Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε βήμα καταγγελιών και διεκδίκησης αναδείχτηκε η σύσκεψη στον Παλαμά

Σε βήμα σοβα­ρών καταγ­γε­λιών και διεκ­δί­κη­σης μετα­τρά­πη­κε η σύσκε­ψη με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, στο 1ο Δημο­τι­κό Σχο­λείο στον Παλα­μά Καρ­δί­τσας, από τους εκπρο­σώ­πους φορέ­ων που συμμετείχαν.

Στη σύσκε­ψη συμ­με­τεί­χαν εκπρό­σω­ποι από: Ένω­ση Ιατρών Νοσο­κο­μεί­ου και Κέντρων Υγεί­ας ν. Καρ­δί­τσας, Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Κέντρων Υγεί­ας ν. Καρ­δί­τσας, Σύλ­λο­γο Εργα­ζο­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ου Καρ­δί­τσας, Ενω­τι­κή Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Καρ­δί­τσας, Αγρο­τι­κό Σύλ­λο­γο Παλα­μά, Αγρο­τι­κό Σύλ­λο­γο Κοσκι­νά, Σύλ­λο­γο Γυναι­κών Καρ­δί­τσας, Αγρο­τι­κό Σύλ­λο­γο Αμπέ­λου, Αγρο­τι­κό Σύλ­λο­γο Γραμ­μα­τι­κού, Αγρο­τι­κό Σύλ­λο­γο Ιτέ­ας, Σωμα­τείο Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ Καρ­δί­τσας, Συν­δι­κά­το Οικο­δό­μων Καρ­δί­τσας, Σωμα­τείο Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Καρ­δί­τσας, Στέ­κι Αλλη­λεγ­γύ­ης Σωμα­τεί­ων και Φορέ­ων Καρ­δί­τσας, Ομά­δα Γυναι­κών Καλ­λι­θή­ρου «Αγγε­λι­κή Φυτσι­λή», Αγρο­τι­κό Σύλ­λο­γο Καλ­λι­φω­νί­ου, Παράρ­τη­μα Καρ­δί­τσας της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ, ΕΛΜΕ Καρ­δί­τσας, Σύλ­λο­γο Εκπαι­δευ­τι­κών Πρω­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης, Σύλ­λο­γο Γονέ­ων Μου­σι­κού Σχο­λεί­ου, Αγρο­τι­κό Σύλ­λο­γο Ν. Ικο­νί­ου, Σύλ­λο­γο Αγρο­νό­μων Τοπο­γρά­φων ν. Καρ­δί­τσας, Εμπο­ρι­κό — Βιο­τε­χνι­κό Σύλ­λο­γο Παλα­μά, Αγρο­τι­κό Σύλ­λο­γο Σταυ­ρού, Αγρο­τι­κό Σύλ­λο­γο Σέκλι­ζας, Σύλ­λο­γο Εργα­ζο­μέ­νων ΕΦΚΑ Καρ­δί­τσας, Σωμα­τείο Καθα­ρι­στριών Δημό­σιου και Ιδιω­τι­κού Τομέα «Παν­θεσ­σα­λι­κό».

Το άνοιγ­μα στη σύσκε­ψη έκα­νε ο Γιάν­νης Τσιού­τρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποί­ος μετα­ξύ άλλων τόνι­σε ότι σκο­πός της είναι η συμ­βο­λή στην ανά­δει­ξη των εγκλη­μα­τι­κών ευθυ­νών του αστι­κού κρά­τους αλλά και των ζητη­μά­των που μπαί­νουν σε άμε­ση ανά­γκη επί­λυ­σης και διεκ­δί­κη­σης, κόντρα στην πολι­τι­κή κόστους — οφέ­λους τόσο μέσα στη Βου­λή όσο και έξω από αυτή. «Αλλω­στε, η περιο­χή έχει πεί­ρα από αγώ­νες και διεκ­δί­κη­ση, γνω­ρί­ζει πλέ­ον από πρώ­το χέρι πως μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρό­μο της ανα­τρο­πής», είπε.

Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας

Ο πρό­ε­δρος της Ενω­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Καρ­δί­τσας (ΕΟΑΣΚ), Κώστας Τζέλ­λας, σημεί­ω­σε ότι πρώ­το βασι­κό αίτη­μα προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σει ο κόσμος να επι­στρέ­ψει και να ζήσει στα χωριά είναι να απο­μα­κρυν­θούν τα νεκρά ζώα. «Αυτό έπρε­πε να είχε γίνει χτες», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, «για­τί κιν­δυ­νεύ­ου­με όλοι μας όσοι γλι­τώ­σα­με από τον πνιγ­μό, για­τί δυστυ­χώς είχα­με και θύμα­τα». Ακό­μα τόνι­σε ότι απαι­τεί­ται άμε­ση παρέμ­βα­ση του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, καθώς στα βρω­μό­νε­ρα που παρα­μέ­νουν στην περιο­χή εκτός από νεκρά ζώα έχουν ανα­μει­χθεί φυτο­φάρ­μα­κα, λάδια και άλλα, που δια­μορ­φώ­νουν μια πάρα πολύ επι­κίν­δυ­νη κατά­στα­ση. Δεύ­τε­ρο αίτη­μα είναι η άμε­ση επι­σκευή των ανα­χω­μά­των εκεί που γκρε­μί­στη­καν, ώστε να μην πνι­γεί και πάλι η περιο­χή με την επό­με­νη βρο­χή που θα πέσει είτε στον κάμπο είτε στα ορει­νά. Τρί­τον, πρέ­πει να βρε­θεί άμε­σα τρό­πος ώστε οι κάτοι­κοι που έχουν χάσει τα σπί­τια τους ή τα σπί­τια τους βρί­σκο­νται σε μη κατοι­κή­σι­μη κατά­στα­ση να μεί­νουν στα χωριά τους τόσο στον Παλα­μά όσο και στα διπλα­νά χωριά, για να μην ερη­μώ­σει ο τόπος, να μπο­ρέ­σει η κάθε οικο­γέ­νεια, ενώ βρί­σκε­ται στο σπί­τι της να ξεκι­νή­σει τις απα­ραί­τη­τες εργασίες.

Ο Σωτή­ρης Γιαν­να­κός, αντι­πρό­ε­δρος της ΕΟΑΣΚ, σημεί­ω­σε ότι περί­που μισοί από τους 300.000 τόνους παρα­γω­γής της Θεσ­σα­λί­ας σε βαμ­βά­κι βρί­σκο­νται στην Καρ­δί­τσα και σήμε­ρα είναι κάτω από το νερό και τη λάσπη, και δεν υπάρ­χει περί­πτω­ση να μαζευ­τούν. Ακό­μα σημεί­ω­σε ότι άλλο ένα μεγά­λο ζήτη­μα είναι τα χιλιό­με­τρα ποτι­στι­κών λάστι­χων που βρί­σκο­νται στις λάσπες κατε­στραμ­μέ­να, τα οποία έχουν κοστί­σει δεκά­δες χιλιά­δες ευρώ στους παρα­γω­γούς, οι οποί­οι τα χρω­στά­νε στα εκκοκ­κι­στή­ρια καθώς δεν υπάρ­χει γι’ αυτούς χρη­μα­το­δο­τι­κό εργα­λείο. Ακό­μα, τόνι­σε την ανά­γκη για άμε­σες απο­ζη­μιώ­σεις από τον ΕΛΓΑ, με γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες. «Ο ΕΛΓΑ έπρε­πε να είχε πάρει τα στοι­χεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα λεφτά να ήταν ήδη στους λογα­ρια­σμούς των αγρο­τών, για­τί σε κανέ­ναν δεν έχει απο­μεί­νει τίπο­τα, δεν έχου­με να ζήσου­με, όχι να καλ­λιερ­γή­σου­με», υπο­γράμ­μι­σε και κατέ­λη­ξε: «Εμάς θα μας βρού­νε μπρο­στά τους, κανέ­νας συνά­δελ­φος να μη φοβη­θεί. Είμα­στε έτοι­μοι να πολε­μή­σου­με να μεί­νου­με στον τόπο μας και τις εστί­ες μας».

Ο Κώστας Κου­βα­ράς, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Οικο­δό­μων Καρ­δί­τσας, είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι είναι σαν να μην πέρα­σε μία μέρα απ’ τον «Ιανό». «Το Συν­δι­κά­το φωνά­ζει συνε­χώς κάντε τώρα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά και δυστυ­χώς επι­βε­βαιω­θή­κα­με με τον πιο τρα­γι­κό τρό­πο για μια ακό­μα φορά. Τα περιο­ρι­σμέ­να έργα ήταν “μπα­λώ­μα­τα” που καμία σχέ­ση δεν έχουν με αντι­πλημ­μυ­ρι­κή θωρά­κι­ση νομού», τόνισε.

Ακό­μα, σημεί­ω­σε ότι το Συν­δι­κά­το συμ­με­τέ­χει στο Στέ­κι Αλλη­λεγ­γύ­ης, συγκρό­τη­σε ομά­δες καθα­ριό­τη­τας και απο­κα­τά­στα­σης για τα λαϊ­κά σπί­τια της περιο­χής, ενώ την αλλη­λεγ­γύη τους έδει­ξαν και οικο­δό­μοι απ’ την Αθή­να καθα­ρί­ζο­ντας αρκε­τά σπί­τια στον Παλα­μά. «Απαι­τού­με ολο­κλη­ρω­μέ­νη αντι­πλημ­μυ­ρι­κή προ­στα­σία, πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση για όλους. Θα είμα­στε στην πρώ­τη γραμ­μή του αγώ­να για να μεί­νου­με στον τόπο μας», τόνισε.

Η Ιωάν­να Αγγέ­λη, γραμ­μα­τέ­ας του Εμπο­ρι­κού και Βιο­τε­χνι­κού Συλ­λό­γου Παλα­μά, μετέ­φε­ρε την από­γνω­ση και την αγω­νία του Συλ­λό­γου για τις κατε­στραμ­μέ­νες επι­χει­ρή­σεις της περιο­χής και τόνι­σε ότι θα χρεια­στεί βοή­θεια ώστε ο κόσμος να τις στή­σει και να τις λει­τουρ­γή­σει ξανά. «Κρί­νε­ται το μέλ­λον το δικό μας και των παι­διών μας, χρεια­ζό­μα­στε άμε­ση υπο­στή­ρι­ξη και βοή­θεια για να ορθο­πο­δή­σου­με, γεν­ναί­ες απο­φά­σεις και πρά­ξεις. Αμε­ση χρη­μα­το­δό­τη­ση, ανα­στο­λές πλη­ρω­μών αλλά και πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση αγρο­τών και κτη­νο­τρό­φων καθώς όλα τα κατα­στή­μα­τα εξαρ­τώ­νται άμε­σα από αυτούς». Ακό­μα, εξέ­φρα­σε ένα «τερά­στιο ευχα­ρι­στώ σε όλους τους εθε­λο­ντές για­τί αυτοί βοή­θη­σαν και έσω­σαν κόσμο και σε όλους όσοι εμφα­νί­στη­καν και μας βοή­θη­σαν τις επό­με­νες μέρες. Επί­σης σας ευχα­ρι­στώ, κ. Γραμ­μα­τέα, για την κίνη­σή σας να είστε εδώ σήμερα».

Ο λαός της περιοχής έδειξε αντανακλαστικά, γνήσια ταξική αλληλεγγύη

«Απ’ τις πρώ­τες ώρες κατα­στρο­φής ήταν συγκι­νη­τι­κή η άμε­ση αντα­πό­κρι­ση εργα­ζο­μέ­νων, του λαού της πόλης και χωριών να βοη­θή­σουν, να δια­σώ­σουν, να απε­γκλω­βί­σουν, να μετα­φέ­ρουν είδη πρώ­της ανά­γκης, να σώσει ο ένας τον άλλο», σημεί­ω­σε ο Γ. Παπα­δό­που­λος, εκπρό­σω­πος σωμα­τεί­ων που έχουν συγκρο­τή­σει το Στέ­κι Αλλη­λεγ­γύ­ης, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «ο λαός της περιο­χής έδει­ξε αντα­να­κλα­στι­κά, γνή­σια ταξι­κή αλλη­λεγ­γύη». Τόνι­σε επί­σης πως «ο λαός της περιο­χής, οι πλη­γέ­ντες έγι­ναν μάρ­τυ­ρες της εγκλη­μα­τι­κής απου­σί­ας του κρά­τους που τους άφη­σε στο έλε­ος, στη μοί­ρα τους. Οχι μόνο ως προς το πώς φτά­σα­με εδώ, αλλά και ως προς την έλλει­ψη σχε­δια­σμού για να αντα­πο­κρι­θεί το κρά­τος σε τέτοιες κατα­στά­σεις. Στο Στέ­κι έρχε­ται κόσμος που ψάχνει πού θα μεί­νει για­τί δεν υπάρ­χει κανέ­νας σχε­δια­σμός γι’ αυτό το ζήτη­μα, καμία έγνοια τι θα απο­γί­νει αυτός ο κόσμος, το κρά­τος δεν αντα­πο­κρί­θη­κε σε στοι­χειώ­δη ζητή­μα­τα επι­βί­ω­σης, παρα­μέ­νει απόν και ανί­κα­νο για­τί δεν έχει καν στον προ­σα­να­το­λι­σμό του να ικα­νο­ποι­ή­σει τις έκτα­κτες ανά­γκες του λαού».

Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του για την υγεία του λαού

Ο Εκτο­ρας Γάζος, πρό­ε­δρος της Ενω­σης Ιατρών Νοσο­κο­μεί­ου και Κέντρων Υγεί­ας ν. Καρ­δί­τσας, τόνι­σε ότι τρο­μα­κτι­κοί κίν­δυ­νοι ελλο­χεύ­ουν στον νομό για τη δημό­σια υγεία, σημειώ­νο­ντας πως «πρέ­πει να πού­με ένα μεγά­λο ευχα­ρι­στώ στο Στέ­κι πλη­γέ­ντων που μπό­ρε­σε να ταΐ­σει και να δώσει νερό σε κόσμο για­τί χωρίς τρό­φι­μα, νερό, ρού­χα δεν θα μπο­ρού­σα­με να μιλά­με για δημό­σια υγεία». Σχε­τι­κά με τις κυβερ­νη­τι­κές συστά­σεις τόνι­σε ότι πολ­λοί δεν μπο­ρούν να τις ακού­σουν για­τί δεν έχουν ρεύ­μα, ούτε να τις υλο­ποι­ή­σουν, επι­σή­μα­νε πως οι υγειο­νο­μι­κές μονά­δες είναι με ένα προ­σω­πι­κό ήδη εξα­ντλη­μέ­νο, με απο­κλει­σμέ­νους συνα­δέλ­φους σε άλλες πόλεις, δου­λεύ­ο­ντας συνε­χό­με­να 24ωρα. «Το Μου­ζά­κι είναι ακό­μα γκρε­μι­σμέ­νο και το ΚΥ συστε­γά­ζε­ται με την Εργα­τι­κή Εστία. Χτες πήγαν και 20 πλη­γέ­ντες απ’ τον Παλα­μά. Στο Νοσο­κο­μείο Καρ­δί­τσας πλημ­μύ­ρι­σαν τα χει­ρουρ­γεία και κάνα­με τα επεί­γο­ντα χει­ρουρ­γεία. Για τους εγκλω­βι­σμέ­νους πρέ­πει να ενερ­γο­ποι­η­θεί η κατ’ οίκον νοση­λεία», σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων και στά­θη­κε στα αιτή­μα­τα της Ομο­σπον­δί­ας Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών για άμε­σες προ­σλή­ψεις ώστε να καλυ­φθούν κατε­πει­γό­ντως όλες οι μονά­δες, δημιουρ­γία στρα­τιω­τι­κού τύπου δομής στον Παλα­μά, ψυχο­λο­γι­κή υπο­στή­ρι­ξη των πλη­γέ­ντων. Σημεί­ω­σε ακό­μα ότι ως Ενω­ση για­τρών δέχο­νται δεκά­δες τηλέ­φω­να από συνα­δέλ­φους σ’ όλη την Ελλά­δα που ζητά­νε να βοη­θή­σουν, αλλά δεν υπάρ­χει χώρος να στε­γα­στούν, και τόνι­σε την ανά­γκη «το κρά­τος να ανα­λά­βει τις ευθύ­νες του, να πιέ­σου­με όλοι».

Η πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων Κέντρων Υγεί­ας, Πόπη Μπού­τα, τόνι­σε ότι το Σωμα­τείο απ’ την πρώ­τη στιγ­μή βρέ­θη­κε στην πρώ­τη γραμ­μή για πρώ­τες βοή­θειες «για­τί δεν υπάρ­χει κρά­τος, δεν υπήρ­χε Περι­φέ­ρεια, πόρ­τα πόρ­τα επι­σκε­φτή­κα­με τα σπί­τια να δώσου­με βοή­θεια μαζί με τον Αγρο­τι­κό Σύλ­λο­γο, δημιουρ­γή­θη­κε χώρος παρο­χής Υγεί­ας στο κλει­στό γυμνα­στή­ριο. Υπάρ­χουν εκεί άστε­γοι, μικρά παι­διά, χρο­νί­ως πάσχο­ντες». Υπο­γράμ­μι­σε ότι το Σωμα­τείο έκα­νε παρεμ­βά­σεις παντού, όπως και στον δήμο για το πλημ­μυ­ρι­σμέ­νο ΚΥ Παλα­μά «κι ακό­μα τίπο­τα δεν έχει γίνει. Συνε­χί­ζου­με να πιέ­ζου­με, είναι ανά­γκη, μιλά­με για ζωές, απαι­τού­με από κυβέρ­νη­ση, Υγειο­νο­μι­κή Περι­φέ­ρεια, τοπι­κές αρχές να κάνουν κάτι επι­τέ­λους να σωθούν ζωές, φτά­νει πια, ως εδώ!».

Ούτε σκέψη να διαλύσουν τις σχολικές μονάδες

Η Ελέ­νη Καρα­μή­τρου, γραμ­μα­τέ­ας της ΕΛΜΕ Καρ­δί­τσας, ανα­φέρ­θη­κε στους μαθη­τές απ’ τις οικο­γέ­νειες που έχουν πλη­γεί τονί­ζο­ντας: «Οι μαθη­τές μας δεν μπο­ρούν να φοι­τή­σουν, δεν έχουν καν σπί­τι να μεί­νουν, δεν μπο­ρούν να συνε­χί­σουν τα μαθή­μα­τά τους (…) Υπάρ­χουν σχο­λεία όπως στις Σοφά­δες, το ΕΠΑΛ, όπου στε­γά­ζο­νται και δύο Ειδι­κά, όπου έχει πλημ­μυ­ρί­σει το σχο­λείο και αυτό δεν πρό­κει­ται να λει­τουρ­γή­σει σε μήνες». Εκπαι­δευ­τι­κοί με πλημ­μυ­ρι­σμέ­να σπί­τια και αυτο­κί­νη­τα δεν μπο­ρούν να μετα­βούν στην εργα­σία τους. «Ούτε σκέ­ψη να δια­λύ­σουν τις σχο­λι­κές μονά­δες και να στεί­λουν τους μαθη­τές σε άλλα σχο­λεία για να καλύ­ψουν τα προ­βλή­μα­τα», σημεί­ω­σε, καλώ­ντας όλα τα σωμα­τεία σε κοι­νό βημα­τι­σμό για τη διεκ­δί­κη­ση λύσεων.

Ο Μιχά­λης Σιώ­κος, πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Γονέ­ων Μου­σι­κού Σχο­λεί­ου Καρ­δί­τσας, σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «τη Δευ­τέ­ρα, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο, αρχί­ζουν τα σχο­λεία, αλλά το νερό δεν έχει έρθει ακό­μα», με παι­διά να μην έχουν σπί­τι, ρού­χα, να ζουν σε τερά­στια ανα­στά­τω­ση. Τόνι­σε πως οι ανι­σό­τη­τες θα φανούν τώρα «σε όλο τους το μεγα­λείο», επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «τα σχο­λεία είχαν ήδη από πριν προ­βλή­μα­τα (…) Τώρα τα πράγ­μα­τα έγι­ναν επι­τα­κτι­κά (…) Τη Δευ­τέ­ρα θα υπάρ­χουν επαρ­κείς ποσό­τη­τες νερού στα σχο­λεία; Θα υπάρ­χουν για­τροί; Το ψυχο­λο­γι­κό θέμα είναι τερά­στιο, τα παι­διά βρί­σκο­νται σε κακή κατά­στα­ση, άρα κι εκεί χρειά­ζε­ται στήριξη».

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο