Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πειραιάς — ΚΚΕ: Οι ιμπεριαλιστές είναι ανεπιθύμητοι — Να ξεκουμπιστούν από όλη τη χώρα! (ΦΩΤΟ)

Ηχη­ρό μήνυ­μα ενά­ντια στην παρου­σία του αμε­ρι­κα­νι­κού αερο­πλα­νο­φό­ρου «George W. Bush» στο λιμά­νι του Πει­ραιά και στη συμ­με­το­χή της χώρας στους επι­κίν­δυ­νους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, στάλ­θη­κε από το μαζι­κό και δυνα­μι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο που οργά­νω­σε η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Πει­ραιά του ΚΚΕ, το πρωί του Σαββάτου.

Οι συγκε­ντρω­μέ­νοι βρο­ντο­φώ­να­ξαν «ούτε γη, ούτε νερό στους φονιά­δες των λαών», ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι δεν θα ανε­χθούν τη μετα­τρο­πή της χώρας σε απέ­ρα­ντη αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή βάση, τη συμ­με­το­χή στο αιμα­το­κύ­λι­σμα άλλων λαών, αλλά και την μετα­τρο­πή σε στό­χο άλλων ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων.

Στο συλ­λα­λη­τή­ριο παρα­βρέ­θη­καν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιώρ­γος Μαρί­νος, Μάκης Παπα­δό­που­λος και Θοδω­ρής Χιώ­νης. Επί­σης, παρα­βρέ­θη­κε η Δια­μά­ντω Μανω­λά­κου, μέλος της ΚΕ, βου­λευ­τής και εκ νέου υπο­ψή­φια στην Β’ Πει­ραιά, ο Χρή­στος Κατσώ­της, μέλος της ΚΕ και βου­λευ­τής, ο Κώστας Παπα­δά­κης, μέλος της ΚΕ και ευρω­βου­λευ­τής άλλοι υπο­ψή­φιοι με το ΚΚΕ στην Α’ και Β’ Πειραιά.

Την κεντρι­κή ομι­λία στο συλ­λα­λη­τή­ριο απεύ­θυ­νε ο Νίκος Αμπα­τιέ­λος, μέλος της ΚΕ και Γραμ­μα­τέ­ας του ΚΣ της ΚΝΕ και υπο­ψή­φιος στην Α’ Πει­ραιά. Στη συνέ­χεια ακο­λού­θη­σε μαχη­τι­κή πορεία στους δρό­μους του Πει­ραιά, οι οποί­οι δονή­θη­καν από αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κά συν­θή­μα­τα όπως «καμία εμπλο­κή καμία συμ­με­το­χή να φύγουν οι βάσεις και οι ΝΑΤΟι­κοί». Η πορεία κατέ­λη­ξε στην πλα­τεία Αλε­ξάν­δρας, στο Πασα­λι­μά­νι, ακρι­βώς απέ­να­ντι από το σημείο που έχει αγκυ­ρο­βο­λή­σει το αμε­ρι­κα­νι­κό αερο­πλα­νο­φό­ρο «G. Bush»

Οι φωνές, αλλά και μια ναυ­τι­κή φωτο­βο­λί­δα έφτα­σαν μέχρι το ανε­πι­θύ­μη­το αερο­πλα­νο­φό­ρο, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας σε όλους τους τόνους ότι η παρου­σία του δεν είναι ανεκτή!

Στην ομι­λία του ο Ν. Αμπα­τιέ­λος τόνι­σε τα εξής:

«Φίλες και φίλοι,

Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι,

Με τη σημε­ρι­νή μας κινη­το­ποί­η­ση, εδώ από τον Πει­ραιά, στέλ­νου­με δυνα­τό μήνυ­μα ενά­ντια στην εμπλο­κή της χώρας μας στους επι­κίν­δυ­νους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχεδιασμούς.

Και δεν θα μπο­ρού­σα­με σήμε­ρα να μην έχου­με ως Κόμ­μα πάρει αυτήν τη σημα­ντι­κή, έκτα­κτη πρω­το­βου­λία με σκο­πό να ενη­με­ρω­θεί όλος ο λαός της πόλης και συνο­λι­κά της χώρας για μία επι­κίν­δυ­νη εξέλιξη.

Για όσους λοι­πόν δεν ξέρουν για­τί κατε­βή­κα­με σήμε­ρα στους δρό­μους, τους ενη­με­ρώ­νου­με και από αυτό το βήμα:

Από χτες, στον Φαλη­ρι­κό Ορμο, έχει κατα­πλεύ­σει το πυρη­νο­κί­νη­το αερο­πλα­νο­φό­ρο “George W. Bush”, που επι­χει­ρεί στη Μεσό­γειο, ενταγ­μέ­νο στη δύνα­μη του 6ου Στό­λου των ΗΠΑ.

Είναι η δεύ­τε­ρη φορά μέσα σε λιγό­τε­ρο από τρεις μήνες, που το συγκε­κρι­μέ­νο αερο­πλα­νο­φό­ρο θα δέσει σε ελλη­νι­κό λιμάνι.

Είναι επί­σης η δεύ­τε­ρη φορά τον τελευ­ταίο χρό­νο — από την έναρ­ξη του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία — που αερο­πλα­νο­φό­ρο των ΗΠΑ, με την τερά­στια δύνα­μη συνο­δεί­ας του, ανα­μέ­νε­ται να βρε­θεί στο Βόρειο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα στη Σού­δα της Κρή­της ανα­μέ­νε­ται το επό­με­νο διά­στη­μα να δέσει το γαλ­λι­κό αερο­πλα­νο­φό­ρο “Charles de Gaulle”, που και αυτό είχε κάνει τη στά­ση του πριν κάποιους μήνες στον Πει­ραιά, με την κατάλ­λη­λη υπο­δο­χή τότε από το εργα­τι­κό κίνη­μα της πόλης…

Πει­ραιάς, Θεσ­σα­λο­νί­κη, Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, Βόλος και Καβά­λα είναι τα 5 λιμά­νια που οι Αμε­ρι­κα­νοί σχε­διά­ζουν να εκμε­ταλ­λευ­τούν του­λά­χι­στον έως τα τέλη του 2028 για διεκ­πε­ραιώ­σεις στρα­τιω­τι­κών τους φορ­τί­ων και πολε­μο­φο­δί­ων προς Κεντρι­κή και Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, τη συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία!

Και τα λιμά­νια θα προ­σαρ­μο­στούν αναλόγως…

Φρά­χτες, συρ­μα­το­πλέγ­μα­τα, επι­τή­ρη­ση, φακέ­λω­μα, τρο­μο­κρα­τία απέ­να­ντι στους εργαζόμενους.

Άλλω­στε το λιμά­νι του Πει­ραιά είναι ήδη στο μάτι του κυκλώ­να μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων, αντα­γω­νι­σμών ανά­με­σα και σε καπι­τα­λι­στι­κά κράτη.

Διό­λου τυχαία συγκα­τα­λέ­γε­ται σε λίστα των ΗΠΑ με σημεία της ελλη­νι­κής επι­κρά­τειας κρί­σι­μης γι’ αυτές σημα­σί­ας, όπου έχουν ανθρώ­πους τους και στα οποία θέλουν να ελέγ­χουν ποιος μπαί­νει και τι κάνει.

Μέσα στο λιμά­νι του Πει­ραιά έχει ανα­πτυ­χθεί μια ανά­σα από τους Κινέ­ζους της COSCO το κλι­μά­κιο της Διοί­κη­σης Χερ­σαί­ων Ανα­πτύ­ξε­ων και Δια­νο­μών των ΗΠΑ.

Κανείς δεν μπο­ρεί να κάνει σαν να μη συμ­βαί­νει τίπο­τα, όταν στο λιμά­νι του Πει­ραιά, συνο­λι­κά στο Αιγαίο, σου­λα­τσά­ρουν ΝΑΤΟι­κά πλοία που κάνουν μία στά­ση και ετοι­μά­ζο­νται για να υλο­ποιούν τα δολο­φο­νι­κά τους σχέδια.

Είμα­στε εδώ για να δηλώ­σου­με σε όλους τους τόνους ότι οι ιμπε­ρια­λι­στές είναι ανε­πι­θύ­μη­τοι στον Πειραιά.

Να ξεκου­μπι­στούν από όλη τη χώρα!

Φίλες και φίλοι,

Η άφι­ξη αυτής της τερά­στιας δύνα­μης πυρός, με τα μαχη­τι­κά και τα κατα­σκο­πευ­τι­κά αερο­σκά­φη που κου­βα­λούν, συν τα πλοία συνο­δεί­ας τους, δεν βολ­τά­ρουν στο Αιγαίο για κρουαζιέρα…

Είναι η φυσι­κή συνέ­χεια της κλι­μά­κω­σης της ιμπε­ρια­λι­στι­κής σύγκρου­σης στην Ουκρανία.

Είναι η συνέ­χεια και η κλι­μά­κω­ση και της ελλη­νι­κής εμπλο­κής σε αυτή.

Πού είναι εκεί­νοι που έναν χρό­νο πριν, όταν ξεσπού­σε ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία με την απα­ρά­δε­κτη εισβο­λή της Ρωσί­ας, έλε­γαν ότι οι πόλε­μοι όπως τους ξέρα­με δεν υπάρ­χουν πια, ότι πλέ­ον όλα γίνο­νται ηλε­κτρο­νι­κά, με το πάτη­μα κου­μπιών και με ελά­χι­στες ανθρώ­πι­νες απώ­λειες ή πως ό,τι γίνει θα διαρ­κέ­σει λίγες μόνο μέρες.

Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι εδώ και σχε­δόν έναν χρό­νο οι λαοί της Ουκρα­νί­ας και της Ρωσί­ας ματώ­νουν για τα συμ­φέ­ρο­ντα των λίγων, των αστι­κών τους τάξε­ων και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­μα­χιών τους.

Τώρα όλοι μιλά­νε για μια σύγκρου­ση που “θα διαρ­κέ­σει χρό­νια” — έτσι λένε χαρακτηριστικά.

Για μια σύγκρου­ση που βρί­σκε­ται σε διαρ­κή κλι­μά­κω­ση με κίν­δυ­νο να επε­κτα­θεί παραπέρα.

Και για αυτό προ­ε­τοι­μά­ζο­νται τα δύο ιμπε­ρια­λι­στι­κά στρα­τό­πε­δα, ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ από τη μια και Ρωσία, από την άλλη, που “χτυ­πιού­νται” στην Ουκρα­νία.

Από τα έξυ­πνα – στο­χευ­μέ­να χτυ­πή­μα­τα τώρα εντεί­νο­νται οι εκα­τέ­ρω­θεν απει­λές για μεγά­λου βελη­νε­κούς πυραύ­λους και για πυρηνικά…

Από τα …κατα­σχε­μέ­να του­φέ­κια που απο­τέ­λε­σαν το πρώ­το φορ­τίο ελλη­νι­κής βοή­θειας στην Ουκρα­νία, φτά­σα­με σήμε­ρα να συζη­τά­με την απο­στο­λή S‑300, ακό­μα και αρμά­των μάχης “Leopard”.

Ενώ η πιο βαθιά εμπλο­κή της χώρας και των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων στη φωτιά του πολέ­μου φαί­νε­ται ότι πάει παρα­πέ­ρα, με την κυβέρ­νη­ση να προ­ε­τοι­μά­ζει πλέ­ον και έμψυ­χο δυνα­μι­κό, όπως απο­κά­λυ­ψε χτες ο “Ριζο­σπά­στης”…

Είναι αδί­στα­κτοι!

Προ­κει­μέ­νου να υπη­ρε­τή­σουν την ανα­βάθ­μι­ση των συμ­φε­ρό­ντων του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, χρη­σι­μο­ποιούν τη χώρα ως ιμπε­ρια­λι­στι­κό προ­γε­φύ­ρω­μα κατά άλλων λαών, την κάνουν στό­χο αντι­ποί­νων, όπως έχει προει­δο­ποι­ή­σει η ρωσι­κή ηγεσία.

Απέ­να­ντι σε αυτά, λοι­πόν, υπάρ­χει μόνο μία επιλογή!

Αντί­στοι­χη κλι­μά­κω­ση του αγώ­να για:

Την άμε­ση απε­μπλο­κή της χώρας μας από τον πόλεμο.

Καμία παρα­χώ­ρη­ση του λιμα­νιού του Πει­ραιά στους φονιά­δες των λαών.

Να κλεί­σουν τώρα οι βάσεις των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ στην Ελλάδα.

Να στα­μα­τή­σει η απο­στο­λή πολε­μι­κού εξοπλισμού.

Να μην τολ­μή­σουν να στεί­λουν φαντά­ρους ή στρα­τιω­τι­κό προ­σω­πι­κό εκτός συνόρων.

Να γυρί­σουν πίσω όσοι σήμε­ρα βρί­σκο­νται σε ΝΑΤΟι­κές αποστολές.

Και σε αυτόν τον αγώ­να, το ΚΚΕ, όπως με μεγά­λη ευθύ­νη μελε­τά τις εξε­λί­ξεις και τοπο­θε­τεί­ται, έτσι μπαί­νει και θα μπαί­νει πάντα μπρο­στά!

Με όλες του τις δυνά­μεις μέσα και έξω από τη Βου­λή, με τα μέλη του και τα στε­λέ­χη του να δρουν πρω­το­πό­ρα μέσα στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνημα!

Σύντρο­φοι και φίλοι,

Θα ανα­ρω­τη­θεί κανείς…

Τόσος σκυ­λο­κα­βγάς γίνε­ται γενι­κά στα τηλε­ο­πτι­κά παρά­θυ­ρα και στη Βου­λή ανά­με­σα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για­τί σε τόσο σημα­ντι­κά ζητή­μα­τα δεν σηκώ­νε­ται η αντι­πα­ρά­θε­ση, η πολι­τι­κή συζή­τη­ση;… Να δια­κρί­νει και ο καθέ­νας και η καθε­μιά τις θέσεις τους.

Για­τί, όμως, να κάθο­νται να τσα­κώ­νο­νται και να σκά­νε άμα ΟΛΟΙ τους είναι βου­τηγ­μέ­νοι μέχρι τον λαι­μό στην προ­ώ­θη­ση αυτών των συμφερόντων;

Αφού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ:

- συμ­φω­νούν στην εμπλο­κή της Ελλά­δας στους σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ στον πόλε­μο με την παρα­χώ­ρη­ση κρί­σι­μων υπο­δο­μών της χώρας μας.

- η μία κυβέρ­νη­ση έκο­βε και η άλλη έρα­βε δια­χρο­νι­κά στην επέ­κτα­ση και ανα­βάθ­μι­ση των ΝΑΤΟι­κών βάσε­ων στη χώρα, με “τομή” τον Στρα­τη­γι­κό Διά­λο­γο με τις ΗΠΑ που εγκαι­νί­α­σε ο ΣΥΡΙΖΑ με “τον δια­βο­λι­κά καλό Τράμπ”, από εκεί είναι η μνη­μειώ­δης ατά­κα του κ. Τσί­πρα απευ­θυ­νό­με­νος στον τότε Πρό­ε­δρο των ΗΠΑ, συνερ­γα­σία που ενι­σχύ­ει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο η ΝΔ.

- συμ­φω­νούν στην επι­βο­λή κυρώ­σε­ων στη Ρωσία, τις οποί­ες τελι­κά πλη­ρώ­νει ο λαός.

- ψήφι­σαν στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο την απο­στο­λή όπλων στην αντι­δρα­στι­κή κυβέρ­νη­ση Ζελένσκι.

- χει­ρο­κρό­τη­σαν τον Ζελέν­σκι και τους ναζί του Αζόφ στη Βουλή.

- ψήφι­σαν την προ­μή­θεια των “Rafale” και άλλους εξο­πλι­σμούς με κρι­τή­ριο τις ΝΑΤΟι­κές ανά­γκες και όχι της άμυ­νας της χώρας.

- ψήφι­σαν την έντα­ξη της Φιν­λαν­δί­ας και της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ, ρίχνο­ντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Με μια λέξη, στή­ρι­ξαν με χέρια και με πόδια την επι­κίν­δυ­νη εμπλοκή…

Μια εμπλο­κή που τώρα γίνε­ται ακό­μη πιο εμφα­νής, και με την τωρι­νή ΝΑΤΟι­κή παρου­σία στο λιμά­νι του Πει­ραιά του αμε­ρι­κά­νι­κου αερο­πλα­νο­φό­ρου, και φέρ­νουν ολο­έ­να και πιο κοντά τους κιν­δύ­νους, τους μαγνητίζουν.

Αυτήν την εμπλο­κή που δεν την αφή­νου­με έτσι να περ­νά “άβρε­χτη” στη συνεί­δη­ση του λαού της περιοχής.

Και με χρώ­μα­τα πάνω στα φορ­τία του θανά­του και καπνο­γό­να στην πύλη του λιμα­νιού και στα­μα­τώ­ντας τα πάνω στις σιδη­ρο­δρο­μι­κές γραμ­μές και πάνω από όλα κάνο­ντας τον αγώ­να ενα­ντί­ον της υπό­θε­ση του κινή­μα­τος, με δεκά­δες απο­φά­σεις φορέ­ων του μαζι­κού κινή­μα­τος να την κατα­δι­κά­ζουν, να βάζουν το θέμα μέσα σε μαζι­κές συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες, εκθέ­το­ντας τις δυνά­μεις του ΝΑΤΟι­κού τόξου.

Όλα αυτά τα χρό­νια το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ανέ­πτυ­ξαν πλού­σια δρά­ση ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, απο­κά­λυ­ψαν και έβα­λαν στο στό­χα­στρο κάθε πτυ­χή της εμπλο­κής της χώρας μας.

Απο­κά­λυ­ψαν παντού σε όλη την Ελλά­δα τον επι­κίν­δυ­νο ρόλο που μπο­ρεί να παί­ξουν απέ­να­ντι σε άλλους λαούς οι στρα­τιω­τι­κές βάσεις.

Και εδώ στον Πει­ραιά, παράλ­λη­λα με τους αγώ­νες που δίνου­με για να βελ­τιω­θεί η πολύ δύσκο­λη κατά­στα­ση που βιώ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι, οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι και η νεο­λαία, πρω­το­στα­τού­με ενά­ντια στην εμπλο­κή της χώρας μας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλεμο.

Άλλω­στε αυτά δεν είναι άσχε­τα με το πώς ζούμε.

Πλη­ρώ­νει πολύ ακρι­βά ο ελλη­νι­κός λαός και σε χρή­μα, απο­τέ­λε­σμα της φορο­λε­η­λα­σί­ας του, την εμπλο­κή με τα μπού­νια σε αυτούς τους σχε­δια­σμούς και με στό­χο όχι την ευη­με­ρία του όπως δεν ντρέ­πο­νται να λένε δια­χρο­νι­κά ΟΛΕΣ οι κυβερ­νή­σεις, όχι τη δήθεν ασφά­λεια απέ­να­ντι στις προ­κλή­σεις της τούρ­κι­κης αστι­κής τάξης.

Αλλά με στό­χο την ανα­βάθ­μι­ση του ρόλου της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης, των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων στην περιο­χή, για να παίρ­νουν μεγα­λύ­τε­ρο κομ­μά­τι από τη λεία των πολέμων…

Πόσες και πόσες φορές δεν ακούν οι εργα­ζό­με­νοι ότι δεν υπάρ­χουν “λεφτά” για τις διεκ­δι­κή­σεις τους, οι συντα­ξιού­χοι για τις αυξή­σεις σε συντά­ξεις, για την κατά­στα­ση στην Υγεία, οι μαθη­τές και οι γονείς για την κατά­στα­ση στα σχο­λεία, τις ελλεί­ψεις, την απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση στις σχο­λι­κές υπο­δο­μές, στα κτί­ρια κ.λπ.

Ε, ας κόψουν κάτι από τα δισε­κα­τομ­μύ­ρια που δίνει η Ελλά­δα για το ΝΑΤΟ και για πολε­μι­κούς εξο­πλι­σμούς, που ως προ­τε­ραιό­τη­τα έχουν την υπο­στή­ρι­ξη των ευρω­α­τλα­ντι­κών σχε­δια­σμών στην περιο­χή και όχι την άμυ­να της χώρας.

Τα πράγ­μα­τα είναι απλά. Λεφτά υπάρ­χουν όταν οι ανά­γκες του κεφα­λαί­ου το επι­βάλ­λουν και εκεί τα δίνουν… Και πάντα ο λογα­ρια­σμός έρχε­ται να πλη­ρω­θεί ξανά και ξανά από τον ίδιο τον λαό…

Και ας απα­ντή­σουν πώς μέσα στο παρα­μύ­θι που χτί­ζουν, επα­να­λαμ­βά­νε­ται ξανά και ξανά η ίδια ιστο­ρία: Μία ΝΑΤΟι­κή δύνα­μη, π.χ. η Γαλ­λία, να που­λά­ει όπλα δεκά­δων δισ. σε μία άλλη ΝΑΤΟι­κή χώρα, την Ελλά­δα, για να προ­στα­τευ­τεί δήθεν από την προ­κλη­τι­κό­τη­τα μιας τρί­της ΝΑΤΟι­κής χώρας, της Τουρ­κί­ας, που και αυτή με τη σει­ρά της εξο­πλί­ζε­ται από άλλους ΝΑΤΟι­κούς συμμάχους.

Έχει και η κοροϊ­δία τα όριά της.…

Σίγου­ρα, κάθε εργα­ζό­με­νος μπο­ρεί σήμε­ρα να κατα­λά­βει καλύ­τε­ρα αυτό που χρό­νια λέει το ΚΚΕ.

Οι περι­βό­η­τοι “ισχυ­ροί σύμ­μα­χοι”, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, όχι απλώς δεν μας εξα­σφα­λί­ζουν, αλλά είναι ακρι­βώς η πολι­τι­κή αυτή που δημιουρ­γεί τους κινδύνους.

Η πολι­τι­κή της ταύ­τι­σης με τους σχε­δια­σμούς τους, που ακο­λου­θεί η ελλη­νι­κή αστι­κή τάξη για τα δικά της συμ­φέ­ρο­ντα, όλες οι ελλη­νι­κές κυβερνήσεις.

Ενδε­χο­μέ­νως να μην είναι πλα­τιά γνω­στό και πρέ­πει να γίνει πως το ΝΑΤΟ δεν ανα­γνω­ρί­ζει εθνι­κά σύνο­ρα, αντι­με­τω­πί­ζει το Αιγαίο ως πεδίο ανά­πτυ­ξης των δυνά­με­ών του, αυτό που βλέ­που­με και τώρα και που εκτός των άλλων, ευνο­εί και τις τουρ­κι­κές διεκδικήσεις.

Πολύ περισ­σό­τε­ρο, το ΝΑΤΟ και οι υπο­στη­ρι­χτές του μιλούν για “ΝΑΤΟι­κό έδα­φος”, που συνι­στά κατα­πά­τη­ση της κυριαρ­χί­ας, με κου­μα­ντα­δό­ρο τα επι­τε­λεία αυτής της δολο­φο­νι­κής συμμαχίας.

Και σε αυτήν την υπό­θε­ση έχουν άξιους υπο­στη­ρι­χτές όλες τις ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις, με πιο πρό­σφα­το χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα (θέλει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ να κρυ­φτεί, αλλά δεν μπο­ρεί, όλο και της ξεφεύ­γουν κου­βέ­ντες), οι πρό­σφα­τες ανα­φο­ρές του Μητσο­τά­κη για “ΝΑΤΟι­κά νησιά” στο Αιγαίο! Ετσι τα χαρακτήρισε…

Τι κάνουν; Βάζουν τον λύκο να φυλά­ει τα πρό­βα­τα. Αυτό κάνουν…

Αυτές τις επι­κίν­δυ­νες διερ­γα­σί­ες που “τρέ­χουν” στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά και συνο­λι­κά στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο με μπού­σου­λα τους ενερ­γεια­κούς σχε­δια­σμούς των μονο­πω­λί­ων και τα σχέ­δια “ΝΑΤΟι­κής συνο­χής”, έρχε­ται να προ­ω­θή­σει με την επι­κεί­με­νη επί­σκε­ψή του ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Αντο­νι Μπλίν­κεν σε Ελλά­δα, Τουρ­κία και Ισρα­ήλ τις επό­με­νες βδομάδες.

Αυτή η πολι­τι­κή έχει στοι­χί­σει ακρι­βά, την έχει πλη­ρώ­σει ο λαός μας με τις κρί­σεις στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις, όπως η κρί­ση των Ιμί­ων που έφε­ρε τις δύο χώρες στα πρό­θυ­ρα του πολέμου.

Την έχει πλη­ρώ­σει η Κύπρος, που είναι μέλος της ΕΕ, έχει ισχυ­ρές στρα­τη­γι­κές σχέ­σεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, έχει βρε­τα­νι­κές βάσεις και στε­νά­ζει υπό κατο­χή δεκα­ε­τί­ες. Την ίδια ώρα, η ΕΕ, για να προ­ω­θή­σει τις συναλ­λα­γές της με την τουρ­κι­κή ηγε­σία, δεν χρη­σι­μο­ποιεί τον όρο “κατο­χή” και μιλά­ει για το Κυπρια­κό ως “άλυ­τη σύγκρου­ση”, ταυ­τί­ζο­ντας “θύτη” με “θύμα”.

Ο στό­χος ενί­σχυ­σης της ΝΑ πτέ­ρυ­γας του ΝΑΤΟ και η ανα­βάθ­μι­ση του ρόλου της Τουρ­κί­ας στις εξε­λί­ξεις στην περιο­χή δένο­νται με τις επι­διώ­ξεις για συνεκ­με­τάλ­λευ­ση του Αιγαί­ου σε βάρος των δικαιω­μά­των των νησιών κι αυτόν τον στό­χο υπη­ρε­τεί και το πολι­τι­κό προ­σω­πι­κό, οι κυβερ­νή­σεις στις δύο χώρες.

Και η αντι­πα­ρά­θε­ση με τις απα­ντή­σεις του Μητσο­τά­κη στις προ­κλη­τι­κές δηλώ­σεις και απει­λές του Ερντο­γάν, για το ποιος “θα έρθει νύχτα”, δεν μπο­ρεί να κρύ­ψει ότι τα παζά­ρια υπό την ομπρέ­λα του ΝΑΤΟ γίνο­νται μέρα μεση­μέ­ρι και προ­ε­τοι­μά­ζουν αυτούς τους επι­κίν­δυ­νους συμβιβασμούς.

Και για όλα αυτά, ο λαός πρέ­πει να επαγρυπνεί…

Πολύ θα ήθε­λαν να βλέ­που­με τα αερο­πλα­νο­φό­ρα ως ευκαι­ρία τόνω­σης της τοπι­κής οικονομίας.

Λες και έχουν κερ­δί­σει τίπο­τα οι λιμε­νερ­γά­τες, οι ναυ­τερ­γά­τες, οι μεταλ­λερ­γά­τες, οι εμπο­ρο­ϋ­πάλ­λη­λοι, οι βιο­πα­λαι­στές επαγ­γελ­μα­τί­ες του Πει­ραιά από την παρου­σία των φονιά­δων και των πλοί­ων τους στο λιμάνι.

Να κρε­μά­με σημαιά­κια και να μην βλέ­που­με τους μεγά­λους κιν­δύ­νους για όλους τους λαούς της περιο­χής όταν τα γερά­κια του πολέ­μου μαζεύ­ο­νται στη γει­το­νιά μας.

Να βάζου­με τις κότες να κάνουν πολ­λά αβγά, όπως έλε­γε και το γνω­στό κανά­λι με έδρα το Φάλη­ρο — για­τί τέτοιο πρω­ι­νό τρώ­νε τα ναυ­τά­κια — αλλά και άλλα κανά­λια, που είχαν ανα­λυ­τι­κό ρεπορ­τάζ για τα οφέ­λη της παρου­σί­ας του 6ου Στό­λου στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη πριν λίγους μήνες.

Πολύ θα το ήθε­λαν, όμως εδώ υπάρ­χει ΚΚΕ, υπάρ­χει εργα­τι­κό κίνη­μα με μεγά­λη παρά­δο­ση στην αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πάλη, στο φιλει­ρη­νι­κό κίνη­μα, με μεγά­λους αγώ­νες και ιστο­ρία και στον Πειραιά!

Υπάρ­χει ζωντα­νή και κατα­γε­γραμ­μέ­νη μνή­μη από τα δει­νά στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, στη Γιου­γκο­σλα­βία, στο Ιράκ, στο Αφγα­νι­στάν, και βεβαί­ως στην Ελλά­δα με τη χού­ντα, την εισβο­λή στην Κύπρο και πολ­λά ακόμη…

Κατα­γρά­φε­ται ακό­μα και στις δικές τους δημο­σκο­πή­σεις ότι η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία του ελλη­νι­κού λαού δεν θέλει τη συμ­με­το­χή της χώρας μας στον πόλε­μο. Και ο πρέ­σβης των ΗΠΑ να δηλώ­νει στεναχωρημένος.

Και πρέ­πει να ‘ναι πιο δυνα­τό το ΚΚΕ, για να είναι δυνα­τή αυτή η πεί­ρα, να δυνα­μώ­νει αυτός ο κρί­σι­μος αγώνας…

Υπάρ­χει επι­λο­γή που σπά­ει την ομο­φω­νία των υπό­λοι­πων κομμάτων…

Τόσο στους δρό­μους όσο και στις επερ­χό­με­νες κάλ­πες κρί­νε­ται και το αν θα δοθεί “λευ­κή επι­τα­γή” από τον λαό στην επό­με­νη κυβέρ­νη­ση, για να εμπλα­κεί ακό­μη βαθύ­τε­ρα η χώρα στα πολε­μι­κά αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά σχέ­δια, από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία έως τη Μέση Ανατολή.

Ποιος θα απο­τρέ­ψει αυτά τα σχέδια;

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν αφή­σει σπι­θα­μή για σπι­θα­μή στην Ελλά­δα που να μην τη έχουν δώσει για τις ΝΑΤΟι­κές πολε­μι­κές ανά­γκες, που έχουν χρε­ώ­σει τον ελλη­νι­κό λαό με δισε­κα­τομ­μύ­ρια για τους επι­θε­τι­κούς εξο­πλι­σμούς του ΝΑΤΟ;

Ή το ΚΚΕ που από την πρώ­τη στιγ­μή του πολέ­μου δεν διά­λε­ξε “ληστή” δυνα­μώ­νο­ντας καθη­με­ρι­νά τον αγώ­να για να κλεί­σουν οι βάσεις του θανά­του, να γυρί­σουν όλες οι ελλη­νι­κές Ενο­πλες Δυνά­μεις από το εξω­τε­ρι­κό, να πάψου­με να στέλ­νου­με εξο­πλι­σμό στην Ουκρα­νία, τη Σαου­δι­κή Αρα­βία και αλλού.

Το ΚΚΕ είναι για τον λαό η ασπί­δα του για το σήμε­ρα και η ελπί­δα του για το αύριο!

Για­τί ακρι­βώς ανα­δει­κνύ­ει την ανά­γκη ο αγώ­νας για την ειρή­νη να συν­δε­θεί με την πάλη για την απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο αγώ­νας ενά­ντια στον άδι­κο ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο να βρει διέ­ξο­δο στη δίκαιη λαϊ­κή πάλη που θα βάλει τέρ­μα στις αιτί­ες που γεννούν.

Για να ανοί­ξει ο ελπι­δο­φό­ρος δρό­μος με τον λαό να έχει στα χέρια του τα κλει­διά της εξου­σί­ας και της οικο­νο­μί­ας στη χώρα μας, στις άλλες γει­το­νι­κές χώρες, στην Ευρώ­πη, στον κόσμο.

Πορευό­μα­στε μαχη­τι­κά στους δρό­μους του Πειραιά…

Να ακού­σουν τη φωνή μας, τα αιτή­μα­τά μας, τα συν­θή­μα­τά μας.

Το λιμά­νι του Πει­ραιά είναι λιμά­νι του λαού και όχι ορμη­τή­ριο του ιμπεριαλισμού.

Να μην τολ­μή­σει η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση να στεί­λει εκτός συνό­ρων έμψυ­χο δυναμικό.

Να ξεκου­μπι­στούν οι ΝΑΤΟι­κοί από τον Πει­ραιά και όλη τη χώρα!».

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο