Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακουργηματική απάτη εταιρειών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, με κινδύνους για την υγεία των πολιτών

Στην εξι­χνί­α­ση κακουρ­γη­μα­τι­κής απά­της σε βάρος του ΕΟΠΥΥ από εται­ρί­ες εισα­γω­γής και εμπο­ρί­ας ιατρο­τε­χνο­λο­γι­κών υλι­κών, και συγκε­κρι­μέ­να επι­θε­μά­των, προ­χώ­ρη­σε η Διεύ­θυν­ση Οικο­νο­μι­κής Αστυνομίας.

Για την υπό­θε­ση σχη­μα­τί­σθη­κε δικο­γρα­φία σε βάρος των νόμι­μων εκπρο­σώ­πων 227 εται­ριών, ενώ εξι­χνιά­στη­καν περισ­σό­τε­ρες από 71.000 περι­πτώ­σεις παρά­νο­μων εκτε­λέ­σε­ων συντα­γο­γρα­φή­σε­ων, από τις οποί­ες επήλ­θε ζημία στον Οργα­νι­σμό, ύψους 8.237.193,71 ευρώ.

Σύμ­φω­να με την Αστυ­νο­μία από την έρευ­να προ­έ­κυ­ψε ότι οι εται­ρί­ες, που εισή­γα­γαν τα επι­θέ­μα­τα για την περαι­τέ­ρω δια­κί­νη­σή τους, το διά­στη­μα 2017–2019, ενέ­τασ­σαν τα προ­ϊ­ό­ντα τους σε υπο­κα­τη­γο­ρί­ες ιατρι­κού υλι­κού που απο­ζη­μιώ­νε­ται από τον Οργα­νι­σμό, χωρίς να πλη­ρού­νται οι απαι­τού­με­νες προ­δια­γρα­φές, με σκο­πό την επί­τευ­ξη υψη­λό­τε­ρης απο­ζη­μί­ω­σης από την πραγ­μα­τι­κά δικαιούμενη.

Ειδι­κό­τε­ρα, εκμε­ταλ­λευό­με­νες την πίε­ση που δημιουρ­γή­θη­κε κατά την έναρ­ξη λει­τουρ­γί­ας του σχε­τι­κού μητρώ­ου, οι εται­ρί­ες εισα­γω­γής παρου­σί­α­ζαν ότι τα προ­ϊ­ό­ντα τους δια­θέ­τουν χαρα­κτη­ρι­στι­κά, που στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στε­ρού­νταν, με απο­τέ­λε­σμα να εντα­χθούν σε άλλη κατη­γο­ρία από αυτή που ανήκουν.

Στη συνέ­χεια, οι εται­ρί­ες παρο­χής προ­μη­θεύ­ο­νταν τα επι­θέ­μα­τα και τα διέ­θε­ταν σε ασθε­νείς, κατά την εκτέ­λε­ση συντα­γο­γρα­φή­σε­ων, τα οποία, όμως, δεν κάλυ­πταν τις θερα­πευ­τι­κές ανά­γκες τους και, μάλι­στα, ήταν δυνη­τι­κά επι­βλα­βή για την υγεία τους.

Από τις έως τώρα έρευ­νες, έχουν εντο­πι­στεί 101 υλι­κά που έχουν εντα­χθεί σε υπο­κα­τη­γο­ρί­ες δια­φο­ρε­τι­κές από αυτές που ανή­κουν, ενώ 40 από αυτά αφαι­ρέ­θη­καν από το μητρώο, καθώς δεν μπο­ρού­σαν εξαρ­χής να εντα­χθούν σε καμία υποκατηγορία.

Η σχη­μα­τι­σθεί­σα δικο­γρα­φία υπο­βλή­θη­κε στην αρμό­δια Εισαγγελία.

Από την Αστυ­νο­μία υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι οι πολί­τες μπο­ρούν να επι­κοι­νω­νούν, ανώ­νυ­μα ή επώ­νυ­μα, στον τηλε­φω­νι­κό αριθ­μό 11012 ή στη δια­δι­κτυα­κή πύλη του Ελλη­νι­κού Κρά­τους (gov.gr) «Καταγ­γε­λία για οικο­νο­μι­κά εγκλή­μα­τα», για να παρέ­χουν πλη­ρο­φο­ρί­ες ή να καταγ­γέλ­λουν παρά­νο­μες και επί­μεμ­πτες ενέρ­γειες ή δρα­στη­ριό­τη­τες κατά του τομέα της οικο­νο­μί­ας, της δημό­σιας περιου­σί­ας, καθώς και της κοι­νω­νι­κής και ασφα­λι­στι­κής πρό­νοιας και των δικαιωμάτων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο