Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία Ιανός: Τεράστια καταστροφή στην Καρδίτσα — Τρεις νεκροί και μία αγνοούμενη

Tρεις νεκρούς, μία αγνο­ού­με­νη και τερά­στιες κατα­στρο­φές σε υπο­δο­μές, επι­χει­ρή­σεις, κατοι­κί­ες και στην αγρο­τι­κή παρα­γω­γή, έχει αφή­σει πίσω του ο «Ιανός».

Εγκλω­βι­σμέ­νοι κάτοι­κοι, πλημ­μυ­ρι­σμέ­νες περιο­χές, σπί­τια και επι­χει­ρή­σεις, αλλά και κατε­στραμ­μέ­να οδι­κά δίκτυα από τον κυκλώ­να «Ιανό» που πλήτ­τει τη χώρα, ανα­δει­κνύ­ουν τη χρό­νια έλλει­ψη αντι­πλημ­μυ­ρι­κού σχε­δια­σμού, θέτουν σε σοβα­ρούς κιν­δύ­νους τη ζωή και την περιου­σία ανθρώπων.

Νεκρός εντο­πί­στη­κε σήμε­ρα Κυρια­κή από την πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία Καρ­δί­τσας, ο ηλι­κιω­μέ­νος που αγνο­εί­το από χθες όταν λόγω της έντο­νης βρο­χό­πτω­σης κατέρ­ρευ­σε η στέ­γη του σπι­τιού του στο χωριό Καστανιά.

Χθες, μια ηλι­κιω­μέ­νη γυναί­κα στα Φάρ­σα­λα, ήταν το πρώ­το θύμα της σφο­δρής κακο­και­ρί­ας, ενώ στην Καρ­δί­τσα βρέ­θη­κε νεκρός ένας 63χρονος κτη­νο­τρό­φος αλβα­νι­κής καταγωγής. 

Στο μετα­ξύ, συνε­χί­ζο­νται οι έρευ­νες από τις αρμό­διες αρχές για τον εντο­πι­σμό, σύμ­φω­να με στοι­χεία της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας Καρ­δί­τσας, μιας 43χρονης οδη­γού, η οποία αγνο­εί­ται στην περιο­χή του Μου­ζα­κί­ου, αν και το αυτο­κί­νη­τό της βρέ­θη­κε χθες. Επί­σης, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες βοσκοί που βρί­σκο­νται σε κτη­νο­τρο­φι­κή μονά­δα στο Μακρυ­χώ­ρι, παρα­μέ­νουν στον χώρο και δεν επι­θυ­μούν να τους μετα­φέ­ρουν σε άλλο σημείο. Σήμε­ρα θα γίνει προ­σπά­θεια από τις αρμό­διες αρχές να τους προ­μη­θεύ­σουν με είδη πρώ­της ανάγκης.

Τερά­στιες ζημιές έχει υπο­στεί η Καρ­δί­τσα, πολ­λά προ­βλή­μα­τα όμως παρου­σιά­στη­καν σε Φθιώ­τι­δα, Κρή­τη και σε Κεφα­λο­νιά, Ζάκυν­θο και Ιθάκη.

Εκα­το­ντά­δες είναι οι κλή­σεις που γίνο­νται από κατοί­κους για αντλή­σεις νερού σε κατοι­κί­ες και επι­χει­ρή­σεις, ενώ από χθες οι κατα­στη­μα­τάρ­χες και οι κάτοι­κοι της πόλης της Καρ­δί­τσας δίνουν το δικό τους αγώ­να, για να επα­νέλ­θουν στην κανο­νι­κό­τη­τα. Το νερό που μετα­τρά­πη­κε σε λάσπη «τρύ­πω­σε» σε κατα­στή­μα­τα και σπί­τια, ενώ το τρα­γι­κό τοπίο συμπλη­ρώ­νουν μισο­γκρε­μι­σμέ­να κτί­ρια, κυρί­ως στο κέντρο της πόλης. Στον δήμο Μου­ζα­κί­ου η εικό­να του γκρε­μι­σμέ­νου κτι­ρί­ου του Κέντρου Υγεί­ας δεί­χνει τη σφο­δρό­τη­τα και την έντα­ση της κακο­και­ρί­ας, ενώ τερά­στιες και ανυ­πο­λό­γι­στες είναι οι κατα­στρο­φές γενι­κό­τε­ρα στις υπο­δο­μές. Στον δήμο Παλα­μά, η στάθ­μη του νερού στις κοι­νό­τη­τες Βλο­χού και Μετα­μόρ­φω­σης είναι σε ορια­κό σημείο. Πρό­κει­ται για περιο­χές που το 1994 πλημ­μύ­ρι­σαν με ανυ­πο­λό­γι­στες κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες. Επί­σης, στον ίδιο δήμο, δύσκο­λη είναι η κατά­στα­ση και στην κοι­νό­τη­τα Καλο­γρια­νών, τα οποία έχουν πλημμυρίσει.

Ένα σημα­ντι­κό κομ­μά­τι της κατα­στρο­φής που θα επη­ρε­ά­σει και την οικο­νο­μία της περιο­χής, είναι η εικό­να που παρου­σιά­ζει η αγρο­τι­κή παρα­γω­γή μετά την επέ­λα­ση του «Ιανού». Οι αγρό­τες δεν πρό­λα­βαν να συγκο­μί­σουν την παρα­γω­γή τους, η οποία δέχθη­κε τη σφο­δρό­τη­τα της κακο­και­ρί­ας με απο­τέ­λε­σμα να μην είναι σε θέση να που­λή­σουν και να εισπρά­ξουν. Όλοι οι δήμαρ­χοι της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Καρ­δί­τσας, επι­θυ­μούν από την πολι­τεία ταχείς δια­δι­κα­σί­ες, που θα οδη­γή­σουν άμε­σα σε απο­ζη­μιώ­σεις των πλη­γέ­ντων όλων των κατη­γο­ριών, προ­κει­μέ­νου να ενι­σχυ­θεί οικο­νο­μι­κά η τοπι­κή κοι­νω­νία και να επα­νέλ­θει έτσι σε μια κατά­στα­ση κανονικότητας.

Συνο­λι­κά, λόγω των επι­κίν­δυ­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων, σε διά­φο­ρες περιο­χές της Ελλά­δας, από τις νυχτε­ρι­νές ώρες της 17ης Σεπτεμ­βρί­ου 2020, η Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία έχει δεχθεί 2.450 κλή­σεις για παρο­χή βοή­θειας και αντλή­σεις υδά­των, κυρί­ως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτι­κή Ελλά­δα, στη Στε­ρεά Ελλά­δα, στην Πελο­πόν­νη­σο και στη Θεσ­σα­λία και αρκε­τές από αυτές είναι σε εξέ­λι­ξη, ενώ έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί 942 απε­γκλω­βι­σμοί — δια­σώ­σεις μέχρι τώρα.

Μεγά­λες κατα­στρο­φές στην Καρδίτσα

Περί­που 5.000 σπί­τια έχουν πλημ­μυ­ρί­σει στην Καρ­δί­τσα, ενώ πολύ μεγά­λες είναι οι κατα­στρο­φές στις υπο­δο­μές και το οδι­κό δίκτυο της πόλης. Στα ορει­νά υπάρ­χουν μεγά­λα προ­βλή­μα­τα για­τί έχουν κοπεί γέφυ­ρες και έξι χωριά είναι απο­κομ­μέ­να. Τα χωριά αυτά δεν έχουν ούτε νερό, ούτε ρεύμα.

Ρεύ­μα όμως δεν υπάρ­χει ούτε στην πόλη του Μου­ζα­κί­ου. Παρά το γεγο­νός ότι η πόλη ηλε­κτρο­δο­τή­θη­κε για λίγη ώρα, στη συνέ­χεια έπε­σε η τάση και δυστυ­χώς και πάλι δεν υπάρ­χει ρεύ­μα σε όλη την πόλη, είπε ο δήμαρχος.

Τα μεγα­λύ­τε­ρα προ­βλή­μα­τα εντο­πί­ζο­νται κατά μήκος της κοι­λά­δας του Σπερ­χειού ποτα­μού, όπου οι κάτοι­κοι των χωριών της περιο­χής έζη­σαν εφιαλ­τι­κές στιγ­μές. Δεκά­δες υπό­γεια και ισό­γεια σπι­τιών, κατα­στή­μα­τα και άλλες εγκα­τα­στά­σεις, στα χωριά των Δημο­τι­κών Ενο­τή­των Λια­νο­κλα­δί­ου και Υπά­της πλημ­μύ­ρι­σαν, με τους κατοί­κους να προ­σπα­θούν με κάθε μέσο να απο­μα­κρύ­νουν τα νερά και τις φερ­τές ύλες από τα σπί­τια τους.

Ζημιές και στην Κρήτη

Δύσκο­λη νύχτα πέρα­σε και η Κρή­τη, καθώς σημειώ­θη­καν πολ­λά προ­βλή­μα­τα. Στο Ηρά­κλειο πλημ­μύ­ρι­σαν οι δρό­μοι και τα κατα­στή­μα­τα στην πόλη.

Εξαι­τί­ας του και­ρού, 3 πτή­σεις δεν κατά­φε­ραν να προ­σγειω­θούν στο αερο­δρό­μιο «Νίκος Καζαν­τζά­κης», ενώ συνο­λι­κά 7 πτή­σεις ακυρώθηκαν.

Στη Νέα Αλι­καρ­νασ­σό κατέρ­ρευ­σε μπαλ­κό­νι. Στην οδό Δημο­κρα­τί­ας συγκε­κρι­μέ­να, η βρο­χή παρέ­συ­ρε το προ­στα­τευ­τι­κό στη­θαίο ταρά­τσας, το οποίο με τη σει­ρά του συμπα­ρέ­συ­ρε το μπαλ­κό­νι του πρώ­του ορό­φου του κτι­ρί­ου. Τα υλι­κά από το στη­θαίο και το μπαλ­κό­νι έπε­σαν πάνω σε δύο σταθ­μευ­μέ­να οχή­μα­τα, στα οποία προ­κά­λε­σαν πολύ σοβα­ρές ζημιές, αλλά ευτυ­χώς δεν υπήρ­ξαν τραυματισμοί.

Η έντο­νη κεραυ­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα προ­κά­λε­σε ακό­μα και εκρή­ξεις σε πυλώ­νες της ΔΕΗ στον ΒΟΑΚ και συγκε­κρι­μέ­να στο τμή­μα του Εθνι­κού Δικτύ­ου από Ηρά­κλειο προς Άγιο Νικό­λαο. Οι εκρή­ξεις προ­κά­λε­σαν και στα­δια­κές δια­κο­πές ρεύ­μα­τος σε πολ­λές περιοχές.

thesalia1 thesalia2 thesalia3 thesalia4

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο