Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Προ των πυλών ο χιονιάς και η κυβέρνηση μας καλεί σε… ετοιμότητα ατομικής ευθύνης

Ο χιο­νιάς είναι προ των πυλών και η κυβέρ­νη­ση μας καλεί σε… ετοι­μό­τη­τα ατο­μι­κής ευθύ­νης αφού φοβά­ται επα­νά­λη­ψη των των περ­σι­νών απα­ρά­δε­κτων εικό­νων και προ­βλη­μά­των.  Για ακό­μα μια φορά σε συστά­σεις, απα­γο­ρεύ­σεις και μέτρα της λογι­κής της «ατο­μι­κής ευθύ­νης» αρκεί­ται ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός ενό­ψει της κακο­και­ρί­ας «Μπάρ­μπα­ρα».

Συγκε­κρι­μέ­να, η Πυρο­σβε­στι­κή από χτες σε έκτα­κτη ενη­μέ­ρω­ση απηύ­θυ­νε ισχυ­ρή σύστα­ση στους πολί­τες να περιο­ρί­σουν τις μετα­κι­νή­σεις τους στις απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τες ενό­ψει της κακο­και­ρί­ας.  Τόνι­σε επί­σης ότι πλέ­ον είναι υπο­χρε­ω­τι­κός ο εφο­δια­σμός όλων των οχη­μά­των με αντιο­λι­σθη­τι­κά μέσα και πρό­σθε­σε ότι η ΕΛ.ΑΣ. από το πρωί του Σαβ­βά­του θα πραγ­μα­το­ποιεί αυστη­ρούς ελέγ­χους και πρόστιμα

Σε αντί­στοι­χη λογι­κή κινή­θη­κε η σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χτες στο υπουρ­γείο Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας υπό τον υπουρ­γό Χρή­στο Στυ­λια­νί­δη, με τη συμ­με­το­χή συναρ­μό­διων υπουρ­γών της φυσι­κής ηγε­σί­ας του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, όλων των εμπλε­κό­με­νων φορέ­ων, της Εθνι­κής Μετε­ω­ρο­λο­γι­κής Υπη­ρε­σί­ας, καθώς και επι­στη­μο­νι­κής ομά­δας μετε­ω­ρο­λό­γων, απο­φα­σί­στη­κε η ενερ­γο­ποί­η­ση του 112 για την απο­στο­λή προει­δο­ποι­η­τι­κών μηνυ­μά­των σε συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές ανά­λο­γα με την εξέ­λι­ξη των φαινομένων.

Παράλ­λη­λα, όπως είπε  σήμε­ρα ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, επι­πυ­ρα­γός, Ιωάν­νης Αρτο­ποιός, η ΕΛΑΣ πρό­κει­ται να ανα­κοι­νώ­σει την απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας των βαρέ­ων οχη­μά­των, ενώ επι­σή­μα­νε ότι είναι υπο­χρε­ω­τι­κός ο εφο­δια­σμός όλων των οχη­μά­των που κινού­νται στο οδι­κό δίκτυο με αντιο­λι­σθη­τι­κά μέσα. «Οι οδη­γοί οφεί­λουν να γνω­ρί­ζουν τον τρό­πο τοπο­θέ­τη­σης και λει­τουρ­γί­ας τους» σημεί­ω­σε ο κ. Αρτο­ποιός και προ­σέ­θε­σε ότι από σήμε­ρα το πρωί και τις επό­με­νες ημέ­ρες ειδι­κά συνερ­γεία της τρο­χαί­ας βρί­σκο­νται σε διά­φο­ρα καί­ρια σημεία του οδι­κού δικτύ­ου και πραγ­μα­το­ποιούν αυστη­ρούς ελέγ­χους. Παράλ­λη­λα, επα­νέ­λα­βε την ισχυ­ρή σύστα­ση για περιο­ρι­σμό των μετα­κι­νή­σε­ων στις απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τες καθώς και την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός

Χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, ισχυ­ρός παγε­τός, κατά τόπους πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις ακό­μα και σε πεδι­νές περιο­χές της ανα­το­λι­κής Ελλά­δας, καθώς και θυελ­λώ­δεις βόρειοι άνε­μοι εντά­σε­ως 8 με 9 μπο­φόρ στα πελά­γη, είναι τα κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά της κακο­και­ρί­ας «Μπάρ­μπα­ρα», που ανα­μέ­νε­ται να πλή­ξει τη χώρα μας από αύριο Κυρια­κή, σύμ­φω­να με το επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο Έκτα­κτο Δελ­τίο Επι­κίν­δυ­νων Και­ρι­κών Φαι­νο­μέ­νων που εκδό­θη­κε από την Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία σήμε­ρα Σάββατο.

Σύμ­φω­να με το δελ­τίο οι χιο­νο­πτώ­σεις θα ξεκι­νή­σουν τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες από τα νησιά του βορεί­ου Αιγαί­ου και μέχρι το μεση­μέ­ρι θα επη­ρε­ά­σουν τόσο τη Θρά­κη όσο και τη Χαλκιδική.

Τα χιό­νια θα επε­κτα­θούν νοτιό­τε­ρα πριν το μεση­μέ­ρι, θα εντα­θούν και θα επη­ρε­ά­σουν τις Σπο­ρά­δες, τα ανα­το­λι­κά τμή­μα­τα της Θεσ­σα­λί­ας, την Εύβοια και την Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, ιδιαί­τε­ρα τη Βοιω­τία και την Αττική.

Μάλι­στα, όπως ανα­φέ­ρει το επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο έκτα­κτο δελ­τίο της ΕΜΥ, «οι χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν ακό­μη και στα πεδι­νά αυτών των περιο­χών». Από το από­γευ­μα της Κυρια­κής θα σημειω­θούν χιο­νο­πτώ­σεις και στην Κρή­τη, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου.

Οι χιονοπτώσεις στην Αττική

Όπως επι­ση­μαί­νε­ται στο δελ­τίο της ΕΜΥ, ειδι­κά για την Αττι­κή χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν από την Κυρια­κή αρχι­κά στα ανα­το­λι­κά και τα βόρεια, οι οποί­ες από τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες θα επε­κτα­θούν στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του νομού, ενώ από το από­γευ­μα θα εντα­θούν και θα χιο­νί­σει και σε πεδι­νές περιο­χές. Οι χιο­νο­πτώ­σεις θα παρου­σιά­σουν πρό­σκαι­ρη ύφε­ση κατά τη διάρ­κεια της νύχτας. Ωστό­σο, από τη Δευ­τέ­ρα το πρωί οι χιο­νο­πτώ­σεις θα εντα­θούν εκ νέου σε όλο τον νομό.

Σημα­ντι­κή θα είναι και η πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας καθώς από την Κυρια­κή ανα­μέ­νε­ται βαθ­μιαία πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας από βορ­ρά προς νότο, της τάξε­ως των 8 με 10 βαθμών.

Το Δελτίο της ΕΜΥ

Ανα­λυ­τι­κά το επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο Δελ­τίο Επι­κίν­δυ­νων Και­ρι­κών Φαι­νο­μέ­νων της ΕΜΥ που εκδό­θη­κε σήμε­ρα ανα­φέ­ρει τα εξής:

Το Έκτα­κτο Δελ­τίο Επι­κίν­δυ­νων Και­ρι­κών Φαι­νο­μέ­νων που εκδό­θη­κε στις 03–02-2023/13:00 τοπι­κή ώρα, επι­και­ρο­ποιεί­ται σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία προ­γνω­στι­κά στοι­χεία. Επι­ση­μαί­νε­ται πως δεν υπάρ­χουν ουσια­στι­κές δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις από το αρχι­κό δελτίο.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να;

Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώ­πη θα κινη­θούν νοτιό­τε­ρα και θα προ­κα­λέ­σουν κακο­και­ρία με το όνο­μα «ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ» (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυρια­κή (05/02/2023). Τα κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά θα είναι οι χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, ο ισχυ­ρός παγε­τός, οι κατά τόπους πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις ακό­μα και σε πεδι­νές περιο­χές της ανα­το­λι­κής Ελλά­δας, καθώς και οι θυελ­λώ­δεις βόρειοι άνε­μοι εντά­σε­ως 8 με 9 μπο­φόρ στα πελά­γη. Χιο­νο­πτώ­σεις Α) Την Κυρια­κή (05/02/2023) θα επη­ρε­α­στούν με χιονοπτώσεις

1. Από τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες τα νησιά του βορεί­ου Αιγαί­ου και μέχρι το μεση­μέ­ρι η Θρά­κη και η Χαλκιδική.

2. Πριν από το μεση­μέ­ρι οι χιο­νο­πτώ­σεις θα επε­κτα­θούν νοτιό­τε­ρα, θα εντα­θούν και θα επη­ρε­ά­σουν τις Σπο­ρά­δες, τα ανα­το­λι­κά τμή­μα­τα της Θεσ­σα­λί­ας, την Εύβοια και την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, ιδιαί­τε­ρα τη Βοιω­τία και την Αττι­κή. Οι χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν ακό­μη και στα πεδι­νά αυτών των περιοχών.

3. Από το από­γευ­μα χιό­νια θα πέσουν στα ορει­νά — ημιο­ρει­νά κυρί­ως των κεντρι­κών και βόρειων Κυκλά­δων καθώς και της Κρή­της. Στην Κρή­τη οι χιο­νο­πτώ­σεις θα είναι κατά περιό­δους πυκνές.

4. Καται­γί­δες χιο­νιού θα εκδη­λω­θούν κυρί­ως πάνω από τις θαλάσ­σιες και παρα­θα­λάσ­σιες περιο­χές του Αιγαίου.

Β) Τη Δευ­τέ­ρα (06/02/2023) κατά περιό­δους πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις θα εξα­κο­λου­θή­σουν να σημειώ­νο­νται στα νησιά του βορεί­ου Αιγαί­ου, στις Σπο­ρά­δες, την Εύβοια, την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, τις Κυκλά­δες και την Κρήτη.

Γ) Ειδι­κά για την Αττι­κή χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν από την Κυρια­κή (05/02/2023) αρχι­κά στα ανα­το­λι­κά και τα βόρεια, οι οποί­ες από τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες θα επε­κτα­θούν στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του νομού ενώ από το από­γευ­μα θα εντα­θούν και θα χιο­νί­σει και σε πεδι­νές περιο­χές. Οι χιο­νο­πτώ­σεις θα παρου­σιά­σουν πρό­σκαι­ρη ύφε­ση κατά τη διάρ­κεια της νύχτας. Ωστό­σο από τη Δευ­τέ­ρα το πρωί οι χιο­νο­πτώ­σεις θα εντα­θούν εκ νέου σε όλο τον νομό.

Δ) Την Τρί­τη (07/02/2023) οι χιο­νο­πτώ­σεις ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­στούν στην ανα­το­λι­κή Ελλά­δα από τη Θεσ­σα­λία και νοτιό­τε­ρα (προ­σή­νε­μες περιο­χές) καθώς επί­σης στις Κυκλά­δες και την Κρή­τη, με μικρό­τε­ρη όμως ένταση.

Χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες: Από την Κυρια­κή (05/02/2023) ανα­μέ­νε­ται βαθ­μιαία πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας από βορ­ρά προς νότο, της τάξε­ως των 8 με 10 βαθ­μών. Αυτό θα έχει ως απο­τέ­λε­σμα την επι­κρά­τη­ση ισχυ­ρού παγε­τού κυρί­ως στα ηπει­ρω­τι­κά, ο οποί­ος θα είναι κατά τόπους στα κεντρι­κά και βόρεια ολι­κός (καθ’ όλη τη διάρ­κεια της ημέ­ρας αρνη­τι­κές θερ­μο­κρα­σί­ες). Θυελ­λώ­δεις Άνε­μοι: Από την Κυρια­κή το μεση­μέ­ρι θα πνέ­ουν θυελ­λώ­δεις βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί άνε­μοι εντά­σε­ως 8 με 9 μπο­φόρ στα πελά­γη, οι οποί­οι από το από­γευ­μα της Κυρια­κής στο Ιόνιο και από την Τρί­τη (07/02/2023) στο Αιγαίο, στα­δια­κά θα εξασθενήσουν.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο