παρών». Μήνυ­μα έντα­σης της συντο­νι­σμέ­νης δρά­σης, μετα­τρέ­πο­ντας την έκφρα­ση της συμπα­ρά­στα­σης και της αλλη­λεγ­γύ­ης σε κοι­νό αγώ­να ενά­ντια στον κοι­νό αντί­πα­λο, το κρά­τος και τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, τις κυβερ­νή­σεις που τους στη­ρί­ζουν και την ΕΕ.

Εστει­λε μήνυ­μα στην κυβέρ­νη­ση ότι οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ, με την ενό­τη­τά τους, δεν πρό­κει­ται να παρα­δώ­σουν τα όπλα τους, να φύγουν από τις εργα­σί­ες και τα σπί­τια τους για να εξυ­πη­ρε­τη­θούν οι εγκλη­μα­τι­κοί σχε­δια­σμοί της κυβέρνησης.

Το «παρών» έδω­σε στη συγκέ­ντρω­ση πολυ­με­λής αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, εκφρά­ζο­ντας για μια ακό­μα φορά τη δια­χρο­νι­κή στή­ρι­ξη του Κόμ­μα­τος στον δίκαιο αγώ­να των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ ήταν και θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ!

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγουμε από τα σπίτια και τις δουλειές μας!

Την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ, έτσι όπως εκφρά­στη­κε μέσα από τις ομό­φω­νες απο­φά­σεις των μαζι­κών Γενι­κών Συνε­λεύ­σε­ων, να δώσουν συνέ­χεια στον αγώ­να ενά­ντια στους σχε­δια­σμούς της κυβέρ­νη­σης και για τη δια­σφά­λι­ση της ενιαί­ας λει­τουρ­γί­ας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσε­ων εργα­σί­ας και των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων, τόνι­σαν στον χαι­ρε­τι­σμό τους οι εκπρό­σω­ποι των Σωμα­τεί­ων Εργα­ζο­μέ­νων στις εγκα­τα­στά­σεις της επι­χεί­ρη­σης. Ανέ­δει­ξαν επί­σης της παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της ΛΑΡΚΟ που υπο­νο­μεύ­ο­νται από τη στρα­τη­γι­κή που ακο­λου­θούν όλες οι κυβερ­νή­σεις δια­χρο­νι­κά, αλλά και αυτά που τους ενώ­νουν: το μερο­κά­μα­το, την αγω­νία για το αύριο, για τις θέσεις εργα­σί­ας, την ασφά­λεια στη δου­λειά κ.ο.κ

Στις ευθύ­νες όλων των κυβερ­νή­σε­ων για την απα­ξί­ω­ση της ΛΑΡΚΟ ανα­φέρ­θη­κε ο Γιώρ­γος Σελε­βά­κος, από το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στα Μεταλ­λεία ΛΑΡΚΟ Εύβοιας, στον χαι­ρε­τι­σμό του στο μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο στη Λάρυ­μνα, προ­σθέ­το­ντας ότι «η κυβέρ­νη­ση μας πετά­ει στον δρό­μο χωρίς καμία μέριμνα».

«Υπό­θε­ση όλων ο αγώ­νας. “Ολοι για έναν και ένας για όλους”. Οχι στο ξεπού­λη­μα. Τους ενο­χλεί ο αγώ­νας μας. Δεν θα τους κάνου­με τη χάρη να φύγου­με από τα σπί­τια και τις δου­λειές μας», τόνι­σε μετα­ξύ άλλων ο Δημή­τρης Καρα­γιάν­νης, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Μεταλ­λω­ρύ­χων Ελλά­δας και μέλος του ΔΣ του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων ΛΑΡΚΟ στα Μεταλ­λεία Αγί­ου Ιωάν­νη Βοιωτίας.

«Χωρίς εσάς δεν θα κατα­φέρ­να­με τίπο­τα, με σας μπο­ρού­με να πετύ­χου­με τα πάντα. Μια ζωή θυμά­μαι να παλεύ­ου­με οι εργα­ζό­με­νοι να κρα­τή­σου­με τη ΛΑΡΚΟ ανοι­χτή. Η ΛΑΡΚΟ είναι κάτι μεγα­λύ­τε­ρο από αυτό που φαί­νε­ται. Οι ψυχές των 80 νεκρών μάς καθο­δη­γούν», σημεί­ω­σε ο Κώστας Σαμα­ράς, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων ΛΑΡΚΟ Εδρας Αθήνα.

«Είμα­στε στον δρό­μο δύο χρό­νια, ενά­ντια στη διά­λυ­ση της ΛΑΡΚΟ και την τρο­πο­λο­γία της κυβέρ­νη­σης. Οσο μας βλέ­πουν όλους μια γρο­θιά μας φοβού­νται…», τόνι­σε ο Ανδρέ­ας Κορέν­τζε­λος, γραμ­μα­τέ­ας του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων ΛΑΡΚΟ Λάρυ­μνας, ενώ σε συνέ­χι­ση του αγώ­να κάλε­σε ο Τάκης Καρα­μέ­ρης, εργα­ζό­με­νος στο εργο­στά­σιο της Λάρυ­μνας και πρώ­ην μέλος της διοί­κη­σης του Σωματείου.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αγώνας όλης της εργατικής τάξης και του λαού

Συγκλο­νι­στι­κή ήταν για μία ακό­μη φορά η πλα­τιά εργα­τι­κή και λαϊ­κή αλλη­λεγ­γύη που εκφρά­στη­κε στους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ και τις οικο­γέ­νειές τους.

Πάνω από 300 συν­δι­κά­τα, σύλ­λο­γοι και φορείς από ολό­κλη­ρη τη χώρα είτε συμ­με­τεί­χαν με εκπρό­σω­πό τους στη σύσκε­ψη — συλ­λα­λη­τή­ριο της Κυρια­κής είτε απέ­στει­λαν μήνυ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης και στή­ρι­ξης των απο­φά­σε­ων των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ.

Στην κινη­το­ποί­η­ση στο εργο­στά­σιο της Λάρυ­μνας βρέ­θη­καν και εκπρό­σω­ποι εργα­ζο­μέ­νων που βρί­σκο­νται σε κινη­το­ποι­ή­σεις, όπως οι υγειο­νο­μι­κοί, οι εργα­ζό­με­νοι της COSCO, οι αγρό­τες. Στον χαι­ρε­τι­σμό τους οι εκπρό­σω­ποι των συν­δι­κά­των εξέ­φρα­σαν την αλλη­λεγ­γύη των εργα­ζο­μέ­νων όλης της χώρας και τόνι­σαν ότι «ο αγώ­νας των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας».

Χαι­ρε­τι­σμούς απηύ­θυ­ναν στη συγκέ­ντρω­ση, μετα­φέ­ρο­ντας τη στή­ρι­ξή τους, η Αφρο­δί­τη Ρέτζιου, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλά­δας (ΟΕΝΓΕ), ο Γιώρ­γος Οικο­νό­μου, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Λαμί­ας, ο Μάρ­κος Μπε­κρής, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου των λιμε­νερ­γα­τών στις προ­βλή­τες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) και του Εργα­τι­κού Κέντρου Πει­ραιά, ο Λου­κάς Αλε­ξί­ου, αγρό­της από το μπλό­κο της Λιβα­δειάς, ο Νίκος Τζα­νε­τής, από το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στα Μεταλ­λεία Βορεί­ου Ελλά­δος, ο Πανα­γιώ­της Δού­κας, πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Μετάλ­λου (ΠΟΕΜ), ο Κώστας Κάπου­λας, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Θήβας, ο Πανα­γιώ­της Κοντου­σιά­δης, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Ενέργειας.

Επί­σης, τον λόγο πήραν εκπρό­σω­ποι κομ­μά­των και συγκε­κρι­μέ­να η Μαρι­λί­ζα Ξενο­γιαν­να­κο­πού­λου, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βου­λευ­τής Βοιω­τί­ας Γιώρ­γος Μουλ­κιώ­της από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Ντά­σκας από το ΜέΡΑ25. Τέλος, εκπρό­σω­ποι δημο­τι­κών αρχών και της Περιφέρειας.

Στις 26 Φλεβάρη πλημμυρίζουμε το Σύνταγμα!

Απεργία και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα αποφάσισαν ομόφωνα οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, ενώνοντας τις φωνές τους με εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Σταθ­μό και παρα­κα­τα­θή­κη για την κλι­μά­κω­ση του αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ, αλλά και για τον συντο­νι­σμό και τον κοι­νό βημα­τι­σμό όλων των εργα­ζο­μέ­νων που βρί­σκο­νται σε κινη­το­ποι­ή­σεις, απο­τέ­λε­σε η σύσκε­ψη — συλ­λα­λη­τή­ριο στη Λάρυμνα.

Προς αυτήν την κατεύ­θυν­ση, άλλω­στε, απο­φα­σί­στη­κε οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ να απερ­γή­σουν και μαζί με σύσ­σω­μο τον λαό της περιο­χής να κατέ­βουν το Σάβ­βα­το 26 Φλε­βά­ρη στην Αθή­να, συμ­με­τέ­χο­ντας στο μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο στο Σύνταγ­μα που διορ­γα­νώ­νε­ται από εκα­το­ντά­δες σωμα­τεία και φορείς.

Κλεί­νο­ντας τη σύσκε­ψη ο Π. Πολί­της τόνι­σε ότι οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ θα συνε­χί­σουν τον τίμιο αγώ­να τους και μαζί με τους εργα­ζό­με­νους όλης της χώρας, που είτε βρί­σκο­νται σε κινη­το­ποι­ή­σεις είτε εκφρά­ζουν την αλλη­λεγ­γύη τους, προ­γραμ­μα­τί­ζουν το μαζι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο στην Αθή­να στις 26 Φλεβάρη.

Κάλε­σε επί­σης τους εκπρο­σώ­πους όλων των κομ­μά­των να δεσμευ­τούν για συνά­ντη­ση αντι­προ­σω­πειών των Σωμα­τεί­ων και των Ομο­σπον­διών εκεί­νη τη μέρα με όλους τους πολι­τι­κούς αρχη­γούς, προ­κα­λώ­ντας να είναι παρό­ντες ο πρω­θυ­πουρ­γός και οι αρμό­διοι υπουργοί.

«Δεν θα το βάλου­με κάτω, σήμε­ρα είναι αφε­τη­ρία ενο­ποί­η­σης των δίκαιων και τίμιων αιτη­μά­των όλων των εργα­ζο­μέ­νων και πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο σε αυτόν τον αγώ­να θα είναι τα σωμα­τεία μας, που από τα κάτω έχουν πάρει την υπό­θε­ση στα χέρια τους», σημεί­ω­σε ο Π. Πολί­της, ενώ ευχα­ρι­στώ­ντας για άλλη μια φορά από καρ­διάς για την αγω­νι­στι­κή παρου­σία, μετέ­φε­ρε τη δέσμευ­ση «για τη συνέ­χι­ση του αγώ­να. Ενας για όλους και όλοι για έναν. Οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ δηλώ­νουν ότι θα βγουν νικητές.

Τους λέμε “μολών λαβέ” και, δυστυ­χώς γι’ αυτούς, μετά από 2.500 χρό­νια δεν θα ξανα­βρούν “Εφιάλ­τες”. Βαστά­τε το χέρι ο ένας στον άλλον, το χρω­στά­με στα γρα­νι­τέ­νια μάρ­μα­ρα των νεκρο­τα­φεί­ων μας, στις οικο­γέ­νειες, στα παι­διά μας».

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

«Το σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης για την ΛΑΡΚΟ έχει επι­στρα­φεί από την πρώ­τη στιγ­μή ως απα­ρά­δε­κτο και η σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­σα­με την Κυρια­κή 13 Φλε­βά­ρη στη Λάρυ­μνα, η οποία πήρε τη μορ­φή μαζι­κού συλ­λα­λη­τη­ρί­ου από τη μεγά­λη συμ­με­το­χή σωμα­τεί­ων και φορέ­ων από όλη τη χώρα, μας δίνει τη δύνα­μη να συνε­χί­σου­με όλοι μαζί τον αγώ­να έτσι ώστε:

Να μη στα­μα­τή­σει η ενιαία λει­τουρ­γία της ΛΑΡΚΟ ούτε για ένα λεπτό της ώρας.

Να εξα­σφα­λι­στούν η ανά­πτυ­ξή της, η βιω­σι­μό­τη­τά της, ο εκσυγ­χρο­νι­σμός και η παρα­πέ­ρα καθε­το­ποί­η­ση της παραγωγής.

Να μην απο­λυ­θεί και ξεσπι­τω­θεί κανέ­νας μας, να παρα­μεί­νου­με όλοι στα πόστα μας και στα σπί­τια μας.

Να μας κατα­βλη­θεί στο 100% ο δεδου­λευ­μέ­νος μόχθος μας, σύμ­φω­να με αυτά που απορ­ρέ­ουν μέσα από τις συμ­βα­τι­κές υπο­χρε­ώ­σεις που έχουν οι κυβερ­νή­σεις απέ­να­ντί μας.

Με τη σημε­ρι­νή μαζι­κή, μαχη­τι­κή συμ­με­το­χή εκα­το­ντά­δων σωμα­τεί­ων και φορέ­ων που βρέ­θη­καν στη Λάρυ­μνα, το σύν­θη­μα “Ο αγώ­νας της ΛΑΡΚΟ είναι αγώ­νας όλων μας” έχει γίνει πράξη.

Ιδιαί­τε­ρη σημα­σία έχει η συμ­με­το­χή συνα­δέλ­φων από σωμα­τεία σε χώρους δου­λειάς που βρί­σκο­νται αυτήν την περί­ο­δο σε κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια σε απο­λύ­σεις, διώ­ξεις, μετα­τρο­πές συμ­βά­σε­ων, στην απλη­ρω­σιά, ενά­ντια σε σχέ­δια που βάζουν σε κίν­δυ­νο τις θέσεις εργα­σί­ας, την υγεία και ασφά­λεια των συνα­δέλ­φων, όσων παλεύ­ουν για Συλ­λο­γι­κές Συμβάσεις.
Ολοι αυτοί οι αγώ­νες που ανα­πτύσ­σο­νται στη ΛΑΡΚΟ, στα “Πετρέ­λαια Καβά­λας”, στην COSCO, στα Λιπά­σμα­τα, στον “Βαρ­βα­ρέ­σο”, βρί­σκουν σήμε­ρα τον κοι­νό βημα­τι­σμό με τη συμ­με­το­χή των Ομο­σπον­διών των κλά­δων μας.

Η απάντηση θα είναι ενιαία, μαχητική και μαζική, με απεργία και κοινό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12 μ. στο Σύνταγμα.

Είμα­στε οι εργά­τες που παρά­γου­με τα πάντα, αγα­πά­με την εργα­σία μας, δεν την εγκα­τα­λεί­που­με, θέλου­με την ανά­πτυ­ξή της και απαι­τού­με να ζήσου­με καλύτερα.

Καλού­με τα σωμα­τεία και τους εργα­ζό­με­νους να συμ­με­τά­σχουν μαζι­κά, να εκφρα­στεί η αλλη­λεγ­γύη, αλλά και η οργή και αγα­νά­κτη­ση που νιώ­θει ο καθέ­νας μας όταν βλέ­πει τον πενι­χρό μισθό του να εξα­νε­μί­ζε­ται από την ακρί­βεια, τους λογα­ρια­σμούς της ΔΕΗ να είναι μεγα­λύ­τε­ροι από τον μισθό, την εργο­δο­τι­κή αυθαι­ρε­σία και τρο­μο­κρα­τία, την εφαρ­μο­γή των αντι­δρα­στι­κών αντερ­γα­τι­κών νόμων, τις συνέ­πειες της πανδημίας.

Σήμε­ρα, 13 Φεβρουα­ρί­ου 2022, οι φωνές όλων ενώ­νο­νται και δηλώ­νουν ότι οι αγώ­νες στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέ­λαια, στα Λιπά­σμα­τα, στον “Βαρ­βα­ρέ­σο”, στην COSCO, είναι αγώ­νες όλων μας. Ούτε βήμα πίσω. Θα κερδίσουμε!».

«Αλυ­σί­δα» υπε­ρά­σπι­σης της ΛΑΡΚΟ έφτια­ξαν μαθη­τές με γυναί­κες της περιο­χής, ενώ ράγι­σε καρ­διές ο μαθη­τής που μίλη­σε στη συγκέντρωση

Συγκέντρωση — συναυλία την Κυριακή 20 Φλεβάρη στα Ψαχνά

Περισ­σό­τε­ρα στο Ριζο­σπά­στη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο