Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία «Genesis» με ισχυρές κατά τόπους βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Ένα βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό που θα προ­σεγ­γί­σει την Ελλά­δα από τα βορειο­δυ­τι­κά, θα προ­κα­λέ­σει την ισχυ­ρή κακο­και­ρία “Genesis” με κύριο χαρα­κτη­ρι­στι­κό τις ισχυ­ρές κατά τόπους βρο­χές και καται­γί­δες, οι οποί­ες σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις θα συνο­δεύ­ο­νται από χαλαζοπτώσεις.

Σε επι­φυ­λα­κή η Πολι­τι­κή Προ­στα­σία ενό­ψει της κακο­και­ρί­ας «GENESIS»-Μηνύματα από το 112

Η θερ­μο­κρα­σία θα παρου­σιά­σει μικρή πτώ­ση σήμε­ρα, ενώ οι άνε­μοι στα πελά­γη θα φτά­νουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μπο­φόρ. Η κακο­και­ρία για την Παρα­σκευή και το Σάβ­βα­το ανα­μέ­νε­ται να είναι κατη­γο­ρί­ας 4 (“Πολύ σημα­ντι­κή”), όσον αφο­ρά τον πεντα­βάθ­μιο Δεί­κτη Επι­κιν­δυ­νό­τη­τας Επει­σο­δί­ου Βρο­χό­πτω­σης (Regional Precipitation Index — RPI) του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr.

Με βάση τα έως τώρα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία, βελ­τί­ω­ση του και­ρού ανα­μέ­νε­ται από την Κυρια­κή, οπό­τε το βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό θα μετα­κι­νη­θεί προς την Τουρ­κία. Όμως η αστά­θεια του και­ρού θα δια­τη­ρη­θεί του­λά­χι­στον έως και τη Δευ­τέ­ρα του Αγί­ου Πνεύ­μα­τος με βρο­χές και καται­γί­δες κυρί­ως τις μεσημ­βρι­νές και απο­γευ­μα­τι­νές ώρες.

Ιδιαί­τε­ρα για σήμε­ρα, βρο­χές και καται­γί­δες ανα­μέ­νο­νται στα ηπει­ρω­τι­κά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο. Τα φαι­νό­με­να στα κεντρι­κά και βόρεια ηπει­ρω­τι­κά θα είναι κατά τόπους ισχυ­ρά και σε κάποιες περι­πτώ­σεις θα συνο­δεύ­ο­νται από χαλά­ζι. Κατά τη διάρ­κεια τη νύχτας της Παρα­σκευ­ής προς Σάβ­βα­το βρο­χές και καται­γί­δες ανα­μέ­νο­νται κατά κύριο λόγο στη στις παρά­κτιες περιο­χές της Μακε­δο­νί­ας και της Θεσ­σα­λί­ας, στο Βόρειο Αιγαίο, στα δυτι­κά της Πελο­πον­νή­σου και στο Νότιο Ιόνιο.

Λόγω των ισχυ­ρών κατά τόπους φαι­νο­μέ­νων που θα προ­κα­λέ­σουν ενδε­χο­μέ­νως πλη­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να, των ισχυ­ρών ριπαί­ων ανέ­μων στις περιο­χές εκδή­λω­σης καται­γί­δων και των κεραυ­νών, το meteo συνι­στά προ­σο­χή τόσο στις μετα­κι­νή­σεις όσο και στις υπαί­θριες και θαλάσ­σιες δραστηριότητες.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο