Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καίγονται σπίτια στη Λέσβο, απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι από την παραλία – Οι καπνοί έφτασαν μέχρι τις Κυκλάδες

Στον κύριο όγκο του οικι­σμού των Βατε­ρών μπή­κε, περί­που στη μία το μεση­μέ­ρι, η μεγά­λη πυρ­κα­γιά που ξέσπα­σε στις 10 το πρωί. Η κατά­στα­ση χαρα­κτη­ρί­ζε­ται πολύ δύσκο­λη με πυρο­σβέ­στες, εθε­λο­ντές, κατοί­κους και επαγ­γελ­μα­τί­ες της περιο­χής να δίνουν μάχη για να στα­μα­τή­σουν τη φωτιά. Σε κάποια τμή­μα­τα της περιο­χής η φωτιά έφτα­σε στη θάλασ­σα έχο­ντας κάψει σπί­τια και επαγ­γελ­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, με το Λιμε­νι­κό να προ­χω­ρά­ει στον απε­γκλω­βι­σμό ατό­μων από την παρα­λία της περιοχής.

Κατά δια­στή­μα­τα, στην περιο­χή σημειώ­νο­νται ριπές ανέ­μων που σε συν­δυα­σμό με τη φωτιά λει­τουρ­γούν εμπρηστικά.

Όπως είναι γνω­στό τα Βατε­ρά είναι ένας σημα­ντι­κός του­ρι­στι­κός προ­ο­ρι­σμός με πολ­λές παρα­θε­ρι­στι­κές κατοι­κί­ες, αλλά και κατοι­κί­ες που έγι­ναν μόνι­μες για αρκε­τούς κατοί­κους της Βρί­σας μετά τον σει­σμό του 2017.

Στα άλλα μέτω­πα της φωτιάς στο βου­νό επι­χει­ρούν επί­γειες πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις και κυρί­ως δασο­πυ­ρο­σβε­στι­κά αεροπλάνα.

Σύμ­φω­να με τον δήμαρ­χο Δυτι­κής Λέσβου, Ταξιάρ­χη Βέρ­ρο, έχουν καεί σπίτια.

Ενδει­κτι­κό της κατα­στρο­φής στην περιο­χή είναι ότι οι καπνοί έχουν φτά­σει μέχρι τα νησιά των Κυκλά­δων. Όπως ανα­φέ­ρει σε ανάρ­τη­σή του ο μετε­ω­ρο­λό­γος Γιάν­νης Καλ­λιά­νος, είκο­να από δορυ­φό­ρο δεί­χνει ότι οι ισχυ­ροί βόρειοι-βορειο­α­να­το­λι­κοί άνε­μοι, με ριπές που φτά­νουν τα 6–7 μπο­φόρ, έχουν παρα­σύ­ρει τους καπνούς μέχρι την Κύθνο και τη Σέρι­φο. Μέχρι το τέλος της ημέ­ρας ενδέ­χε­ται να φτά­σουν και ακό­μη νοτιότερα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο