Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Και στην Ελλάδα περιστατικό θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca

Περι­στα­τι­κό θρόμ­βω­σης κατα­γρά­φη­κε και στη χώρα μας, η οποία επί­σης έχει λάβει τη συγκε­κρι­μέ­νη παρ­τί­δα όπως και οι άλλες χώρες που ανα­στέλ­λουν τους εμβο­λια­σμούς. Την ανα­κοί­νω­ση έκα­νε στη σημε­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση η καθη­γή­τρια Παι­δια­τρι­κής Λοι­μω­ξιο­λο­γί­ας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαυαγ­γέ­λου δήλω­σε σχε­τι­κά για το εμβό­λιο της Astrazeneca: «Στην Ελλά­δα μέχρι στιγ­μής έχουν χορη­γη­θεί 173.000, αν θυμά­μαι καλά, πάνω από 170.000 δόσεις εμβο­λί­ων. Υπήρ­ξε ένα περι­στα­τι­κό με θρομ­βο­εμ­βο­λι­κό επει­σό­διο, το οποίο διε­ρευ­νά­ται από την ειδι­κή Επι­τρο­πή Φαρ­μα­κο­ε­πα­γρύ­πνη­σης του ΕΟΦ και, μέχρι στιγ­μής, δεν υπάρ­χει κάποια ένδει­ξη ότι υπάρ­χει κάποια συσχέ­τι­ση με το εμβόλιο».

Νωρί­τε­ρα είχε δηλώ­σει ότι η σύμ­φω­να με την αρμό­δια Επι­τρο­πή αξιο­λό­γη­σης κιν­δύ­νου φαρ­μα­κο­ε­πα­γρύ­πνη­σης του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων «μέχρι σήμε­ρα δεν υπάρ­χει καμία τεκ­μη­ρί­ω­ση ότι τα επει­σό­δια αυτά σχε­τί­ζο­νται αιτιο­λο­γι­κά με τον εμβο­λια­σμό. Και επι­ση­μαί­νει ότι ο αριθ­μός τους σε εμβο­λια­σμέ­να άτο­μα, δεν είναι μεγα­λύ­τε­ρος από τον ανα­με­νό­με­νο στο γενι­κό πλη­θυ­σμό. Τονί­ζε­ται ότι τα θρομ­βο­εμ­βο­λι­κά επει­σό­δια δεν είναι καθό­λου μια σπά­νια κατά­στα­ση και ως εκ τού­του, σε κάθε χρο­νι­κή στιγ­μή εμφα­νί­ζο­νται τέτοια κρού­σμα­τα χωρίς αυτή η χρο­νι­κή σύμ­πτω­ση να σημαί­νει απα­ραί­τη­τα αιτιο­λο­γι­κή συσχέ­τι­ση. Επι­πλέ­ον, σύμ­φω­να με την αξιο­λό­γη­ση της αρμό­διας Αρχής, Ρυθ­μι­στι­κής Αρχής Φαρ­μά­κων του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου, της Αγγλί­ας, όπου έχουν χορη­γη­θεί περισ­σό­τε­ρα από 11.000.000 δόσεις αυτού του εμβο­λί­ου, ο αριθ­μός των θρομ­βο­εμ­βο­λι­κών επει­σο­δί­ων σε εμβο­λια­σμέ­να άτο­μα δεν υπερ­βαί­νει τον αριθ­μό που αντι­στοι­χεί στην συνή­θη νοση­ρό­τη­τα του γενι­κού πλη­θυ­σμού. Λαμ­βά­νο­ντας, λοι­πόν, όλα αυτά τα παρα­πά­νω υπ’ όψιν της, η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Εμβο­λια­σμών κρί­νει ότι ο εμβο­λια­σμός με το εμβό­λιο της AstraZeneca στην χώρα μας θα πρέ­πει να συνε­χι­στεί κανο­νι­κά και σύμ­φω­να με τον προ­γραμ­μα­τι­σμό που έχει ήδη γίνει».

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβε­λα­αρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο