Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα: Σεβασμός στην κυριαρχία της Υεμένης και διατήρηση της ασφάλειας των υδάτινων οδών της Ερυθράς Θάλασσας

Η Αίγυ­πτος και η Κίνα παρα­κο­λου­θούν στε­νά τις εξε­λί­ξεις στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα και επι­κε­ντρώ­νουν στην προ­τε­ραιό­τη­τα να δια­σφα­λι­σθεί η ασφά­λεια της ναυ­σι­πλο­ΐ­ας, ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα οι δύο χώρες με κοι­νή δήλω­σή τους.

Αμφό­τε­ρες εξέ­φρα­σαν ανη­συ­χία για την επέ­κτα­ση της σύγκρου­σης στην περιο­χή και υπο­γράμ­μι­σαν τη σημα­σία των προ­σπα­θειών για να στα­μα­τή­σουν οι επι­θέ­σεις στη Γάζα, προ­στί­θε­ται στη δήλωση.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Κίνας Ουάνγκ Γι, μιλώ­ντας σε κοι­νή συνέ­ντευ­ξη Τύπου στο Κάι­ρο με τον αιγύ­πτιο ομό­λο­γό του Σάμεχ Σού­κρι αφού είχε προη­γου­μέ­νως γίνει δεκτός από τον αιγύ­πτιο πρό­ε­δρο Αμπ­ντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ζήτη­σε να τερ­μα­τι­σθούν οι επι­θέ­σεις σε μη στρα­τιω­τι­κά πλοία στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα, αν και δεν κατο­νό­μα­σε τους υπο­στη­ρι­ζό­με­νους από το Ιράν αντάρ­τες Χού­θι, οι οποί­οι ευθύ­νο­νται γι’ αυτές τις επιθέσεις.

«Η κατά­στα­ση στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα έχει κλι­μα­κω­θεί από­το­μα πρό­σφα­τα και η Κίνα ανη­συ­χεί βαθιά γι’ αυτό», δήλω­σε ο Ουάνγκ.

«Η Κίνα απευ­θύ­νει έκκλη­ση να στα­μα­τή­σουν η παρε­νό­χλη­ση και οι επι­θέ­σεις σε μη στρα­τιω­τι­κά πλοία και να δια­τη­ρη­θούν η ομα­λή ροή στις παγκό­σμιες βιο­μη­χα­νι­κές και εφο­δια­στι­κές αλυ­σί­δες και η διε­θνής εμπο­ρι­κή τάξη».

Σε μια συγκα­λυμ­μέ­νη μομ­φή για τα αμε­ρι­κα­νι­κά και βρε­τα­νι­κά πλήγ­μα­τα ενα­ντί­ον στό­χων των Χού­θι στην Υεμέ­νη, ο Ουάνγκ επι­σή­μα­νε πως το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών δεν έχει εξου­σιο­δο­τή­σει τέτοια δράση.

«Πρέ­πει κανείς να απο­φεύ­γει να ρίχνει λάδι στη φωτιά των εντά­σε­ων στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα και θα πρέ­πει να απο­φευ­χθεί μια αύξη­ση του συνο­λι­κού κιν­δύ­νου για την ασφά­λεια της περιο­χής», δήλω­σε ο Ουάνγκ χωρίς να κατο­νο­μά­σει τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και τη Βρετανία.

Ο Ουάνγκ πρό­σθε­σε πως είναι απα­ραί­τη­το για όλα τα μέρη να δια­τη­ρή­σουν από κοι­νού την ασφά­λεια των υδά­τι­νων οδών της Ερυ­θράς Θάλασ­σας σύμ­φω­να με το νόμο και να γίνει σεβα­στή η κυριαρ­χία και η εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα των χωρών και στις δύο ακτές της Ερυ­θράς Θάλασ­σας, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Υεμένης.

Tο Πεκί­νο, που είναι ο φορέ­ας εκμε­τάλ­λευ­σης του λιμέ­να του Πει­ραιά και ο προ­μη­θευ­τής πολ­λών εκ των αγα­θών που δια­κι­νού­νται εκεί, έχει συμ­φέ­ρον να επα­νέλ­θει κατά το δυνα­τόν συντο­μό­τε­ρα στην κανο­νι­κό­τη­τα η ναυ­σι­πλο­ΐα στην Ερυ­θρά Θάλασσα.

Μετά τις τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις η κινέ­ζι­κη Cosco Container Lines, η Evergreen Line από την Ταϊ­βάν και η OOCL από το Χονγκ Κονγκ έχουν δια­γρά­ψει τον Πει­ραιά ως ενδιά­με­σο σταθ­μό στα περισ­σό­τε­ρα από τα εβδο­μα­διαία δρο­μο­λό­γιά τους από την Ασία προς την Ευρώ­πη, επι­λέ­γο­ντας και αυτές τη δια­δρο­μή γύρω από το Ακρω­τή­ριο της Καλής Ελπί­δας προς τη Βόρειο Ευρώπη

Οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών της Αιγύ­πτου και της Κίνας έκα­ναν επί­σης από κοι­νού έκκλη­ση για κατά­παυ­ση του πυρός στον πόλε­μο στη Γάζα και για τη δημιουρ­γία ενός «Κρά­τους της Παλαι­στί­νης» πλή­ρους μέλους του ΟΗΕ.

Κατά την κοι­νή συνέ­ντευ­ξή τους, οι Ουάνγκ και Σού­κρι τάχθη­καν υπέρ «ενός ανε­ξάρ­τη­του και κυρί­αρ­χου Κρά­τους της Παλαι­στί­νης στα σύνο­ρα του 1967 με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ». Στην κοι­νή ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σαν, οι δύο υπουρ­γοί ζητούν επί­σης «να στα­μα­τή­σουν οι βιαιό­τη­τες και οι μάχες».

Στην ανα­κοί­νω­ση ζητούν ακό­μα να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί «μια διε­θνής σύνο­δος κορυ­φής για την ειρή­νη ώστε να βρε­θεί μια δίκαιη, πλή­ρης και διαρ­κής λύση στο παλαι­στι­νια­κό ζήτη­μα με το τέλος της (ισραη­λι­νής) κατο­χής και τη δημιουρ­γία ενός ανε­ξάρ­τη­του Κρά­τους της Παλαι­στί­νης, με εδα­φι­κή συνέ­χεια», καθώς αυτή τη στιγ­μή οι Παλαι­στί­νιοι ζουν εκ των πραγ­μά­των υπό δύο αντί­πα­λες και παράλ­λη­λες κυβερνήσεις.

Η Παλαι­στι­νια­κή Αρχή του προ­έ­δρου Μαχ­μούντ Αμπάς ελέγ­χει τμή­μα­τα της Δυτι­κής Όχθης, η οποία βρί­σκε­ται υπό ισραη­λι­νή κατο­χή από το 1967, ενώ η Χαμάς ‑που βρί­σκε­ται σε πόλε­μο με το Ισρα­ήλ μετά την επί­θε­σή της στις 7 Οκτω­βρί­ου στο ισραη­λι­νό έδα­φος- ελέγ­χει τη Λωρί­δα της Γάζας.

Η Κίνα δια­τη­ρεί καλές σχέ­σεις με το Ισρα­ήλ, όμως υπο­στη­ρί­ζει εδώ και δεκα­ε­τί­ες την παλαι­στι­νια­κή υπό­θε­ση και θεω­ρεί κρά­τος την Παλαιστίνη.

Το Πεκί­νο υπο­στη­ρί­ζει παρα­δο­σια­κά μια λύση δύο κρατών.

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο