Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα — ΗΠΑ: Βήματα έντασης του ανταγωνισμού με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Βήμα­τα έντα­σης του αντα­γω­νι­σμού ΗΠΑ — Κίνας κατα­γρά­φο­νται με φόντο και τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, με την Ουά­σινγ­κτον να «προει­δο­ποιεί» ουσια­στι­κά ότι «δεν θα επι­τρέ­ψει» στην Κίνα να ενι­σχύ­σει παρα­πέ­ρα τη θέση της βοη­θώ­ντας τη Ρωσία να «παρα­κάμ­ψει» τις ευρω­α­τλα­ντι­κές κυρώ­σεις ενα­ντί­ον της, και το Πεκί­νο να ξεκα­θα­ρί­ζει ότι θα δια­σφα­λί­ζει με κάθε τρό­πο τα συμ­φέ­ρο­ντα των κινε­ζι­κών μονοπωλίων.

Σε αυτό το πλαί­σιο, ο εκπρό­σω­πος του ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν, επα­νέ­λα­βε σήμε­ρα την ετοι­μό­τη­τα της Κίνας «να υπε­ρα­σπι­στεί απο­φα­σι­στι­κά τα έννο­μα δικαιώ­μα­τα και συμ­φέ­ρο­ντα των κινε­ζι­κών εται­ρειών και οντο­τή­των» δια­τυ­πώ­νο­ντας ξανά τη θέση του Πεκί­νου ότι «οι κυρώ­σεις δεν απο­τε­λούν απο­τε­λε­σμα­τι­κό μέσο για την επί­λυ­ση προβλημάτων».

Είχαν προη­γη­θεί δηλώ­σεις — «προει­δο­ποι­ή­σεις» του συμ­βού­λου Εθνι­κής Ασφά­λειας του Λευ­κού Οίκου Τζέικ Σάλι­βαν ο οποί­ος είπε: «Παρα­κο­λου­θού­με στε­νά κατά πόσο η Κίνα παρά­σχει, με τον ένα ή τον άλλο τρό­πο, είτε υλι­κά είτε οικο­νο­μι­κά, βοή­θεια στη Ρωσία (…) αυτό απο­τε­λεί θέμα ανη­συ­χί­ας για εμάς», κατα­λή­γο­ντας: «Και έχου­με γνω­στο­ποι­ή­σει στο Πεκί­νο ότι δεν θα δια­τη­ρή­σου­με παθη­τι­κή στά­ση ούτε θα επι­τρέ­ψου­με σε κανέ­ναν να απο­ζη­μιώ­σει τις απώ­λειες της Ρωσί­ας που οφεί­λο­νται στις οικο­νο­μι­κές κυρώσεις».

Το αμε­ρι­κα­νι­κές αιτιά­σεις απέρ­ρι­ψαν τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο.

Ο εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού ΥΠΕΞ κατη­γό­ρη­σε τις ΗΠΑ ότι «επι­δί­δο­νται σε κακό­βου­λη παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση που στο­χο­ποιεί την Κίνα», προ­σθέ­το­ντας ότι «εμείς δια­δρα­μα­τί­ζου­με εποι­κο­δο­μη­τι­κό ρόλο στην προ­ώ­θη­ση των ειρη­νευ­τι­κών συνο­μι­λιών», περι­γρά­φο­ντας ως «βασι­κή προ­τε­ραιό­τη­τα για όλες τις πλευ­ρές την επί­δει­ξη αυτο­συ­γκρά­τη­σης (…) και την εργα­σία για διπλω­μα­τι­κή διευ­θέ­τη­ση αντί για την περαι­τέ­ρω όξυν­ση της κατάστασης».

Από ρωσι­κής πλευ­ράς, ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ δήλω­σε ότι η Ρωσία δεν έχει ζητή­σει στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια από την Κίνα και δια­θέ­τει επαρ­κή στρα­τιω­τι­κή ισχύ για να εκπλη­ρώ­σει όλους τους στό­χους της στην Ουκρανία.

Οι παρα­πά­νω δια­ψεύ­σεις δεν εμπό­δι­σαν ωστό­σο τις ΗΠΑ να επα­να­λά­βουν τους ισχυ­ρι­σμούς τους. Αμε­ρι­κα­νι­κά ΜΜΕ μετέ­δω­σαν ότι αξιω­μα­τού­χοι της κυβέρ­νη­σης Μπάι­ντεν ξεκί­νη­σαν στο­χευ­μέ­νες επα­φές με συμ­μά­χους τους στο ΝΑΤΟ αλλά και άλλους στην Ασία, εστιά­ζο­ντας στην «προ­θυ­μία της Κίνας» να παρά­σχει στρα­τιω­τι­κή και οικο­νο­μι­κή βοή­θεια στη Ρωσία.

Οι αιτιά­σεις αυτές εκφρά­στη­καν, με ένα αρκε­τά απει­λη­τι­κό τόνο, και στη διάρ­κεια της σημε­ρι­νής επτά­ω­ρης συνά­ντη­σης του Τζέικ Σάλι­βαν με τον Κινέ­ζο ομό­λο­γό του Γιανγκ Ζιε­τσί στη Ρώμη.

Σύμ­φω­να με Αμε­ρι­κα­νό αξιω­μα­τού­χο, ο σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας των ΗΠΑ μετέ­φε­ρε στον Ζιε­τσί «αυτές τις ανη­συ­χί­ες και τις πιθα­νές επι­πτώ­σεις και συνέ­πειες ορι­σμέ­νων ενερ­γειών» και εξή­γη­σε «πού βρι­σκό­μα­στε, πώς φτά­σα­με εδώ και ποιοι είναι οι κίν­δυ­νοι που υπάρ­χουν», ενώ περιέ­γρα­ψε την ενό­τη­τα μετα­ξύ των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών και των συμ­μά­χων τους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εκεί­νων στην Ευρώ­πη και την Ασία, στην τιμω­ρία της Ρωσί­ας για τις ενέρ­γειές της…

Πηγή: 902.gr

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο