Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κέντρα πρόληψης: Δεκάδες απολύσεις αντί για ουσιαστική ενίσχυση

Τις απο­λύ­σεις στα Κέντρα Πρό­λη­ψης συνε­χί­ζουν η κυβέρ­νη­ση και οι διο­ρι­σμέ­νες διοι­κή­σεις τους. Απο­δυ­να­μώ­νουν τα ήδη υπο­στε­λε­χω­μέ­να Κέντρα Πρό­λη­ψης, στέλ­νουν στα αζή­τη­τα επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση και εμπει­ρία, υπο­κα­θι­στούν τη μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά με προ­γράμ­μα­τα με ημε­ρο­μη­νία λήξης — όλα αυτά τη στιγ­μή που αυξά­νο­νται κατα­κό­ρυ­φα τα αιτή­μα­τα των τοπι­κών κοι­νω­νιών για συντο­νι­σμέ­νες δρά­σεις πρόληψης.

Οπως καταγ­γέλ­λει το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Κέντρων Πρό­λη­ψης, από 1η Οκτώ­βρη έλη­ξαν οι συμ­βά­σεις των εργα­ζο­μέ­νων μέσω ΕΣΠΑ στα Κέντρα Πρό­λη­ψης και βρέ­θη­καν στον δρό­μο δεκά­δες εργα­ζό­με­νοι που για δύο χρό­νια είχαν εκπαι­δευ­τεί στην πρά­ξη για δρά­σεις πρόληψης.

«Εχου­με εκφρά­σει πάρα πολ­λές φορές τις αντιρ­ρή­σεις μας για την ίδια τη φύση των προ­γραμ­μά­των ΕΣΠΑ, καθώς νομι­μο­ποιούν επι­σφα­λείς εργα­σια­κές σχέ­σεις, δεν απο­τε­λούν κομ­μά­τι της στα­θε­ρής και μόνι­μης χρη­μα­το­δό­τη­σης από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και μετα­μορ­φώ­νουν τις πάγιες και διαρ­κείς ανά­γκες σε πιλο­τι­κές δρά­σεις», σημειώ­νει μετα­ξύ άλλων το Σωματείο.

Και θυμί­ζει ότι από την αρχή ανέ­δει­ξε τον ιδιαί­τε­ρο τρό­πο που λει­τούρ­γη­σε το ΕΣΠΑ στα Κέντρα Πρό­λη­ψης, καθώς «οι προ­σλή­ψεις έγι­ναν από τον ΟΚΑΝΑ και μετά παρα­χω­ρή­θη­καν ως “δανει­κοί” οι εργα­ζό­με­νοι στα Κέντρα Πρό­λη­ψης, εντεί­νο­ντας το θολό θεσμι­κό τοπίο. Αυτό συνέ­βη σε αντι­δια­στο­λή με τις μόνι­μες προ­σλή­ψεις, που καθυ­στε­ρούν εδώ και μια δεκα­ε­τία και είναι ανα­γκαί­ες για τη βασι­κή λει­τουρ­γία των Κέντρων Πρό­λη­ψης. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπο­ρού­με να μην ανα­γνω­ρί­σου­με ότι φεύ­γουν από τα Κέντρα Πρό­λη­ψης εργα­ζό­με­νοι που κάλυ­ψαν μερι­κώς κάποια κενά σε πάγιες και διαρ­κείς ανά­γκες των Κέντρων».

Καταγ­γέλ­λει μάλι­στα το Σωμα­τείο ότι σε όσα Κέντρα έχουν κάποια σχε­τι­κή οικο­νο­μι­κή ευρω­στία, «η πρό­τα­ση είναι να καλυ­φθούν με “μπλο­κά­κια” αυτά τα κενά. Πράγ­μα που σημαί­νει ότι για μία ακό­μα φορά το ζήτη­μα της υπο­στε­λέ­χω­σης προ­τί­θε­ται να λυθεί μερι­κώς, απο­σπα­σμα­τι­κά και χωρίς κεντρι­κό σχε­δια­σμό από τον ΟΚΑΝΑ. Είμα­στε αντί­θε­τοι με την πολι­τι­κή λογι­κή να υπάρ­χουν εργα­ζό­με­νοι πολ­λα­πλών ταχυ­τή­των, με δια­φο­ρε­τι­κές επαγ­γελ­μα­τι­κές και εργα­σια­κές σχέ­σεις, κάτι που έγι­νε κατά κόρον με τους συνα­δέλ­φους των ΕΣΠΑ, με απο­τέ­λε­σμα να δέχο­νται τις συνέ­πειες σήμε­ρα πολ­λοί συνά­δελ­φοι, βλέ­πο­ντας την πόρ­τα της εξό­δου». Και κατα­λή­γει καλώ­ντας τους εργα­ζό­με­νους των Κέντρων Πρό­λη­ψης, μόνι­μους ή συμ­βα­σιού­χους, καθώς και τις τοπι­κές κοι­νό­τη­τες — απο­δέ­κτες των υπη­ρε­σιών μας, «να αγω­νι­στού­με σθε­να­ρά για την κάλυ­ψη των άνω των 120 κενών θέσε­ων στα Κέντρα Πρό­λη­ψης, αλλά και για ένα δημό­σιο θεσμι­κό πλαί­σιο που θα στη­ρί­ξει τα Κέντρα Πρό­λη­ψης, καθώς έχει φανεί με δια­δο­χι­κές κινή­σεις και παρα­λεί­ψεις και αυτής της κυβέρ­νη­σης ότι τα αφή­νει να “φυτο­ζω­ούν”».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο