Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ εγγυάται ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στη σημε­ρι­νή του ομι­λία στη Βου­λή για τη πρό­τα­ση του κόμ­μα­τος για τη «σύστα­ση Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής για το έγκλη­μα των Τεμπών», υπο­γράμ­μι­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ «από την πρώ­τη στιγ­μή είπε πως θα κάνει ό,τι περ­νά­ει από το χέρι του για να μην ξεχα­στεί το έγκλη­μα των Τεμπών. Ότι θα γίνου­με η φωνή όλων των νεκρών, για να ανα­δει­χθούν οι αιτί­ες και οι ένο­χοι, που, όπως σε κάθε έγκλη­μα, υπάρ­χουν και σε αυτό».

Είπε ότι στο επί­κε­ντρο της πρό­τα­σης του ΚΚΕ τίθε­ται «η πολι­τι­κή της απε­λευ­θέ­ρω­σης, της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των σιδη­ρο­δρό­μων, η οποία έπαι­ξε σημα­ντι­κό ρόλο στο να οδη­γη­θού­με σε αυτό το έγκλη­μα και βέβαια αυτή την πολι­τι­κή υπη­ρε­τεί η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως βέβαια υπη­ρέ­τη­σαν απα­ρέ­γκλι­τα και οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Εξή­γη­σε πως βήμα-βήμα «προ­χώ­ρη­σε ο τεμα­χι­σμός του ΟΣΕ, η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του πιο κερ­δο­φό­ρου κομ­μα­τιού, δηλα­δή του μετα­φο­ρι­κού έργου, ενώ συνε­χι­ζό­ταν η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και η ακραία υπο­στε­λέ­χω­ση του κομ­μα­τιού που έμει­νε στο Δημό­σιο και είχε ‑εκτός των άλλων- την ευθύ­νη για τις υποδομές».

«Και στους σιδη­ρό­δρο­μους εφαρ­μό­στη­κε η συν­θή­κη όπου τα πάντα καθο­ρί­ζο­νται από το κρι­τή­ριο της κερ­δο­φο­ρί­ας των λίγων ιδιω­τών καπι­τα­λι­στών και του κρά­τους τους. Με απο­τέ­λε­σμα πολ­λές και δια­φο­ρε­τι­κές εται­ρεί­ες δια­χεί­ρι­σης και εργο­λά­βοι συμ­βά­σε­ων, συχνά με αντι­τι­θέ­με­να συμ­φέ­ρο­ντα, να εμπλέ­κο­νται σε έναν τόσο ευαί­σθη­το και περί­πλο­κο τομέα, όπως είναι οι σιδη­ρο­δρο­μι­κές ‑και όχι μόνο- μετα­φο­ρές. Για να το πού­με απλά, δια­χω­ρί­στη­κε το τρέ­νο από τις ράγες κάτι που, φυσι­κά, κάνει τον εκτρο­χια­σμό πολύ πιο πιθα­νό» είπε προ­σθέ­το­ντας «σε αυτό το πλαί­σιο πρέ­πει να εξε­τά­σου­με και την απα­ρά­δε­κτη καθυ­στέ­ρη­ση στην εκτέ­λε­ση της περι­βό­η­της πια σύμ­βα­σης 717 του 2014 για την τηλεδιοίκηση».

Σημειώ­νο­ντας ότι όλα αυτά παί­ζουν σημα­ντι­κό ρόλο στην ασφά­λεια όλων των συγκοι­νω­νιών πρό­σθε­σε ότι «γι’ αυτό πρέ­πει όλα αυτά να βγουν στην επι­φά­νεια, για να μη ζήσου­με τα και­νού­ρια Τέμπη που καρα­δο­κούν σε πολ­λούς τομείς της ζωής μας, αφού η ζυγα­ριά του κόστους-οφέ­λους και το “πάμε και όπου βγει” στα μέτρα ασφα­λεί­ας, κυριαρ­χεί σχε­δόν παντού. Βεβαί­ως, στα παρα­πά­νω προ­στί­θε­νται και τα προ­βλή­μα­τα κακο­δια­χεί­ρι­σης από υπουρ­γούς και άλλους, αλλά και οι εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες όλων των άμε­σα εμπλε­κο­μέ­νων εκεί­νο το βρά­δυ. Ζητή­μα­τα τα οποία εμείς καθό­λου δεν υπο­τι­μά­με, το αντί­θε­το, επι­μέ­νου­με ότι πρέ­πει να διε­ρευ­νη­θούν και αυτά, όπως και τυχόν ποι­νι­κές ευθύ­νες υπουργών».

«Σήμε­ρα όλα τα κόμ­μα­τα πρέ­πει να πάρουν σαφή θέση απέ­να­ντι στην πρό­τα­ση του ΚΚΕ για συγκρό­τη­ση Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής χωρίς υπεκ­φυ­γές και διά­φο­ρες δικαιο­λο­γί­ες. Για­τί η πρό­τα­ση του ΚΚΕ έχει τη δυνα­τό­τη­τα να εξε­τά­σει κάθε πτυ­χή του ζητή­μα­τος με το οποίο θα κατα­πια­στεί. Επί­σης στην Επι­τρο­πή εξε­τά­ζο­νται και μπο­ρεί να προ­κύ­ψουν και όλες οι πολι­τι­κές και ποι­νι­κές ευθύ­νες πολι­τι­κών αλλά και μη πολι­τι­κών προ­σώ­πων» υπο­γράμ­μι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, είναι γνω­στό, πως μέσω του εκπρο­σώ­που της, δήλω­σε ότι θα την ψηφί­σει μεν, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας δε ότι δια­φω­νεί με το ίδιο το περιε­χό­με­νο της πρό­τα­σης, υπο­νο­μεύ­ο­ντάς την εξαρ­χής. Για­τί άρα­γε; Για­τί το περιε­χό­με­νο είναι αυτό που την ενο­χλεί…» είπε και πρόσθεσε:

«Η ΝΔ επι­λέ­γει να ψηφί­σει την πρό­τα­ση του ΚΚΕ για­τί ξέρει πολύ καλά ότι η πρό­τα­ση μπο­ρεί να περά­σει και χωρίς τις δικές της ψήφους, φτά­νει να την ψηφί­σουν τα περισ­σό­τε­ρα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης. Η κυβέρ­νη­ση, λοι­πόν, κάνει την ανά­γκη φιλο­τι­μία, για να μη συγκρου­στεί με το λαϊ­κό αίσθη­μα. Η κυβέρ­νη­ση όμως είναι σε δύσκο­λη θέση και για έναν επι­πλέ­ον λόγο. Για­τί είχαν προη­γη­θεί οι απα­ρά­δε­κτες και κυνι­κές δηλώ­σεις Γεωρ­γιά­δη, που ξεστό­μι­σε το απί­θα­νο ότι κανείς δεν ενδια­φέ­ρε­ται για μια Εξε­τα­στι­κή για τα Τέμπη».

Εγκά­λε­σε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι «επί της ουσί­ας γίνο­νται συνή­γο­ροι της ΝΔ και ταυ­τί­ζο­νται μαζί της στο πιο κρί­σι­μο ζήτη­μα στη δια­φω­νία για το περιε­χό­με­νο της Εξε­τα­στι­κής, για­τί προ­φα­νώς έχουν και αυτοί λερω­μέ­νοι τη φωλιά τους με την πολι­τι­κή που και αυτοί υπηρετούσαν».

«Για να το πού­με απλά: Δια­φω­νεί­τε, δηλα­δή, με όλα όσα ζητούν οι οικο­γέ­νειες των θυμά­των ‑οι οποί­ες ζητούν διε­ρεύ­νη­ση σε βάθος 15ετίας. Γυρί­ζε­τε την πλά­τη στους δεκά­δες, εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες λαού και νεο­λαί­ας που δια­δή­λω­ναν με το σύν­θη­μα “ότι το έγκλη­μα αυτό έχει ιστορία”.

Και έτσι κατα­λή­γε­τε ‑τελι­κά- και εσείς να δίνε­τε τις ίδιες εξη­γή­σεις που δίνει και η κυβέρ­νη­ση, ότι φταί­ει μόνο ένας σταθ­μάρ­χης και ίσως κάποιοι ακό­μα ανευ­θυ­νο-υπεύ­θυ­νοι και ξεμπερ­δέ­ψα­με…» είπε απευ­θυ­νό­με­νος στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Σημεί­ω­σε την καθυ­στε­ρη­μέ­νη απά­ντη­ση των κομ­μά­των αυτών στην πρό­τα­ση του ΚΚΕ προ­σθέ­το­ντας «κάποιοι, μάλι­στα, εμφα­νί­ζο­νται να ομο­λο­γούν ότι θα ήθε­λαν στο τρα­πέ­ζι να υπάρ­χει μόνο η πρό­τα­ση για προ­α­να­κρι­τι­κή, για να την απορ­ρί­ψει η κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία, όπως μπο­ρεί να το κάνει, για να μπο­ρούν μετά να την καταγ­γεί­λουν για συγκάλυψη».

Εγκά­λε­σε τα κόμ­μα­τα αυτά για μικρο­κομ­μα­τι­κές σκο­πι­μό­τη­τες, ενώ σε ό,τι αφο­ρά την καθυ­στε­ρη­μέ­νη υπο­βο­λή προ­τά­σε­ων εκ μέρους τους είπε «μα, προ­φα­νώς για­τί ψάχνε­τε να βρεί­τε, πώς θα κόψε­τε και θα ράψε­τε τις ευθύ­νες του ενός και του άλλου και κυρί­ως της εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής της απε­λευ­θέ­ρω­σης των σιδη­ρο­δρο­μι­κών μετα­φο­ρών που υπη­ρε­τή­σα­τε όλοι σας».

«Μάλι­στα, η πρό­τα­ση του ΠΑΣΟΚ, επι­κα­λεί­ται κυρί­ως την έρευ­να της Ευρω­παϊ­κής Εισαγ­γε­λι­κής Αρχής, η οποία όμως διε­ρευ­νά μόνο την οικο­νο­μι­κή ζημιά που μπο­ρεί να έχει συντε­λε­στεί εις βάρους του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της ΕΕ και της χώρας.

Μα, τελι­κά, τι νομί­ζε­τε αυτό είναι το μόνο παρά­πτω­μα; Αυτό είναι το βασι­κό παρά­πτω­μα; Για­τί εμείς και όχι μόνο εμείς, αλλά σύσ­σω­μος ο ελλη­νι­κός λαός βλέ­πει πως το μεγα­λύ­τε­ρο παρά­πτω­μα είναι η έκθε­ση σε κίν­δυ­νο ανθρώ­πι­νων ζωών που έφτα­σε τελι­κά στην τρα­γι­κή απώ­λεια δεκά­δων, 57 νέων ανθρώ­πων» τόνι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

Υπεν­θύ­μι­σε, επί­σης, την προει­δο­ποί­η­ση του ΚΚΕ ότι αν υπήρ­χε πρό­τα­ση μόνο για Προ­α­να­κρι­τι­κή όπως αυτή που φέρ­νει το ΠΑΣΟΚ «και την απέρ­ρι­πτε η κυβέρ­νη­ση, θα οδη­γού­μα­σταν ουσια­στι­κά σε ορι­στι­κό εντα­φια­σμό της ποι­νι­κής διε­ρεύ­νη­σης, αφού απα­γο­ρεύ­ε­ται από τον κανο­νι­σμό της Βου­λής να κατα­τε­θεί ξανά αίτη­μα για τα ίδια πρό­σω­πα και τα ίδια αδικήματα».

«Αυτό, βέβαια, δεν το λέει μόνο το ΚΚΕ, ο ίδιος ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ξαν­θό­που­λος, το έλε­γε πριν από λίγες μέρες, από αυτό εδώ το βήμα απευ­θυ­νό­με­νος στο ΠΑΣΟΚ. Μήπως κι αυτός θέλει να βγά­λει τη ΝΔ από τη δύσκο­λη θέση; Μήπως είναι και αυτός “5η φάλαγ­γα”, όπως είπαν για κάποιους μέχρι πρό­τι­νος συντρό­φους τους κάποια άλλα νέα φυντά­νια του ΣΥΡΙΖΑ; Σοβα­ρευ­τεί­τε επι­τέ­λους…» πρόσθεσε.

«Το ΚΚΕ, όμως, είναι εδώ παρόν, για να χαλά­σει τα σχέ­δια σε όλους όσοι επι­διώ­κουν τη συγκά­λυ­ψη και τον απο­προ­σα­να­το­λι­σμό. Είναι εδώ, για να εγγυ­η­θεί ότι το θέμα θα μεί­νει ψηλά στην ατζέ­ντα, όσο προ­χω­ρά και η ποι­νι­κή δια­δι­κα­σία. Ότι θα γίνει διε­ρεύ­νη­ση, θα ακου­στεί η αλή­θεια ‑όσο αυτό μπο­ρεί να συμ­βεί- και θα βγουν στην επι­φά­νεια όσο περισ­σό­τε­ρα γίνεται.

Εμείς ξέρε­τε πως δεν έχου­με μεγά­λες αυτα­πά­τες, άλλω­στε υπάρ­χει αρνη­τι­κή εμπει­ρία, από το παρελ­θόν, από τη λει­τουρ­γία αυτών των Εξε­τα­στι­κών Επι­τρο­πών λόγω του συσχε­τι­σμού των δυνά­με­ων εδώ μέσα» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας και τόνι­σε καταλήγοντας:

«Το ΚΚΕ θα κάνει, όμως, ό,τι μπο­ρεί, θα αξιο­ποι­ή­σει κι αυτή την Επι­τρο­πή, όπως και όποια άλλη συγκρο­τη­θεί. Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση, εμείς δηλώ­νου­με καθα­ρά ότι θα υπερ­ψη­φί­σου­με και την πρό­τα­ση του ΠΑΣΟΚ για σύστα­ση προ­α­να­κρι­τι­κής επι­τρο­πής και όποια άλλη αντί­στοι­χη πρό­τα­ση κατα­τε­θεί. Το ίδιο θεω­ρού­με ότι πρέ­πει να κάνουν και όλοι οι βου­λευ­τές, του ΠΑΣΟΚ απ’ ό,τι φαί­νε­ται, για­τί οι υπό­λοι­πες ΚΟ έχουν δηλώ­σει ότι θα την υπερ­ψη­φί­σουν, και να αφή­σουν πίσω τα μικρο­κομ­μα­τι­κά παι­χνί­δια που τους βάζουν να παί­ζουν οι ηγε­σί­ες των κομ­μά­των τους και να υπερ­ψη­φί­σουν σήμε­ρα την πρό­τα­ση του ΚΚΕ, όπως το ΚΚΕ θα υπερ­ψη­φί­σει τη δική τους!

Ιδού η Ρόδος, λοι­πόν, ιδού και το πήδημα…».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο