Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα: Εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης ρούχων που «πληγώνουν τα συναισθήματα» του κινεζικού λαού

Το νομο­θε­τι­κό σώμα της Κίνας προ­τεί­νει τρο­πο­ποι­ή­σεις σε έναν νόμο που θα επι­τρέ­πει στις αρχές να επι­βάλ­λουν πρό­στι­μα και να συλ­λαμ­βά­νουν άτο­μα που φορούν ρού­χα τα οποία «πλη­γώ­νουν τα αισθή­μα­τα του κινε­ζι­κού λαού».

Η Επι­τρο­πή του Εθνι­κού Λαϊ­κού Κογκρέ­σου, η οποία παρου­σί­α­σε την πρό­τα­ση στην ιστο­σε­λί­δα της νωρί­τε­ρα αυτό το μήνα, επι­διώ­κει να απα­γο­ρεύ­σει ενδύ­μα­τα και σύμ­βο­λα που θεω­ρεί­ται ότι «βλά­πτουν το πνεύ­μα του κινε­ζι­κού έθνους». Η πρό­τα­ση αυτή έρχε­ται μετά από μια σει­ρά μέτρων για τον περιο­ρι­σμό του προ­σω­πι­κού στυλ τα τελευ­ταία χρό­νια, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων κανο­νι­σμών για τις ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κές εκπο­μπές που απο­σκο­πούν στην απα­γό­ρευ­ση καλ­λι­τε­χνών με «θηλυ­πρε­πές στυλ», όπως ανα­φέ­ρει το CNN.

Εάν εγκρι­θεί, ο ανα­θε­ω­ρη­μέ­νος νόμος θα καθι­στά παρά­νο­μη τη «χρή­ση ή την εξα­να­γκα­στι­κή χρή­ση» προ­σβλη­τι­κών αντι­κει­μέ­νων σε δημό­σιους χώρους – αν και δεν έχει διευ­κρι­νι­στεί τι είδους ρού­χα θα μπο­ρού­σαν να απα­γο­ρευ­θούν. Οι παρα­βά­τες θα μπο­ρού­σαν να συλ­λη­φθούν για έως και 15 ημέ­ρες και να τους επι­βλη­θεί πρό­στι­μο ύψους 5.000 γιουάν (681 δολά­ρια). Το σχέ­διο τρο­πο­λο­γί­ας του νόμου στο­χεύ­ει επί­σης την ελευ­θε­ρία της έκφρα­σης καθώς θα απα­γο­ρεύ­ει την «παρα­γω­γή, διά­δο­ση και δημο­σιο­ποί­η­ση άρθρων ή παρα­τη­ρή­σε­ων» που θεω­ρεί­ται ότι βλά­πτουν το κινε­ζι­κό πνεύμα.

Οι κανό­νες απο­τε­λούν προ­τει­νό­με­νες τρο­πο­ποι­ή­σεις του νόμου περί τιμω­ρί­ας της διοί­κη­σης δημό­σιας ασφά­λειας της χώρας, ο οποί­ος τέθη­κε σε ισχύ το 2006. Τα υφι­στά­με­να μέτρα δίνουν ήδη στην αστυ­νο­μία την εξου­σία να κρα­τά­ει υπό­πτους για εβδο­μά­δες για ένα ευρύ φάσμα εγκλη­μά­των, από βαν­δα­λι­σμούς έως αδι­κή­μα­τα δημό­σιας τάξης. Το νομο­θε­τι­κό σώμα της Κίνας δήλω­σε ότι θα συγκε­ντρώ­νει τα σχό­λια των πολι­τών σχε­τι­κά με την πρό­τα­ση καθ’ όλη τη διάρ­κεια του Σεπτεμβρίου.

Ορι­σμέ­νοι Κινέ­ζοι χρή­στες των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης εξέ­φρα­σαν την ανη­συ­χία τους και κάλε­σαν και άλλους να αντι­τα­χθούν στο σχέ­διο αυτό. Αρκε­τοί νομι­κοί αμφι­σβή­τη­σαν επί­σης τις έμμε­σες ασά­φειες της προ­τει­νό­με­νης τρο­πο­ποί­η­σης και την απου­σία συγκε­κρι­μέ­νων κατευ­θυ­ντή­ριων γραμμών.

«Ποιος θα επι­βε­βαιώ­σει το πνεύ­μα του κινε­ζι­κού έθνους και με ποιες δια­δι­κα­σί­ες;» έγρα­ψε στην κινε­ζι­κή πλατ­φόρ­μα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Weibo ο Καθη­γη­τής Συνταγ­μα­τι­κού Δικαί­ου Τονγκ Ζιγου­έι, από το Πανε­πι­στή­μιο Πολι­τι­κών Επι­στη­μών και Δικαί­ου της Ανα­το­λι­κής Κίνας στη Σαγκάη.

«Εάν η Επι­τρο­πή ψηφί­σει αυτό το άρθρο σύμ­φω­να με το τρέ­χον σχέ­διο, θα οδη­γή­σει ανα­πό­φευ­κτα σε συλ­λή­ψεις και κατα­δί­κες ανθρώ­πων από τις αρχές επι­βο­λής του νόμου και τη δικαιο­σύ­νη με βάση τη βού­λη­ση των ηγε­τών τους, γεγο­νός που θα προ­κα­λέ­σει ατε­λεί­ω­τη ζημιά», προειδοποίησε.

Η καθη­γή­τρια ποι­νι­κού δικαί­ου Λάο Ντόν­γκιαν, από το Πανε­πι­στή­μιο Tsinghua του Πεκί­νου, δήλω­σε ότι ο νόμος θα μπο­ρού­σε να ισο­δυ­να­μεί με παρα­βί­α­ση των ανθρώ­πων δικαιωμάτων.

«Η κρα­τι­κή εξου­σία παρεμ­βαί­νει άμε­σα στον τομέα της καθη­με­ρι­νής ένδυ­σης των μεμο­νω­μέ­νων πολι­τών, κάτι που είναι προ­φα­νώς μια υπερ­βο­λι­κή παρέμ­βα­ση», έγρα­ψε η καθη­γή­τρια στο Weibo.

Η Λάο εξέ­φρα­σε επί­σης την ανη­συ­χία της ότι η τρο­πο­λο­γία θα μπο­ρού­σε να τρο­φο­δο­τή­σει τον ακραίο εθνι­κι­σμό και «να εντεί­νει τον αντα­γω­νι­σμό με ορι­σμέ­νες χώρες, υπο­βαθ­μί­ζο­ντας τη διπλω­μα­τι­κή θέση της Κίνας.

Αυξανόμενος εθνικισμός

Εν τω μετα­ξύ, η κινε­ζι­κή κυβέρ­νη­ση φαί­νε­ται να υπο­κι­νεί το αντι-ιαπω­νι­κό συναί­σθη­μα. Η προ­τει­νό­με­νη τρο­πο­λο­γία έρχε­ται σε μια επο­χή που οι ενδυ­μα­το­λο­γι­κές επι­λο­γές γίνο­νται όλο και πιο πολι­τι­κές στη σημε­ρι­νή Κίνα, ειδι­κά όταν πρό­κει­ται για ιαπω­νι­κά ρού­χα. Το «Κίνη­μα Hanfu», μια ανα­γέν­νη­ση των παρα­δο­σια­κών ενδυ­μά­των που φορού­σαν στην Κίνα πριν από τη δυνα­στεία Qing, αντα­να­κλά τον αυξα­νό­με­νο εθνι­κι­σμό μετα­ξύ της νεο­λαί­ας της χώρας. Τον περα­σμέ­νο Αύγου­στο, μια Κινέ­ζα θαυ­μά­στρια των anime συνε­λή­φθη από την αστυ­νο­μία αφού πόζα­ρε για φωτο­γρα­φί­ες φορώ­ντας κιμο­νό. Η γυναί­κα, της οποί­ας η εμφά­νι­ση cosplay ήταν εμπνευ­σμέ­νη από μια ιαπω­νι­κή σει­ρά manga, απο­τέ­λε­σε αργό­τε­ρα αντι­κεί­με­νο ευρεί­ας συζή­τη­σης στα κινε­ζι­κά μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, με ορι­σμέ­νους χρή­στες να υπο­στη­ρί­ζουν ότι η εμφά­νι­σή της ήταν αντιπατριωτική.

Ένα παρό­μοιο περι­στα­τι­κό συνέ­βη το 2019, κατά το οποίο οι φρου­ροί ασφα­λεί­ας του πανε­πι­στη­μί­ου βιντε­ο­σκο­πή­θη­καν να επι­τί­θε­νται σε έναν άνδρα που φορού­σε κιμο­νό, προ­κά­λε­σε επί­σης έντο­νη δια­δι­κτυα­κή συζή­τη­ση στην Κίνα σχε­τι­κά με το αντι-ιαπω­νι­κό συναί­σθη­μα της χώρας.

Πηγή: CNN μέσω ertnews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο